Κυριακή 22 Δεκεμβρίου 2024

Η Ελλάδα κατακτά το Διάστημα

Ούτε μία ούτε δύο, αλλά επτά ελληνικές αποστολές δορυφόρων ετοιμάζονται για το 2025 από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Διαστήματος (ESA) σε συνεργασία με το ελληνικό υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης.

Του ΠΑΝΤΕΛΗ ΠΕΡΙΒΟΛΑΡΗ

Επτά αποστολές ελληνικών δορυφόρων προγραμματίζει για το 2025 ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Διαστήματος

Κορυφαίοι Έλληνες επιστήμονες, πανεπιστήμια και εταιρείες υψηλής τεχνολογίας συνεργάζονται για τις ελληνικές αποστολές CubeSat, που σκοπό έχουν να αναδείξουν την Ελλάδα ως βασικό ευρωπαϊκό και παγκόσμιο διαστημικό έθνος. Ναι, αυτό το βαρύγδουπο που διαβάζετε δεν το λέμε εμείς από το μυαλό μας. Το λέει o ESA. Οι δορυφόροι θα μπουν σε φάση συναρμολόγησης και το 2025 θα έχουμε τις εκτοξεύσεις.

Αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε στην ολοκλήρωση της κρίσιμης φάσης σχεδιασμού και ακολουθούν συναρμολόγηση και ενοποίηση. Στη συνέχεια, τα CubeSats θα υποβληθούν σε αυστηρές δοκιμές για να προετοιμαστούν για την εκτόξευση στο Διάστημα το 2025.

Υπηρεσίες

Οι επτά αποστολές θα παρέχουν μια σειρά από υπηρεσίες απαραίτητες για σύγχρονες διαστημικές εφαρμογές, συμπεριλαμβανομένων της παρατήρησης της Γης, των ασφαλών επικοινωνιών και της θαλάσσιας παρακολούθησης. Ας δούμε ποιες είναι οι αποστολές:

Phasma: Αναπτύχθηκε από το Libre Space Foundation, αυτή η αποστολή περιλαμβάνει δύο 3U CubeSat που επικεντρώνονται στην ανίχνευση και την παρακολούθηση σήματος ραδιοσυχνοτήτων για βελτιωμένη επίγνωση της κατάστασης στο Διάστημα.

OptiSat: Ένα CubeSat 6U που σχεδιάστηκε από την Planetek Hellas για ασφαλή οπτική επικοινωνία και διαστημική επεξεργασία δεδομένων. Αυτή η αποστολή περιλαμβάνει δυνατότητες για αυτοματοποιημένη αξιολόγηση κάλυψης νέφους, υποστήριξη αναγκών γεωσκόπησης και επικοινωνίας.

PeakSat: Με επικεφαλής το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, αυτό το 3U CubeSat θα επιδείξει συνδέσεις οπτικής επικοινωνίας λέιζερ με επίγειους σταθμούς στην Ελλάδα, προάγοντας τεχνολογίες για μετάδοση δεδομένων υψηλής ταχύτητας.

MICE-1: Η Prisma Electronics SA αναπτύσσει αυτό το 3U CubeSat για τη βελτίωση της θαλάσσιας παρακολούθησης στη Μεσόγειο Θάλασσα μέσω της λήψης σημάτων Automatic Identification System (AIS) και της επικοινωνίας Internet of Things (IoT).

DUTHSat-2: Ένας CubeSat 6U από το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, σχεδιασμένος για λήψη ορατών και εγγύς υπέρυθρων εικόνων για εφαρμογές όπως η ανίχνευση πετρελαιοκηλίδων και η παρακολούθηση της υγρασίας του εδάφους.

ERMIS: Αυτή η αποστολή αποτελείται από έναν αστερισμό τριών CubeSats (δύο 6U και ένα 8U), που αναπτύχθηκε από το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών για να υποστηρίξει εφαρμογές IoT, διαδορυφορικές επικοινωνίες, υπερφασματική απεικόνιση για γεωργία ακριβείας και οπτικές επικοινωνίες.

Hellenic Space Dawn: Με επικεφαλής την EM Tech, αυτό το έργο περιλαμβάνει δύο CubeSats 8U, Helios και Selene, που επικεντρώνονται στην επικύρωση του υλικού επεξεργασίας δεδομένων στο Διάστημα, στην παρατήρηση της Γης και στην επίδειξη ασφαλών οπτικών επικοινωνιών και διαδορυφορικών συνδέσεων.

Αυτές οι αποστολές ενισχύουν την τεχνολογική τεχνογνωσία της Ελλάδας, με στόχο τη χρήση του Διαστήματος στην ελληνική και την ευρύτερη ευρωπαϊκή οικονομία. Ως μέρος του χρηματοδοτούμενου από την ΕΕ του προγράμματος Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας της χώρας, το CubeSat συμβάλλει στον ψηφιακό μετασχηματισμό της Ελλάδας, ενώ παράλληλα προωθεί τη δημιουργία θέσεων εργασίας και την οικονομική ευημερία.

Τα έργα CubeSat αποτελούν το πρώτο μέρος του ελληνικού προγράμματος της ESA, το οποίο θα περιλαμβάνει τη χρήση ελληνικών δορυφόρων για ασφαλή συνδεσιμότητα, καθώς και τη δημιουργία μιας υπερσύγχρονης εγκατάστασης ολοκλήρωσης και δοκιμών, αλλά και την αναβάθμιση των υφιστάμενων εθνικών σταθμών παρακολούθησης οπτικών ινών και ραδιοσυχνοτήτων.

«Αυτά τα έργα CubeSat αποτελούν παράδειγμα του καινοτόμου πνεύματος και της τεχνικής δύναμης του διαστημικού τομέα της Ελλάδας. Η ESA είναι περήφανη που υποστηρίζει αυτό το ταξίδι, το οποίο όχι μόνο θα ωφελήσει την Ελλάδα, αλλά και θα συμβάλει σημαντικά στις διαστημικές δυνατότητες της Ευρώπης», δήλωσε ο Φρέντερικ Ρουσενέλ, Project Manager για τις ελληνικές αποστολές.

«Το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, μέσω της Γραμματείας Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων και του Ελληνικού Διαστημικού Κέντρου, παρακολουθεί στενά, υποστηρίζει και διευκολύνει όλες τις αποστολές για την άμβλυνση των προκλήσεων εφαρμογής που προκύπτουν κατά την κατασκευή, τη δοκιμή και την εκτόξευση των ελληνικών CubeSat. Η δραστηριότητα για την ανάπτυξη της εθνικής διαστημικής βιομηχανίας διεξάγεται σε κλίμακα πρωτοφανή στην Ελλάδα», δήλωσε ο Κ. Καράντζαλος, γενικός γραμματέας Τηλεπικοινωνιών & Ταχυδρομείων στο υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης.

Όπως δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «ΜΠΑΜ» που κυκλοφορεί

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Λαμία: Παρέχουν σχολικά γεύματα από εταιρεία υπαίτια για τη δηλητηρίαση 63 μαθητών

Μάχη για τη ζωή του δίνει ο 55χρονος μετά την δηλητηρίαση στο ξενοδοχείο της Φλώρινας

ΣΧΕΤΙΚΑ

eXclusive

eTop

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ