Σύμφωνα με νέα επιστημονική έρευνα, η μέτρια έκθεση σε ακτίνες UV συμβάλλει στην απελευθέρωση μιας χημικής ουσίας που επιβραδύνει την ανάπτυξη της παχυσαρκίας και του διαβήτη τύπου 2.
Ερευνητές στα πανεπιστήμια του Εδιμβούργου και του Σαουθάμπτον, έπειτα από πειράματα που έκαναν σε ποντίκια, κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι το νιτρικό οξείδιο, το οποίο απελευθερώνεται από το δέρμα μετά από έκθεση στο ηλιακό φως, διαδραματίζει βασικό ρόλο στο μεταβολισμό.
Ο Δρ Richard Weller, λέκτορας στον τομέα της δερματολογίας στο Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου, δήλωσε: «Μελέτες όπως αυτή μας βοηθούν να κατανοήσουμε πώς ο ήλιος μπορεί να είναι καλός για εμάς. Πρέπει να θυμόμαστε ότι ο καρκίνος του δέρματος δεν είναι η μόνη ασθένεια που μπορεί να μας σκοτώσει και θα πρέπει, ίσως, να εξισορροπήσουμε τις συμβουλές μας για την έκθεση στον ήλιο».
Η ομάδα του, η οποία εργάστηκε με επιστήμονες από το Telethon Kids Institute στο Περθ της Δυτικής Αυστραλίας, διαπίστωσε ότι σε υπερτροφικά ποντίκια που εκτέθηκαν σε υπεριώδη ακτινοβολία, σημειώθηκε επιβράδυνση της αύξησης του σωματικού βάρους.
Τα ποντίκια εμφάνισαν λιγότερα από τα προειδοποιητικά σημάδια που συνδέονται με το διαβήτη τύπου 2, όπως μη φυσιολογικά επίπεδα γλυκόζης και αντίσταση στην ινσουλίνη.
Τα ευεργετικά αποτελέσματα της θεραπείας UV συνδέονται με ένα νιτρικό οξείδιο, το οποίο απελευθερώνεται από το δέρμα μετά την έκθεση στο φως του ήλιου. Φαίνεται πως η εν λόγω ουσία παίζει κάποιο ρόλο στην πέψη και στην επεξεργασία των τροφών και της ζάχαρης από τον ανθρώπινο οργανισμό, ώστε, ενδεχομένως, να αποτρέπει επιβλαβείς μεταβολικές παθήσεις, όπως ο διαβήτης.
Οι επιστήμονες, των οποίων το έργο δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «Diabetes», προειδοποιούν ότι, καθώς τα ευρήματά τους είναι αποτέλεσμα ερευνών σε ποντίκια, ενδέχεται να μην αντιστοιχούν επακριβώς στους ανθρώπους. Χρειάζονται περισσότερες έρευνες για να επιβεβαιώσουν αν η ηλιακή έκθεση έχει τις ίδιες συνέπειες στην αύξηση του σωματικού βάρους και τον κίνδυνο του διαβήτη στους ανθρώπους, προσθέτουν – κυρίως επειδή τα ποντίκια είναι νυκτόβια ζώα που καλύπτονται από γούνα και συνήθως δεν εκτίθενται σε υψηλά επίπεδα ηλιακού φωτός.
Ωστόσο, προηγούμενες μελέτες σε ανθρώπους έχουν δείξει ότι το νιτρικό οξείδιο μπορεί να μειώσει την αρτηριακή πίεση και η νέα έρευνα έρχεται να προστεθεί σε ένα σύνολο στοιχείων που υποστηρίζουν τα οφέλη που μπορεί να έχει για την υγεία η μέτρια έκθεση στις ακτίνες του ήλιου.
Ο καθηγητής Martin Feelisch, στο Πανεπιστήμιο του Σαουθάμπτον, δήλωσε: «Αυτές οι παρατηρήσεις δείχνουν, επίσης, ότι οι ποσότητες του νιτρικού οξειδίου που απελευθερώνεται από το δέρμα μπορούν να έχουν ευεργετικά αποτελέσματα, όχι μόνο για την καρδιά και τα αιμοφόρα αγγεία, αλλά και για τον τρόπο που το σώμα μας ρυθμίζει το μεταβολισμό».
Ο Δρ Shelley Gorman, του Telethon Kids Institute στην Αυστραλία, δήλωσε: «Τα ευρήματά μας είναι σημαντικά, καθώς δείχνουν ότι η περιστασιακή έκθεση του δέρματος στην ηλιακή ακτινοβολία, σε συνδυασμό με την άσκηση και την υγιεινή διατροφή, μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη της ανάπτυξης της παχυσαρκίας στα παιδιά».
Άλλοι επιστήμονες χαιρέτισαν, επίσης, τα πορίσματα – αν και προειδοποίησαν ότι η υπερβολική έκθεση στον ήλιο αυξάνει την πιθανότητα καρκίνου του δέρματος.
Ο καθηγητής David Ray, του Πανεπιστημίου του Μάντσεστερ, δήλωσε: «Πρόκειται για μια σημαντική μελέτη, η οποία δείχνει ότι και άλλοι παράγοντες του τρόπου ζωής, πέρα από τη διατροφή, μπορούν να βοηθήσουν στην πρόληψη της αύξησης του βάρους και του διαβήτη. Τα ευρήματα αυτά υποστηρίζουν την ιδέα ότι ένας υγιεινός τρόπος ζωής πρέπει να περιλαμβάνει χρόνο έξω, στον ήλιο, όχι μόνο για άσκηση, αλλά και για να επωφεληθούμε από τις θετικές ιδιότητες του ηλιακού φωτός στο δέρμα».