Στη χώρα υπάρχουν ορισμένες μεγάλες πολιτικές οικογένειες. Η οικογένεια Μητσοτάκη, η οικογένεια Καραμανλή και η οικογένεια Παπανδρέου είναι οι πιo γνωστές και οι δύο πρώτες έχουν αυτή τη στιγμή μεγαλύτερη κινητικότητα, αφού ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι πρωθυπουργός, η Ντόρα Μπακογιάννη βουλευτής, ο Κώστας Μπακογιάννης ∆ήμαρχος Αθηναίων, ενώ ο Κώστας Καραμανλής είναι υπουργός Μεταφορών.
Του ΦΩΤΗ ΑΝ∆ΡΕΟΥ
Αυξημένη κινητικότητα στην οικογένεια για το πολιτικό της µμέλλον. Η επόμενη μέρα για τον Νίκο Παπανδρέου και την κόρη του Γιώργου, Μαργαρίτα.
Όμως, και η οικογένεια Παπανδρέου κινείται πλέον με πιο δυναμικό τρόπο. Ο Γιώργος Παπανδρέου είναι βουλευτής ξανά και πάντα πρόεδρος της Σοσιαλιστικής ∆ιεθνούς, ενώ ο αδελφός του Νίκος Παπανδρέου μετά τη διεκδίκηση της εκλογής του ως ευρωβουλευτής φαίνεται ότι σκέφτεται να εμπλακεί στα εσωκομματικά του Κινήματος Αλλαγής. Σίγουρα, όμως, η δυναστεία Παπανδρέου ετοιμάζεται για την επιστροφή, αφού υπάρχει στο κάδρο και η νεαρά Μαργαρίτα Παπανδρέου (η κόρη του Γιώργου).
Αρχηγός στο ΚΙΝΑΛ;
Η Μαργαρίτα Παπανδρέου, η πρεσβύτερη, κάποτε είχε πει «Είχα πεθερό πρωθυπουργό, σύζυγο πρωθυπουργό και θα έχω και γιο πρωθυπουργό». Πράγματι, ο Γιώργος Παπανδρέου έγινε πρωθυπουργός, πετυχημένος ή όχι θα τον κρίνει πλέον η Ιστορία, καθώς ο κουρασμένος από τα μνημόνια λαός δεν του έδωσε ξανά αυτή τη δυνατότητα. Μάλιστα, το εγχείρημά του με το ΚΙ∆ΗΣΟ δεν στέφθηκε κοινοβουλευτικά με επιτυχία, αφού το κόμμα δεν κατάφερε να μπει στη Βουλή. Ίσως, όμως, υπάρχει στην οικογένεια η ιδέα μετά από πεθερό πρόεδρο Κόμματος, σύζυγο αρχηγό κόμματος, γιο αρχηγό κόμματος, παραφράζοντας τα λόγια της Μαργαρίτας Παπανδρέου, να υπάρξει και …δεύτερος γιος πρόεδρος κόμματος, αν ο Νίκος Παπανδρέου κάνει πράξει την «απειλή» του να διεκδικήσει την ηγεσία του Κινήματος Αλλαγής. Στις 27 Νοεμβρίου, στον «Νεολόγο των Πατρών» φέρεται να το είχε πει ορθά, κοφτά τονίζοντας: «Ναι, θα θέσω υποψηφιότητα γιατί το θεωρώ χρέος μου». Το δημοσίευμα αφήνει ευθέως να εννοηθεί ότι ο Ν. Παπανδρέου έκανε δήλωση ή έδωσε συνέντευξη στην εφημερίδα της Αχαΐας, μια περιφέρεια η οποία αποτελεί ως γνωστόν πάλαι ποτέ «προπύργιο» παπανδρεϊσμού. Ωστόσο, την περασμένη Τετάρτη ερωτηθείς από διάφορα μέσα ενημέρωσης εάν σκοπεύει να είναι υποψήφιος για την προεδρία του ΚΙΝΑΛ, το… μάζεψε, διαψεύδοντας ότι είχε δώσει συνέντευξη και σημειώνοντας ότι ενδιαφέρεται για κάτι τέτοιο.
Ο Νίκος Παπανδρέου, πάντως, ακόμα και αν δεν βάλει υποψηφιότητα, θέλει και διεκδικεί να έχει λόγο στη δημοκρατική παράταξη και όποτε βρει ευκαιρία προτείνει εσωκομματικές εκλογές, ανάδειξη αρχηγού από τη βάση και επιστροφή στο ΠΑΣΟΚ.
∆ύο μήνες μετά τις εκλογές είχε γράψει στο «Βήμα»: «Όσοι προσπαθούν να αποσιωπήσουν τούτο το δεδομένο ή να βρουν διαδικαστικά τερτίπια για να αποφύγουν ανοικτές εκλογές μόνο κακό στο κόμμα κάνουν. Αλλοιώνουν τη γνήσια δημοκρατική παράδοση της παράταξης». Είχε ζητήσει συνέδριο για τον περασμένο ∆εκέμβριο και εκλογές χαρακτηρίζοντας αποτυχημένα εγχειρήματα την «Ελιά», τη «∆ημοκρατική Συμπαράταξη» και το «Κίνημα Αλλαγής», τονίζοντας: «Η παράταξη με τη μεγάλη δημοκρατική παράδοση πρέπει και οφείλει στον κόσμο της να αναγεννηθεί. Εάν ξαναγίνουμε ΠΑΣΟΚ, τότε η απήχηση μας και ο ρόλος μας στα πολιτικά δρώμενα της χώρας είναι δεδομένη».
Ο ήλιος του ΠΑΣΟΚ
Ο Νίκος Παπανδρέου είχε πει ακόμη: «Να επιστρέψει ο ήλιος του ΠΑΣΟΚ. Με τον κόσμο που μιλάω, αυτό θέλει. Μου έρχεται φυσικά να πω ΠΑΣΟΚ. Μία ζωή είμαι σε αυτό. Θα έχουμε την ευκαιρία να το συζητήσουμε. Θα έχουμε την ευκαιρία στο συνέδριο να προταθούν αυτά».
Ο Νίκος Παπανδρέου είχε βάλει υποψηφιότητα για ευρωβουλευτής τον Μάιο του 2019 και κατέλαβε την τρίτη θέση πίσω από τον Νίκο Ανδρουλάκη και την Εύα Καϊλή. Η τρίτη θέση, όμως, δεν ήταν εκλόγιμη και επιπλέον οι 140.000 ψήφοι που πήρε δεν αποτελούν εχέγγυο ότι αν κατέβει ως υποψήφιος για την προεδρία του Κινήματος Αλλαγής θα καταφέρει να την κερδίσει. Οι εκτιμήσεις είναι πως ο κάποτε δυναμικός μηχανισμός που υπήρχε και έφερε τον Γιώργο Παπανδρέου στην ηγεσία του ΠΑΣΟΚ νικώντας τον Βαγγέλη Βενιζέλο και μετά στην εξουσία, δεν υπάρχει πλέον.
Ο Νίκος Παπανδρέου δηλώνει κατηγορηματικά ότι θα είναι παρών στις εξελίξεις και πιστεύει πως το ΠΑΣΟΚ θα επανέλθει.
Συγκεκριμένα λέει: «Πάντα θα είμαι κοντά, με τον τρόπο μου φυσικά. Είμαι συγγραφέας, αρθρογράφος, παίρνω θέσεις, οικονομολόγος και έχω τον κοινωνικό ρόλο που δεν θα φύγουμε ποτέ από αυτό, θα δούμε πως θα εξελιχθούν τα πράγματα.
Θέλει αυτό που είπε και ο Ανδρέας για την κοσμοθεώρηση, ‘να δούμε τους κύκλους και να δούμε τι μπορεί και πώς μπορεί και πότε να βοηθήσει ο καθένας’. Πιστεύω ότι το ΠΑΣΟΚ μπορεί να ανέβει». Βεβαίως, όλα αυτά τα έλεγε στο μεσοδιάστημα του πρώτου και του δεύτερο κύματος της πανδημίας και τώρα αυτή η συζήτηση για τα εσωτερικά του ΚΙΝΑΛ μοιάζει άκαιρη.
Η εγγονή του Ανδρέα το νέο «αίµα» της οικογένειας
Τα λιμνάζοντα ύδατα στο Παπανδρεϊκό μικρόκοσμο ανακάτεψε και η πρώτη πολιτική εμφάνιση της Μαργαρίτας -Έλενας Παπανδρέου, κόρης του Γιώργου και της Αντας Παπανδρέου και εγγονής του Ανδρέα.
Η μοριακή βιολόγος – ερευνήτρια του Πανεπιστημίου της Κρήτης παρέστη πριν λίγες ημέρες σε εκδήλωση του Κινήματος Αλλαγής για την Παγκόσμια Ημέρα κατά της Βίας των Γυναικών και η παρουσία της δεν θα μπορούσε να περάσει απαρατήρητη.
Η νεαρά Παπανδρέου έχει αρχίσει να ανταποκρίνεται στα καλέσματα των οργανώσεων του Κινήματος Αλλαγής και αν μη τι άλλο αυτό δείχνει ότι έχει βλέψεις στην πολιτική. Σίγουρα όσοι εκτίμησαν ότι μπορεί να θέσει υποψηφιότητα στις εσωκομματικές εκλογές, βιάστηκαν.
Η Μαργαρίτα Παπανδρέου είναι ακόμα μικρή σε ηλικία, δεν έχει ούτε πολλά χρόνια επαγγελματικού βίου και πολύ δε περισσότερο δεν έχει καθόλου ένσημα στην πολιτική για να μπορέσει να διεκδικήσει θέση αρχηγού κόμματος. Όμως, αυτοί που γνωρίζουν πρόσωπα και καταστάσεις στην οικογένεια Παπανδρέου, λένε ότι η Μαργαρίτα ετοιμάζεται για την κάθοδό της στις επόμενες ευρωεκλογές. Αυτό σημαίνει ότι θέλει πρώτα να «ψηθεί» στην Ευρωπαϊκή Πολιτική και κατόπιν θα αρχίσει να ενδιαφέρεται και για τα τεκταινόμενα εντός της χώρας και φυσικά εντός του Κινήματος Αλλαγής.
Η 30χρονη Μαργαρίτα, σύμφωνα με όσους παρακολούθησαν την ομιλία της, ήταν ιδιαίτερα προσεκτική στα λόγια της, ξεκαθάρισε από την αρχή ότι θα μιλήσει ως επιστήμονας και έμεινε αυστηρά στο θέμα της εισήγησής της για την ανισότητά ανάμεσα στα δύο φύλα.
Παρουσίασε στοιχεία σε ευρωπαϊκό επίπεδο για την ανισότητα των φύλων στους χώρους εκπαίδευσης. Για το οικογενειακό της περιβάλλον έκανε μόνο μία αναφορά λέγοντας ότι το ζήτημα της ισότητας ήταν κομβικό εντός της οικογένειάς της.Τηλεδιάσκεψη
Η συνονόματή της γιαγιά της, ως σύντροφος του Ανδρέα και σύζυγος του Πρωθυπουργού της χώρας είχε δώσει μάχες για την ισότητα μέσα από την Ένωση Γυναικών Ελλάδας, τις ΕΓΕς, όπως της αποκαλούσαν τότε.
Η εκδήλωση διοργανώθηκε από τη Νέα Γενιά Κινήματος Αλλαγής Θεσσαλονίκης στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών με τίτλο «Γυναίκα στο προσκήνιο ή στο παρασκήνιο; Έμφυλες ανισότητες στην εποχή της Covid-19».
Έγινε με τη μορφή της τηλεδιάσκεψης λόγω της πανδημίας.
Η συζήτηση ολοκληρώθηκε με την ομιλία της Μαργαρίτα Παπανδρέου, η οποία έθεσε στο τραπέζι το αξιοσημείωτο παράδειγμα της λειτουργίας του ακαδημαϊκού περιβάλλοντος και χώρου έρευνας ως μηχανισμού παραγωγής και αναπαραγωγής ανισοτήτων.
Μάλιστα, τόνισε το ζήτημα της παράστασης ερευνητών/τριών του υγειονομικού αντικειμένου σε πειραματικές διαδικασίες, στο πλαίσιο της πανδημικής κρίσης και της παραγκώνισης των γυναικών ερευνητριών από αυτές σε σχέση με τους άνδρες συναδέλφους τους.
Όπως δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «ΜΠΑΜ» που κυκλοφορεί