Η θέσπιση νέας υπερ-εισαγγελίας, η οποία θα προκύψει από τη συνένωση της εισαγγελίας Διαφθοράς και της Οικονομικής εισαγγελίας, θα στεγάζεται στο εφετείο Αθηνών και θα αποτελείται από τέσσερις εισαγγελείς ή αντεισαγγελείς εφετών, ισάριθμους αναπληρωτές και έξι επίκουρους, προβλέπεται σε νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης, το οποίο αναμένεται αύριο, Δευτέρα ή το αργότερο την Τρίτη να εισαχθεί στη Βουλή και να ψηφιστεί, εντός 10 ημερών, από την Ολομέλεια.
Ρεπορτάζ Φώτης Ανδρέου
• Τι προβλέπει το νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης για τη συνένωση της εισαγγελίας Διαφθοράς και της Οικονομικής εισαγγελίας • Πώς θα στελεχωθεί το νέο τμήμα
και ποιες υποθέσεις θα χειρίζεται
Η συγκεκριμένη εξέλιξη, την οποία είχε αποκαλύψει από τον Αύγουστο του 2019, η «ΜΠΑΜ στο Ρεπορτάζ» αποτελούσε όχι μόνο πάγιο αίτημα τον δικαστικών ενώσεων αλλά και του υπουργού Δικαιοσύνης, Κώστα Τσιάρα, ο οποίος -γιατρός ον- είχε πληροφορηθεί και «γνωματεύσει» σχετικά με τις αρρυθμίες που προκαλούσε η λειτουργία δύο ξεχωριστών εισαγγελιών. Με αυτόν τον τρόπο ξεπερνιέται και ο σκόπελος παραμονής της κατηγορούμενης για τη «σκευωρία» της υπόθεσης Νovartis, Ελένης Τουλουπάκη, στην εισαγγελία Διαφθοράς, καθώς το νομοσχέδιο προβλέπει την αυτοδίκαιη λήξη της θητείας όσων υπηρετούν στις δύο εισαγγελίες με την έναρξη λειτουργίας του νέου τμήματος.
«Βελούδινο διαζύγιο»
Η «Μ» είχε δημοσιεύσει σχετικό ρεπορτάζ το οποίο αποκάλυπτε ότι για τον συγκεκριμένο λόγο δεν προχώρησε η διαδικασία ορισμού αναπληρωτή εισαγγελέα Διαφθοράς (που προβλέπεται από τον νόμο), ενώ δεν τέθηκε ερώτημα του υπουργού Δικαιοσύνης προς το Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο προκειμένου να τεθεί η κ. Τουλουπάκη σε αργία έως ότου ολοκληρωθεί η ποινική έρευνα για την αποκαλούμενη «σκευωρία της Novartis». Εν τέλει, η κυβέρνηση αλλά και το υπουργείο Δικαιοσύνης επέλεξαν τον δρόμο του «βελούδινου διαζυγίου» με τη νυν επικεφαλής της εισαγγελίας Διαφθοράς (η θητεία της οποίας λήγει τον προσεχή Απρίλιο), καθώς με τη δημιουργία της υπερ-εισαγγελίας αυτομάτως τόσο η κ. Ελένη Τουλουπάκη όσο και ο κ. Χρήστος Μπαρδάκης, επικεφαλής της Οικονομικής εισαγγελίας, αναμένεται να αντικατασταθούν. Υπενθυμίζεται ότι σε αντίθεση με τους επίκουρους εισαγγελείς Διαφθοράς, κ.κ. Ντζούρα και Μανώλη, οι οποίοι επίσης ενεπλάκησαν στην ιστορία της Novartis, η κ. Τουλουπάκη εάν και κατηγορούμενη δεν κατέθεσε αίτημα εξαίρεσης από την υπόθεση. Αντίθετα, προσέφυγε ακόμη και στα ευρωπαϊκό δικαστήριο, προκειμένου να βρει το δίκιο της, θεωρώντας ότι το πόρισμα-κόλαφος του αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου, κ. Ευάγγελου Ζαχαρή, εν πολλοίς την αδικεί. Βέβαια, δικαστικοί κύκλοι, οι οποίοι δεν δήλωναν έκπληκτοι από τη στάση της εισαγγελέως Διαφθοράς, επεσήμαναν κάτι ουσιαστικό. Ότι δηλαδή η παραμονής της κυρίας Τουλουπάκη στην εισαγγελία Διαφθοράς θα δημιουργούσε -ουκ ολίγα- προβλήματα στην ανακριτική διαδικασία, η οποία τρέχει και ελέγχει τυχόν συμμετοχή της στο «κύκλωμα Παπαγγελόπουλου», καθώς θα φτάναμε στο σημείο η ελεγχόμενη και κατηγορούμενη να αποστέλλει στοιχεία (μέσω του θεσμικού της ρόλου, δηλαδή ως επικεφαλής της εισαγγελίας Διαφθοράς) στις ανακριτικές Αρχές ενόσω ελέγχεται η ίδια!
Στη νέα υπερ-εισαγγελία αναμένεται να υπηρετούν (με τριετή θητεία) τέσσερις εισαγγελείς ή αντεισαγγελείς Εφετών, οι οποίοι θα έχουν ισάριθμους αναπληρωτές. Επικεφαλής του νέου τμήματος αναμένεται να ορισθεί ο αρχαιότερος εισαγγελέας. Παράλληλα, προβλέπεται ότι οι εισαγγελείς οικονομικού εγκλήματος θα ασκούν τα καθήκοντά τους με πλήρη και αποκλειστική απασχόληση, ενώ τις εργασίες του τμήματος θα συνεπικουρούν έξι εισαγγελείς ή αντεισαγγελείς πρωτοδικών, από τους οποίους οι πέντε επιλέγονται από την Ολομέλεια της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών και ο ένας από την Ολομέλεια της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης. Επιπλέον, το σχέδιο νόμου προβλέπει ότι το νέο γραφείο θα επικουρείται από επαρκή αριθμό επιστημονικού προσωπικού το οποίο θα τοποθετηθεί μετά από πράξη του επικεφαλής του τμήματος.
Yπoστελέχωση
Η υποστελέχωση και η έλλειψη επιστημονικών συνεργατών αποτελούσαν τα πάγια προβλήματα τα οποία αντιμετώπιζε τόσο η Οικονομική εισαγγελία όσο και η εισαγγελία Διαφθοράς και γι’ αυτό τον λόγο θα κληθούν να λυθούν με το «καλημέρα» της λειτουργίας του νέου γραφείου.
Σε ό,τι αφορά τον χειρισμό των υποθέσεων η υπερ-εισαγγελία θα χειρίζεται όλες τις υποθέσεις που χειριζόταν η εισαγγελία Οικονομικού Εγκλήματος και η εισαγγελία Διαφθοράς. Συγκεκριμένα, θα διενεργούνται έρευνες για «τη διακρίβωση τυχόν τέλεσης κάθε είδους φορολογικών, οικονομικών και οποιωνδήποτε άλλων συναφών εγκλημάτων, εφόσον αυτά τελούνται σε βάρος του ελληνικού Δημοσίου, οργανισμών τοπικής αυτοδιοίκησης, νομικών προσώπων δημοσίου δικαίου και της Ευρωπαϊκής Ένωσης ή βλάπτουν σοβαρά την εθνική οικονομία.
Επίσης, στην αρμοδιότητά τους υπάγονται τα κακουργήματα που τελούν υπουργοί ή υφυπουργοί και δεν καταλαμβάνονται από τις ρυθμίσεις της παρ. 1 του άρθρου 86 του Συντάγματος, καθώς και τα κακουργήματα που τελούν, κατά την άσκηση των καθηκόντων τους ή επωφελούμενοι από την ιδιότητά τους, βουλευτές, μέλη του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου που εκπροσωπούν την Ελλάδα, γενικοί και ειδικοί γραμματείς της κυβέρνησης, διοικητές, υποδιοικητές ή πρόεδροι διοικητικών συμβουλίων ή διευθύνοντες σύμβουλοι ή εντεταλμένοι σύμβουλοι νομικών προσώπων δημοσίου δικαίου και αιρετά μονοπρόσωπα όργανα των οργανισμών τοπικής αυτοδιοίκησης, κάθε υπάλληλος κατά την έννοια της περ. α’ του άρθρου 13 ΠΚ και όσοι υπηρετούν μόνιμα ή πρόσκαιρα και με οποιαδήποτε ιδιότητα ή σχέση: α) σε νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου που ιδρύθηκαν από το Δημόσιο και από νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου, εφόσον τα ιδρυτικά νομικά πρόσωπα συμμετέχουν στη διοίκησή τους ή τα νομικά αυτά πρόσωπα είναι επιφορτισμένα με εκτέλεση κρατικών προγραμμάτων οικονομικής ανασυγκρότησης ή ανάπτυξης και β) σε νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου, στα οποία, κατά τις κείμενες διατάξεις, μπορούν να διατεθούν από το Δημόσιο και από νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου επιχορηγήσεις ή χρηματοδοτήσεις, ακόμη και αν οι υπαίτιοι έχουν παύσει να φέρουν την ιδιότητα αυτή, εφόσον αυτά σχετίζονται με επιδίωξη οικονομικού οφέλους των ίδιων ή τρίτων ή την πρόκληση βλάβης στο Δημόσιο, νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου ή οργανισμούς τοπικής αυτοδιοίκησης ή στα ανωτέρω νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου».
Όπως δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «ΜΠΑΜ» που κυκλοφορεί