Η διαφημιστική δαπάνη των τραπεζών προς τα Μέσα Ενημέρωσης θα βρεθεί στην ατζέντα της Εξεταστικής Επιτροπής για τη διερεύνηση της νομιμότητας της δανειοδότησης των πολιτικών κομμάτων, καθώς και των ιδιοκτητριών εταιρειών μέσων μαζικής ενημέρωσης.
Υπέρ της πρότασης ψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ, Ανεξάρτητοι Έλληνες, Χρυσή Αυγή (πρότεινε να ξεκινήσει η έρευνα από το 2002), το ΚΚΕ και η Ένωση Κεντρώων.
ΟΧΙ από ΝΔ, «παρών» από ΠΑΣΟΚ – Ποτάμι
Η ΝΔ καταψήφισε (με τον Δημήτρη Σταμάτη να επισημαίνει πως κατά την γνώμη του κόμματος είναι παράνομη η απόφαση), ενώ «παρών» δήλωσαν το ΠΑΣΟΚ και το Ποτάμι. Ο πρόεδρος της Εξεταστικής Σωκράτης Φάμελλος ξεκαθάρισε ότι «θα διερευνήσουμε αν τηρούνται οι κανόνες διαφήμισης στην περίπτωση που υπάρχει και άλλη σχέση (δανειακή) της τράπεζας με το μέσο ενημέρωσης».
Από την πλευρά της ΝΔ οι Μάκης Βορίδης, Νότης Μηταράκης και Δημήτρης Σταμάτης υποστήριξαν ότι η Εξεταστική «δεν έχει εντολή» από την Ολομέλεια για τον έλεγχο αυτό. «Μπορεί η πλειοψηφία να νομίζει ότι μπορεί να κάνει τον δεσπότη Παναγιώτη, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν είναι παράνομο», είπε ο κ. Σταμάτης.
«Υποχρέωση της επιτροπής να διερευνήσει όχι μόνο τα θαλασσοδάνεια, αλλά και την διαφήμιση που δόθηκε», είπε ο βουλευτής της Χρυσής Αυγής Ηλίας Κασιδιάρης. Για αναζήτηση «θορύβου εκτός αιθούσης» έκανε λόγο ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Θόδωρος Παπαθεοδώρου. «Μην ανησυχείτε για θόρυβο, απλές λίστες θα είναι εύληπτες και εύλογες», του απάντησε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Νεκτάριος Σαντορινιός.
Τι έγραφε το www.ereportaz.gr μετά τη δημοσίευση των λιστών
O «Νόμος Δραγασάκη» που υποχρεώνει τα πιστωτικά Ιδρύματα να δημοσιεύουν την λίστα με τις ετήσιες διαφημιστικές δαπάνες και χορηγίες, άνοιξε τον δρόμο αλλά και τα μάτια πολλών όσων αναρωτιούνται για τους τρόπους με τους οποίους παίζεται το παιγνίδι. Ένα παιγνίδι φαινομενικά αθώο, το οποίο όμως, σε μια δεύτερη ανάγνωση, καταδεικνύει τον δρόμο που χαράσσεται η νεοδιαπλοκή και νομιμοποιείται το πολιτικό χρήμα.
Μέσα ενημέρωσης, έντυπα και διαδικτυακά, χωρίς καμία επιρροή, αναγνωσιμότητα ή επισκεψιμότητα ταΐζονται με εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ από το… χέρι του τραπεζίτη. Mε ποιο κριτήριο; Και με ποιου την απόφαση; Εύλογα ερωτήματα τα οποία είναι πιθανόν να απαντηθούν εάν και εφόσον οι δικαστικές Αρχές της χώρας αποφασίσουν, σοβαρά, να ασχοληθούν με το ζήτημα.
Οι παραδοξότητες που παρουσιάζονται δεν έχουν να κάνουν μόνο με το γεγονός ότι εφημερίδες ιδιαίτερα χαμηλής κυκλοφορίας εμφανίζονται να λαμβάνουν πακτωλό χρημάτων από τα πιστωτικά Ιδρύματα. Έχει να κάνει και με ιστοσελίδες οι οποίες βρίσκονται γύρω στο 40.000 και άνω στον πίνακα του Alexa (σσ κοινώς δεν υπάρχουν στον χάρτη) λαμβάνουν περισσότερες από 100.000 ευρώ από μία και μόνο τράπεζα!
Ο Πίνακας με τα ΜΜΕ που έλαβαν άνω των 200.000€ το 2015
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΟΚΛΗΡΟ ΤΟ ΘΕΜΑ ΕΔΩ