Κυριακή 22 Δεκεμβρίου 2024

Η δiπλή αγωνία στο υπουργείο Οικονομικών

Διπλή αγωνία στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης για την πορεία της οικονομίας. Μέσα στις επόμενες 10 ημέρες, με την ολοκλήρωση της υποβολής των αιτήσεων που θα κατατεθούν από τους επαγγελματίες που θα διεκδικήσουν το 1,5 δισ. ευρώ της Επιστρεπτέας Προκαταβολής 5, στο υπουργείο Οικονομικών θα σχηματίσουν μια πρώτη σαφή εικόνα για την απώλεια εσόδων μέσα στο 2020.

Πάνω από 50 δισ. ευρώ οι χαμένες εισπράξεις

Όλα δείχνουν ότι οι απώλειες σε επίπεδο έτους θα ξεπεράσουν τα 50 δισ. ευρώ και μένει πλέον να φανεί πώς αυτό θα αποτυπωθεί στο ΑΕΠ. Αν το δ’ τρίμηνο κλείσει με ύφεση μικρότερη του 13%-14% -κάτι εξαιρετικά πιθανό, τουλάχιστον με βάση τα στοιχεία που έχουν ήδη συλλέξει οι υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών από τις ηλεκτρονικές συναλλαγές-, τότε ο στόχος η ύφεση σε επίπεδο έτους να μην ξεπεράσει το 10,5% θα επιβεβαιωθεί. Με κλειστή όμως την αγορά μέσα στα Χριστούγεννα, όλα είναι ανοικτά, καθώς αυτό δεν έχει γίνει ποτέ εδώ και πολλές δεκαετίες, οπότε κάθε πρόβλεψη είναι αυτή τη στιγμή παρακινδυνευμένη. Πόσο μάλλον όταν τα στοιχεία από το λιανεμπόριο -με βάση μόνο τις ηλεκτρονικές πληρωμές- δείχνουν πτώση 60% για τον Νοέμβριο και άνω του 40% για τον Δεκέμβριο σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα.

Καθοριστικός παράγοντας η διάρκεια του lockdown

Η δεύτερη αγωνία έχει να κάνει με την πορεία της οικονομίας στο α’ τρίμηνο του έτους που μόλις ξεκίνησε. Με το lockdown να παρατείνεται τουλάχιστον μέχρι τις 18 Ιανουαρίου (μόνο το click away και τα κομμωτήρια προγραμματίζεται να λειτουργήσουν την επόμενη εβδομάδα, αλλά και αυτό δεν πρέπει να θεωρείται καθόλου βέβαιο), είναι ήδη δεδομένο ότι και το πρώτο τρίμηνο η οικονομία θα καταγράψει μεγάλη ύφεση. Ακόμη και αν υπάρξει άμεση ομαλοποίηση σε υγειονομικό επίπεδο -κάτι που δεν θεωρείται ιδιαίτερα πιθανό τουλάχιστον για τον Ιανουάριο-, ο πήχης είναι πολύ ψηλά.

Πέρυσι, το ΑΕΠ έκλεισε στο διάστημα Ιανουαρίου-Μαρτίου με έστω και οριακά θετικό πρόσημο, της τάξεως του 0,4%. Αυτό σημαίνει ότι το ΑΕΠ αναρριχήθηκε στο α’ τρίμηνο του 2020 στα 45,89 δισ. ευρώ, επίδοση που είναι εξαιρετικά δύσκολο να καταγραφεί στο φετινό πρώτο τρίμηνο. Το ζητούμενο για το οικονομικό επιτελείο είναι να αποφύγει τα μεγάλα -ενδεχομένως και διψήφια- ποσοστά ύφεσης μέσα στο πρώτο τρίμηνο, καθώς αυτό θα δυσκολέψει τον στόχο της επιστροφής στην ανάπτυξη για το σύνολο του 2021 και μάλιστα με ρυθμό της τάξεως του 4,5%, κάτι που σημαίνει και επαναφορά του ΑΕΠ στο επίπεδο των 172 δισ. ευρώ για το σύνολο της φετινής χρονιάς. Το κλείσιμο του 2020 είναι σημαντικό κυρίως σε ό,τι αφορά τον δείκτη της αναλογίας του χρέους ως προς το ΑΕΠ. Το 2020 φαίνεται να έχει κλείσει με χρέος γενικής κυβέρνησης της τάξεως των 338 δισ. ευρώ. Αν το ΑΕΠ συγκρατηθεί στα 162 δισ. ευρώ, όπως προβλέπει ο προϋπολογισμός (162 δισ. ευρώ σημαίνει ύφεση 10,5%), τότε η προσπάθεια να συμμαζευτεί η αναλογία του χρέους ως προς το ΑΕΠ, θα ξεκινήσει περίπου από το 207%-208%. Αν το ΑΕΠ πέσει και κάτω από τα 162 δισ. ευρώ, η αναλογία προφανώς θα είναι χειρότερη. Στο δ’ τρίμηνο, το οικονομικό επιτελείο προσπάθησε και πάλι να συγκρατήσει την ύφεση ρίχνοντας «ζεστό χρήμα» στην αγορά. Ξεχώρισε φυσικά η 4η φάση της Επιστρεπτέας Προκαταβολής, η οποία από μόνη της ήταν μια ένεση ρευστότητας της τάξεως των 2,2 δισ. ευρώ. Βέβαια, είναι αμφίβολο αν αυτό το χρήμα έπεσε στην πραγματική οικονομία.

Τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η Τράπεζα της Ελλάδος ΕΛΛ-0,25% δείχνουν ότι η ανασφάλεια νοικοκυριών και επιχειρήσεων οδηγεί σε αύξηση του υπολοίπου των καταθέσεων και μάλιστα με επιταχυνόμενο ρυθμό. Μόνο τον Νοέμβριο, καταγράφηκε αύξηση 3 δισ. ευρώ στο υπόλοιπο των τραπεζικών λογαριασμών νοικοκυριών και επιχειρήσεων, ενώ από τον Μάρτιο και μετά, η αύξηση έχει ξεπεράσει τα 17 δισ. ευρώ, χωρίς να συνυπολογίζεται μέχρι στιγμής η μεταβολή του Δεκεμβρίου. Το τι μπορεί να σημαίνει για το άμεσο μέλλον αυτή η συσσώρευση αποταμιεύσεων είναι ένα από τα «αινίγματα» της περιόδου.

Χθες, ο υπουργός Οικονομικών εκτίμησε ότι μόλις αποκατασταθεί η λειτουργία της αγοράς, αυτή η συσσώρευση αποταμιεύσεων είναι πιθανό να οδηγήσει και σε «έκρηξη» της κατανάλωσης, κάτι που με τη σειρά του θα φέρει και αύξηση του ΑΕΠ. Μέχρι να φτάσουμε όμως σε αυτό το σημείο, στην αγορά θα κυριαρχεί η αβεβαιότητα για το πότε θα έχουμε την πλήρη ομαλοποίηση των συνθηκών στην αγορά.

Εμπροσθοβαρές το νέο πακέτο μέτρων στήριξης

Χθες, ο αρμόδιος αναπληρωτής υπουργός Θεόδωρος Σκυλακάκης τόνισε πως στον προϋπολογισμό του 2021 έχει προβλεφθεί ότι τα περιοριστικά μέτρα θα διαρκέσουν με μικρότερη ή μεγαλύτερη ένταση για ολόκληρο το πρώτο τρίμηνο του 2021.

Γι’ αυτό και το πακέτο μέτρων στήριξης της χρονιάς που μόλις ξεκίνησε θα είναι εμπροσθοβαρές.

Εκτός από τη δρομολογημένη πλέον 5η φάση της Επιστρεπτέας Προκαταβολής, χθες ο κ. Σταϊκούρας αναφέρθηκε σε ακόμη δύο μέτρα που θα ενεργοποιηθούν το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα:

1. Η 6η φάση της επιστρεπτέας προκαταβολής θα καλύψει τις απώλειες εσόδων για το πρώτο τρίμηνο της φετινής χρονιάς. Ο προϋπολογισμός της δεν είναι ακόμη σαφής, καθώς θα εξαρτηθεί από το τι θα γίνει στην αγορά μέσα στις επόμενες εβδομάδες.

2. Ένα πρόγραμμα «Γέφυρα» για μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Δηλαδή, ένα πρόγραμμα με το οποίο το κράτος θα αναλαμβάνει να πληρώσει τις δόσεις δανείων μικρομεσαίων επιχειρήσεων που έχουν πληγεί περισσότερο από την κρίση. Η επιδότηση, όπως συνέβη και με τα στεγαστικά δάνεια, θα αφορά τόσο τα πράσινα όσο και τα κόκκινα δάνεια, με στόχο να αποφευχθεί η δημιουργία μιας νέας γενιάς επισφαλών απαιτήσεων.

Από την έντυπη έκδοση της Ναυτεμπορικής

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Μπλόκο στη φοροδιαφυγή των ενοικίων από την Εφορία

«ΕΡΓΑΝΗ»: Όλες οι ημερομηνίες υποβολών δηλώσεων & ορθών επαναλήψεων αναστολών των συμβάσεων εργασίας

 



ΣΧΕΤΙΚΑ

eXclusive

eTop

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ