Παρασκευή 22 Νοεμβρίου 2024

Η «dream team» που σηκώνει φράγμα στις φυσικές καταστροφές

Πανευρωπαϊκή διάκριση τεσσάρων φοιτητών του Πανεπιστημίου Αιγαίου για τις καινοτόμες ιδέες και εφαρμογές για την έγκυρη πρόβλεψη και αντιμετώπιση καταστάσεων εκτάκτου ανάγκης (πλημμύρες, πυρκαγιές), με χρήση δορυφορικών δεδομένων

Της ΝΑΤΑΣΣΑΣ ΒΟΥΔΟΥΡΗ

Άλλη μια σπουδαία διάκριση για τη χώρα μας από Έλληνες φοιτητές που συμμετείχαν σε πανευρωπαϊκό διαγωνισμό με θέμα την πρόβλεψη φυσικών καταστροφών. Ο διαγωνισμός ήταν ένα γεγονός στο οποίο οι φοιτητές του τμήματος Μηχανικών Πληροφοριακών και Επικοινωνιακών Συστημάτων, μέλη της κοινότητας ΕΛ/ΛΑΚ Πανεπιστήμιου Αιγαίου και της κοινότητας Microsoft Student Partners, συνεργάστηκαν με σκοπό τη συνεισφορά στα επιστημονικά πεδία παρατήρησης και συλλογής δεδομένων της Γης. Ειδικότερα, στο πώς τεχνολογίες παρατήρησης της Γης του προγράμματος Copernicus μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να πραγματοποιηθούν καινοτόμες ιδέες και εφαρμογές που αφορούν την έγκυρη πρόβλεψη και αντιμετώπιση καταστάσεων εκτάκτου ανάγκης, με τη χρήση δορυφορικών δεδομένων, παρέχοντας λύσεις σε πραγματικά προβλήματα.

Οι τέσσερις φοιτητές από τη σχολή της Μυτιλήνης, που συμμετείχαν είναι οι Αθανάσιος Καψάλης, Ζαχαρίας Μιτζέλος, Νικόλαος Πόταρης, ΧρήστοςΧρήστου. Κατέκτησαν τη δεύτερη θέση στον πανευρωπαϊκό διαγωνισμό «Galileo & Copernicus Innovation Challenge» στο Ελσίνκι της Φινλανδίας, στο πλαίσιο του European Space Week. Η ελληνική ομάδα κατέθεσε μια πρόταση για την πρόβλεψη και αντιμετώπιση των πλημμυρών και πυρκαγιών, δυο ζητημάτων που αφορούν άμεσα την Ελλάδα, καθώς και ένα μηχανισμό μείωσης του χρόνου απόκρισης της πολιτικής προστασίας σε έκτακτα περιστατικά.

Το βραβείο της διάκρισης αυτής είναι πρόσβαση διαρκείας έξι μηνών σε δορυφορικά δεδομένα, εργαλείο το οποίο θα χρησιμοποιηθεί στην περαιτέρω ανάπτυξη και υλοποίηση της ιδέας τους. Για τη διαδικασία της συμμετοχής στο διαγωνισμόκαθώς και για τη χρήση της τεχνολογίας στην καθημερινότητά μας, μίλησε στην «ΜΠΑΜ στο Ρεπορτάζ» ένας από τους φοιτητές, ο Νικόλαος Πόταρης.

φυσικές καταστροφές

Ποια η αφορμή της συμμετοχής; 

O διαγωνισμός είχε την κατάλληλη θεματολογία που μας επέτρεπε να αναπτύξουμε τη συγκεκριμένη ιδέα μας, η οποία προήλθε από τα πρόσφατα περιστατικά φυσικών καταστροφών που συνέβησαν σε μικρό χρονικό διάστημα όχι μόνο στη χωρά μας.

Είχατε την παρακίνηση κάποιου καθηγητή σας ή ήταν δική σας πρωτοβουλία;

Η συµµετοχή και διάκριση της ομάδας μας στο πανευρωπαϊκό διαγωνισμό αποτελεί µια από τις πολλές δράσεις εξωστρέφειας που πραγματοποιούνται και ενθαρρύνονται από το Πανεπιστήμιο Αιγαίου.

Τι αποκομίσατε από όλη αυτή τη διαδικασία;

Ήταν µία εξαιρετική ευκαιρία για την ομάδα μας να διευρύνουμε τους γνωστικούς μας ορίζοντες και να έρθουμε σε επαφή µε ανθρώπους του επιστημονικού και επαγγελµατικούτοµέα μας.

Tι ακριβώς αφορά η συμμέτοχη σας στον Πανευρωπαϊκό Διαγωνισμό;

Ο διαγωνισμός ήταν ένα γεγονός στο οποίο οι φοιτητές συνεργάστηκαν µε σκοπό τη συνεισφορά στα επιστημονικά πεδία παρατήρησης και συλλογής δεδομένων της Γης, ειδικότερα στο πώς τεχνολογίες παρατήρησης της Γης του προγράµµατος Copernicus µπορούν να χρησιµοποιηθούν για να πραγµατοποιηθούνκαινοτόµες ιδέες και εφαρµογές που αφορούν την έγκυρη πρόβλεψη και αντιµετώπιση καταστάσεων εκτάκτου ανάγκης, µε την χρήση δορυφορικών δεδοµένων, παρέχοντας λύσεις σε πραγµατικάπροβλήµατα.

Από αριστερά προς τα δεξιά οι φοιτητές που διακρίθηκαν: Αθανάσιος Καψάλης, Ζαχαρίας Μιτζέλος, Νικόλαος Πόταρης και Χρήστος Χρήστου

Πόσες συμμετοχές υπήρχαν; Ποια τα συναισθήματά σας που βγήκατε δεύτεροι;

Παρόλο τον αισθητό ανταγωνισμό και τα υψηλού επιπέδου έργα από όλες τις ομάδες, είμαστε ιδιαίτερα χαρούμενοι που αναδείξαμε για ακόμα μια φορά τις δυνατότητες των Ελλήνων φοιτητών και των πανεπιστήμιων και καταφέραμε να αποσπάσουμε τη δεύτερη θέση σε αυτόν τον διαγωνισμό τόσο μεγάλου βεληνεκούς.

Πόσες ώρες αφιερώνετε στις σπουδές αυτές; Ποια τα οράματα και τα όνειρα για το μέλλον;

Σχεδιάζουμε την περαιτέρω ανάπτυξη και βελτίωση αυτού του ομαδικού μας project, αφού πιστεύουμε βαθιά σε αυτό και στο γεγονός πως μπορεί όχι μόνο να βελτιώσει αλλά και να συμπληρώσει ένα σημαντικό κενό στον χώρο της άμεσης δράσης.

Πόσο μπορεί η τεχνολογία να συμβάλλει στη βελτίωση της καθημερινότητας μας;

Η χρήση της τεχνολογίας μπορεί να βελτιώσει την ποιότητα ζωής των πολιτών προς το καλύτερο και να βοηθήσει στην ανάπτυξη πολλών τομέων της χώρας μας.

* Όπως δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα “ΜΠΑΜ στο Ρεπορτάζ” της Κυριακής

ΣΧΕΤΙΚΑ

eXclusive

spot_img

eTop

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ