Τελικά η Δικαιοσύνη στη χώρα μας δεν είναι τυφλή αλλά…κουτσή. Τα αποτελέσματα σχετικής μελέτης δεν είναι διόλου κολακευτικά για τη χώρα μας σε ότι αφορά την αποτελεσματικότητά της.
Η εικόνα της ελληνικής Δικαιοσύνης όπως αποτυπώνεται στην έρευνα και μεταδίδει το tovima.gr, παραπέμπει σε τριτοκοσμική χώρα. Καθυστερήσεις σε σημείο αρνησιδικίας, ένα μικρό μόνο ποσοστό των επιδίκων υποθέσεων αγγίζεται, βαρύνεται με μη διαχειρίσιμο – «στοκ» δικών και, το κυριότερο, δεν είναι τόσο ανεξάρτητη όσο θέλει να φαίνεται. Παρά το γεγονός ότι ο αριθμός των δικαστών της όχι μόνο δεν είναι μικρός αλλά και είναι συγκριτικά μεγαλύτερος σε σχέση με άλλες χώρες.
Είναι χαρακτηριστικό ότι ο αριθμός των δικαστών στη χώρα μας υπερβαίνει τον αριθμό χωρών όπως η Ιταλία και η Γαλλία και ο αριθμός των δικηγόρων είναι δεύτερος υψηλότερος στην Ευρωπαϊκή Ένωσή.
Τα διόλου τιμητικά για τη χώρα μας εντοπίζονται σε διάφορους τομείς. Επιδεινούμενοι προϋπολογισμοί για τα δικαστήρια, ισχνά τεχνολογικά μέσα ελλιπής κατάρτιση δικαστών σε θέματα ευρωπαϊκού δικαίου.
Λιγοστά τα ενθαρρυντικά σημεία
Εδώ θα πρέπει να σημειωθεί ότι στην έκθεση διαφαίνονται και ορισμένα ενθαρρυντικά σημεία αν και λιγοστά. Κάποια αντανακλαστικά σε επίπεδο κράτους ώστε να διορθωθούν τα κακώς κείμενα είναι εμφανή, ενώ αρχίζουν να διαφαίνονται και άλλοι δρόμοι επίλυσης των διαφορών, όπως η διαιτησία και η διαμεσολάβηση, σε μια χώρα που χαρακτηρίζεται από τη δικομανία.
Επιπλέον η κατάσταση στα διοικητικά δικαστήρια έχει βελτιωθεί εντυπωσιακά ύστερα από τη θέσπιση νόμων το 2012. Είναι χαρακτηριστικό ότι η Ελλάδα εμφανίζεται ως πρώτη ως προς το ποσοστό των επιλυμένων σε πρώτο βαθμό διοικητικών υποθέσεων.
Σε κάθε περίπτωση από ότι φαίνεται η ελληνική Δικαιοσύνη έχει ακόμη πολύ δρόμο να διανύσει. Αν δεν γίνουν ορισμένα πράγματα για τη βελτίωση της απονομής Δικαιοσύνης, τότε σύντομα ο επόμενος θεσμός που θα απαξιωθεί στα μάτια της ελληνικής κοινωνίας, θα είναι η Δικαιοσύνη και οι λειτουργοί της.