«Η Αθήνα παρουσίασε φιλόδοξα σχέδια για την αξιοποίηση των πόρων από το Ταμείο Ανάκαμψης. Πρόκειται για περίπου 30 δις ευρώ. Οι Βρυξέλλες εντυπωσιάζονται από το μελλοντικό πρότζεκτ “Greece 2.0″» αναφέρει σε ρεπορτάζ της η Süddeutsche Zeitung.
Όπως παρατηρεί το ρεπορτάζ: «Το πρόγραμμα είναι ιδιαίτερα σημαντικό για την Ελλάδα. Η χώρα είχε μόλις ανακάμψει από την ευρωκρίση και την κρίση εθνικού χρέους, όταν ήρθε η επόμενη καταστροφή πέρυσι: η πανδημία του κορωνοϊού και η επακόλουθη κατάρρευση του τουρισμού παγκοσμίως (…) Τουλάχιστον μια στις πέντε θέσεις εργασίας συνδέεται με τον τομέα του τουρισμού και σε ορισμένα νησιά το ποσοστό αυτό είναι υψηλότερο. Το 2020 το ΑΕΠ της χώρας μειώθηκε σχεδόν κατά 10%. Τώρα η κυβέρνηση κάνει πολλά, ώστε φέτος το καλοκαίρι να επαναφέρει τις τουριστικές κρατήσεις τουλάχιστον στο 50% σε σχέση με το καλοκαίρι του 2019: μέσω της επιτάχυνσης του εμβολιασμού, με αυστηρούς ταξιδιωτικούς περιορισμούς εντός της χώρας, ώστε να μην οδηγήσουν οι διακοπές του Πάσχα σε εκτίναξη του κρουσμάτων κορωνοϊού λίγο πριν από την έναρξη της τουριστικής σεζόν τον Μάιο. Αλλά ακόμη κι αν εκπληρωθούν οι ελπίδες, η χώρα θα χρειαστεί επειγόντως βοήθεια από το εξωτερικό».
Το ρεπορτάζ σε άλλο σημείο αναφέρεται στον συνολικό οικονομικό σχεδιασμό της κυβέρνησης Μητσοτάκη και παρατηρεί: «Το ότι η χώρα θα χρειαζόταν ένα ολοκληρωμένο σχέδιο, ώστε να σταθεί βιώσιμα στα πόδια της μετά την κρίση, ήταν κάτι που γνώριζε η ελληνική κυβέρνηση από τότε που εξελέγη το 2019. Γι αυτό ζήτησε από τον βραβευμένο με Νομπέλ Κύπριο οικονομολόγο Χριστόφορο Πισσαρίδη να εκπονήσει σχέδιο για περισσότερη καινοτομία, θέσεις εργασίας και παραγωγικότητα. Σε αυτό το σχέδιο μπόρεσε να βασιστεί η επιτροπή εμπειρογνωμόνων για το σχέδιο αξιοποίησης των αναπτυξιακών κονδυλίων της ΕΕ. Οι στόχοι είναι φιλόδοξοι, χωρίς φιοριτούρες: η Ελλάδα πρέπει να γίνει ‘Καλιφόρνια της Ευρώπης’, σύμφωνα με τον Πισσαρίδη.»
Μεταξύ άλλων το ελληνικό σχέδιο των 4.104 σελίδων έχει ως στόχο εκτός από τον οικονομικό και τον «κοινωνικό μετασχηματισμό της χώρας». Όπως σημειώνει η SZ: «η κυβέρνηση επιθυμεί να καταπολεμήσει τη φοροδιαφυγή πιο αποτελεσματικά και να ξεκινήσει προγράμματα κατά των διακρίσεων. Επίσης η γενιά κάτω των 30, που έχει πληγεί ιδιαίτερα από την πανδημία, θα πρέπει να λάβει πρόσθετη υποστήριξη μέσω προγραμμάτων εύρεσης εργασίας και κατάρτισης αλλά και με επιδόματα για αγορά υπολογιστών. Σε συνομιλία με την SZ, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωσε πρόσφατα ότι το Ταμείο Ανάκαμψης της ΕΕ αποτελεί ‘μια ευκαιρία που εμφανίζεται μόνο μία φορά ανά γενιά’».
Πηγή: Deutsche Welle