Ο ανιψιός ενός γνωστού παραβατικού ο οποίος δολοφονήθηκε άγρια πριν από λίγα χρόνια στη Δυτική Αττική, ο γιος ενός σκληρού ποινικού καθώς και εκείνος ενός επιχειρηματία ο οποίος και παλαιότερα είχε εμπλακεί σε λαθρεμπόριο καυσίμων εμπλέκονται στο πολυπλόκαμο κύκλωμα που εμπλέκεται σε νοθεία καυσίμων το οποίο εξαρθρώθηκε μετά από πολύμηνες έρευνες της Οικονομικής Αστυνομίας. Το eReportaz αποκαλύπτει τη δικογραφία που σχηματίσθηκε και αποκαλύπτει τον τρόπο που λειτουργούσε το κύκλωμα το οποίο εισήγαγε διαλύτες από τη Βουλγαρία και νόθευε καύσιμα σε 21 πρατήρια σε όλη την Αττική, αποκομίζοντας κέρδη εκατομμυρίων ευρώ.
«Εγκέφαλος» της εγκληματικής ομάδας, είναι σύμφωνα με τις Αρχές ένας Κύπριος, που διαφεύγει της σύλληψης, ενώ οι Αρχές στο πλαίσιο της έρευνας. Συνολικά έχουν συλληφθεί 20 άτομα, ενώ στη δικογραφία για τη συγκεκριμένη υπόθεση, εμπλέκονται συνολικά 72 άτομα. Το απόγευμα της Παρασκευής οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στην εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών. Σε βάρος τους ασκήθηκε δίωξη για τα κακουργήματα της εγκληματικής οργάνωσης, διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης και λαθρεμπορίας από κοινού κατ΄εξακολούθηση.
Πώς «ξετυλίχθηκε το κουβάρι»
Τον περασμένο Απρίλιο ένα τηλεφώνημα στη Διεύθυνση Οικονομικής Αστυνομίας από άτομο που κατήγγειλε τη δράση παράνομου κυκλώματος που πρωταγωνιστούσε σε νοθεία καυσίμων, έθεσε σε εγρήγορση του αξιωματικούς της υπηρεσίας. Άμεσα ξεκίνησαν έρευνες με ηλεκτρονικές και φυσικές παρακολουθήσεις, τηλεφωνικές συνακροάσεις και καταγραφή των δρομολογίων του κυκλώματος με τους διαλύτες από τη Βουλγαρία. «Χαρτογραφήθηκαν» τα βενζινάδικα, οι αποθήκες που γινόταν η μίξη και τα σπίτια που χρησιμοποιούσε η οργάνωση. Από τις αρχές του 2018 όταν και ξεκίνησε τα δρα το εγκληματικό δίκτυο, αποκόμισε σύμφωνα με εκτιμήσεις των αρχών 2.500.000 ευρώ από διαφυγόντες δασμούς και φόρους. Σε έξι αποθήκες που χρησιμοποιούσαν τα μέλη της οργάνωσης, σε Μενίδι και Ασπρόπυργο, εντοπίστηκαν 24 τόνοι χημικών διαλυτών, σε ισάριθμες υπέργειες δεξαμενές.
Έτσι έμπαιναν οι διαλύτες στη χώρα
Τα φορτία με τους διαλύτες ξεκινούσαν από την Βουλγαρία καθώς εκεί ήταν το στρατηγείο του Κύπριου εγκεφάλου που αναζητείται. Κατά την κίνηση των οχημάτων στην Εθνική οδό και μέχρι να φτάσουν στην Αττική, λάμβαναν μέτρα προστασίας προς αποφυγή ελέγχων και διέθεταν προπομπούς συμβατικά αυτοκίνητα που οδηγούσαν μέλη της εγκληματικής οργάνωσης. Στη συνέχεια, οι χημικοί διαλύτες παραλαμβάνονταν, άμεσα από τους χώρους προσωρινής αποθήκευσης και τους μετάγγιζαν από παλετοδεξαμενές σε βυτία τα οποία στην συνέχεια μετέφεραν το παράνομο φορτίο τους στα 21 πρατήρια. Εκεί αναμιγνύονταν παρανόμως με καύσιμα κινητήρων, με σκοπό την αύξηση του τελικού όγκου τους με αποτέλεσμα με τον τρόπο αυτό να αποφεύγουν την καταβολή των αναλογούντων δασμών, φόρων και λοιπών επιβαρύνσεων.
Οι εικονικές εταιρείες και ο αθέμιτος ανταγωνισμός
Τα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης, χρησιμοποιούσαν δυο εταιρείες στην Βουλγαρία, με εναλλασσόμενους ρόλους, καθώς είτε δηλώνονταν ως αποστολείς και μεταφορείς των εν λόγω χημικών διαλυτών σε «εικονικές» ελληνικές εταιρείες είτε μόνο ως μεταφορείς αυτών. Επίσης, για τη διακίνηση των διαλυτών, χρησιμοποιούσαν «εικονικά» παραστατικά, με αποδέκτες εταιρείες «φαντάσματα» που δήθεν δραστηριοποίονταν στην εμπορία τέτοιων προϊόντων.
Όπως δήλωσε κατά την διάρκεια της παρουσίασης της υπόθεσης, ο Ταξίαρχος, διευθυντής της οικονομικής αστυνομίας, Μανώλης Δουρβετάκης, « Η εγκληματική οργάνωση είχε διαρκή και επιχειρησιακά δομημένη δράση και τα μέλη της μετέφεραν συστηματικά από την Βουλγαρία στη χώρα μας, μεγάλες ποσότητες χημικών διαλυτών, τις οποίες διακινούσαν σε πρατήρια υγρών καυσίμων σε περιοχές της Αττικής. Στη συνέχεια προέβαιναν στην ανάμειξη των διαλυτών με καύσιμα κινητήρων, με σκοπό την αποφυγή καταβολής των αναλογούντων φόρων και δασμών και ταυτόχρονα την απόκτηση παράνομου περιουσιακού οφέλους από τη διάθεση τους στην αγορά».
Οι υποομάδες
Η εγκληματική οργάνωση διαρθρώνονταν σε τέσσερις ανεξάρτητες υποομάδες, που συνδέονταν – συνεργάζονταν με τον κεντρικό πυρήνα στην Βουλγαρία, σχεδιάζοντας και προγραμματίζοντας την αγορά, τον χρόνο και τρόπο πραγματοποίησης κάθε μεταφοράς-παράδοσης-παραλαβής και προσωρινής αποθήκευσης ποσοτήτων χημικών διαλυτών.
Οι Αρχές διενήργησαν ποσοτικής καταμέτρηση της στάθμης των δεξαμενών των πρατηρίων και ελήφθησαν δείγματα από τις δεξαμενές, προκειμένου να αποσταλούν στο χημείο του Κράτους, για να διερευνηθεί η ύπαρξη ποιοτικών αποκλίσεων, σύμφωνα με τις ισχύουσες προδιαγραφές, ενώ παράλληλα συλλέχθηκε πλήθος στοιχείων για περαιτέρω επεξεργασία και έλεγχο. Για την υπόθεση σχηματίσθηκε δικογραφία κακουργηματικού χαρακτήρα σε βάρος 72 συνολικά ατόμων για τα – κατά περίπτωση – αδικήματα της εγκληματικής οργάνωσης, του Εθνικού Τελωνειακού Κώδικα, της οργάνωσης της αγοράς πετρελαιοειδών, των κανόνων ρύθμισης της αγοράς προϊόντων και της παροχής υπηρεσιών που αφορούν την αποθήκευση, κατοχή, διακίνηση πετρελαιοειδών προϊόντων άνευ αδείας.
Τι δηλώνει συνήγορος των κατηγορουμένων
Μετά την παρουσία τους στον ανακριτή οι συλληφθέντες ζήτησαν και πήραν προθεσμία προκειμένου να απολογηθούν. Σε επικοινωνία του με το eReportaz ο κ. Πέτρος Πανταζής, συνήγορος υπεράσπισης κάποιων εκ των κατηγορουμένων, δήλωσε: «Πρόκειται για άλλη μια επικοινωνιακή δικογραφία που δεν στηρίζεται σε κανένα αποδεικτικό στοιχείο. Φανταστείτε ότι ούτε καν έχουν υπολογιστεί όπως θα έπρεπε, βάσει νόμου, οι δήθεν διαφυγόντες δασμοί και δήθεν φόροι. Με την πρόοδο της ανάκρισης όλα θα έλθουν στην κανονική τους διάσταση».
Δείτε εδώ όλη τη δικογραφία