Τετάρτη 11 Δεκεμβρίου 2024

Η δύσκολη εξίσωση της Συρίας – Το τέλος δεν έχει γραφτεί ακόμα

Ο Μπασάρ αλ Άσαντ δεν υπάρχει στο χάρτη της Συρίας αλλά ακόμα δεν έχει αποκαλυφθεί ποιος θα είναι  αυτός που θα μπορέσει να κυβερνήσει τη Συρία. Αυτός που θα μπορέσει να φέρει τη χώρα σε κατάσταση σταθερότητας.

«Ακόμα δεν έχουμε δει το τέλος της ιστορίας που γράφεται στη Συρία» έλεγαν στο in τόσο διπλωματικές όσο και ακαδημαϊκές πηγές που παρακολουθούν στενά τις εξελίξεις στο γεωπολιτικό σκηνικό.

Οι τζιχαντιστές της Hayat Tahrir al Sham (HTS) με επικεφαλής τον Αμπού Μουχάμαντ αλ Τζολάνι, που είχαν και έχουν την υποστήριξη της Τουρκίας -μ και όχι μόνο – έχουν τις ρίζες τους στην αλ Νούσρα και την αλ Κάιντα, που σήμερα αποκηρύσσουν. Με το ερώτημα αν θα καταφέρουν να πετάξουν το κουστούμι της τρομοκρατίας και να φορέσουν το κουστούμι της πολιτικής κερδίζοντας την αποδοχή της Δύσης, να παραμένει. Έστω και αν η αποστολή τους για ανατροπή του Άσαντ στέφθηκε με επιτυχία.

Αστερίσκοι

Το Ηνωμένο Βασίλειο πάντως ακόμα δηλώνει ότι δεν αίρει τον χαρακτηρισμό της τρομοκρατίας από την HTS, σημειώνοντας ότι θα κριθεί από τις πράξεις της.

Αστερίσκο στο πώς θα συμπεριφερθούν οι ΗΠΑ στην επόμενη μέρα της Συρίας ανάλογα και με το αν το Ισλαμικό Κράτος θα επιχειρήσει να διεκδικήσει την εξουσία, έβαλε και ο απερχόμενος αμερικανός πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν.

Ερωτήματα για το ρόλο που θα παίξει η HTS βάζουν και ανώτατες διπλωματικές πηγές στην Αθήνα. και αν Σημείωναν την πολυδιάσπαση των δυνάμεων στη Συρία και το ότι ίσως ο μόνος που μπορεί να τους ενώσει ίσως είναι ο Τζολάνι.

Κράτος στα πρότυπα του Μουσουλμανικού κόσμου ή κράτος – τρομοκράτης;

Και στην Αθήνα ωστόσο το ερώτημα που βάζουν ανώτατες διπλωματικές πηγές και αναλυτές είναι επίσης αν η επόμενη μέρα στη Συρία θα είναι ένα κράτος που θα έχει τα χαρακτηριστικά του Μουσουλμανικού κόσμου, σε μία λογική οικονομικής εξυγίανσης και μίας σχετικώς ικανοποιητικής απονομής κάποιων δικαιωμάτων ή αν θα προκύψει ένα κράτος τρομοκράτης.

Μπορεί ένα τρομοκρατικό δίκτυο να εγγυηθεί τη σταθερότητα, με τι κόστος και πόσο αντιφατικό είναι αυτό;

Με αναλυτές να σημειώνουν στις προκλήσεις της επόμενης μέρας αν οι τζιχαντιστές θα μπορέσουν να ελέγξουν όλη τη χώρα και με τι κόστος, αλλά και τι κράτος θέλουν πραγματικά και αν αυτό προσομοιάζει με ένα χαλιφάτο ή με τα πρότυπα διοίκησης των αραβικών κρατών της Μέσης Ανατολής, που θα δείξει αν τελικά θα έχουμε στη θέση του Άσαντ, μία νέα καταπιεστική κυβέρνηση, με νέο μανδύα.

 

Ανώτατη διπλωματική πηγή μιλώντας στο in τόνιζε ότι αυτοί που επικράτησαν στη Συρία είναι σκληροπυρηνικοί ισλαμιστές, διάδοχοι της αλ Κάιντα, οι οποίοι επιχειρούν να καλλιεργήσουν ένα μετριοπαθές προφίλ και να δηλώσουν ότι έχουν εγκαταλείψει το τρομοκρατικό παρελθόν τους, ωστόσο ο χρόνος θα δείξει κατά πόσο αυτό ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα.

Η εξουσία

Ακόμα και αν η HTS καταφέρει να κερδίσει την εμπιστοσύνη της Δύσης και κυρίως των ΗΠΑ, δεν είναι δεδομένο ότι θα μπορέσει να επικρατήσει στη Συρία, που παραμένει διχασμένη και διάφορες ομάδες που κατά καιρούς είτε συνεργάζονταν είτε συγκρούονταν θα πρέπει να δούμε πώς θα αντιδράσουν όταν θα τεθεί το ζήτημα της νομής της εξουσίας.

Και σε αυτή τη φάση όλοι αναρωτιούνται ποιος τελικά θα ασκήσει αποτελεσματικό έλεγχο στη Συρία.

Αν θα υπάρξει ξανά διάσκεψη για τη Συρία και αν θα μπορέσει να λάβει αποφάσεις και κυρίως αν θα καταφέρει να έχει αποτελέσματα επί του εδάφους.

Η ανάγκη της Συρίας για πόρους

Ένα ακόμα ζήτημα είναι, όπως επεσήμανε ανώτατη διπλωματική πηγή στο in, ακόμα και εάν αναλάβει τελικά την εξουσία η HTS πώς θα λειτουργήσει αυτό το κράτος, που επί του παρόντος δεν έχει πόρους.

Οι πόροι του Άσαντ ήταν κυρίως από Ιράν και Ρωσία, γεγονός που δημιουργεί έντονη ανησυχία πως δεν θα μπορούν να εξυπηρετηθούν οι ανάγκες του κράτους, όπως η πληρωμή μισθών, κάτι που οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια σε νέο κύκλο χάους και ενδεχομένως βίας.

Ένα τέτοιο σενάριο δημιουργεί και ανησυχίες για μεγάλο μεταναστευτικό – προσφυγικό κύμα. Για να αποφευχθεί θα απαιτηθεί ισχυρή στήριξη.

Με την κατάσταση στη Συρία να περιγράφεται ως μία επιλογή ανάμεσα σε Σκύλλα και Χάρυβδη, καθώς από τη μία είναι ένα εν δυνάμει χάος που μπορεί να προκαλέσει εξελίξεις ντόμινο και από την άλλη να εμπιστευθεί η Δύση, άρα και να στηρίξει, τους τζιχαντιστές τρομοκράτες, που δηλώνουν μεν μετριοπαθείς, αλλά κανείς δεν ξέρει πώς θα προχωρήσουν.

Με τη Συρία να είναι μία εξαιρετικά δύσκολη άσκηση.

ΣΧΕΤΙΚΑ

eXclusive

eTop

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ