Κυριακή 22 Δεκεμβρίου 2024

Η Ελλάδα πανέτοιμη να υποδεχθεί Ουκρανούς πρόσφυγες

Η χώρα μας είναι πανέτοιμη να υποδεχτεί πρόσφυγες από την Ουκρανία. Αυτό είναι σαφές. Όμως, η Ελλάδα δεν αποτελεί την πρώτη επιλογή των Ουκρανών που εγκαταλείπουν τη βομβαρδιζόμενη πατρίδα τους. Πρώτες επιλογές είναι οι γειτονικές στην Ουκρανία χώρες, η Πολωνία πρωτίστως, η Ρουμανία, η Σλοβακία, η Μολδαβία.

Του ΠΑΝΤΕΛΗ ΠΕΡΙΒΟΛΑΡΗ

«Θα βοηθήσουμε όσο μπορούμε τους Ουκρανούς» λέει στην «Μ» η υφυπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Σοφία
Βούλτεψη, επισημαίνοντας ότι «η χώρα μας θα φιλοξενήσει επίσης ασυνόδευτα παιδιά»


Και το κάνουν αυτό γιατί πιστεύουν ότι σύντομα θα τελειώσει ο πόλεμος και θα επιστρέψουν στις εστίες τους. Όμως, ειδικά την Πολωνία την προτιμούν γιατί εδώ και χρόνια υπάρχουν ροές προς την Πολωνία, όπου οι Ουκρανοί μπορούν και αποκτούν και διαβατήρια της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Και στην Ελλάδα; Στην Ελλάδα έρχονται γυναίκες με τα παιδιά τους, γιατί εδώ μπορεί να έχουν έναν συγγενή, μία αδερφή, έναν αδερφό, έναν θείο και πάει λέγοντας. Και οι Ουκρανοί, όπου και να πάνε, είναι πιο εύκολο να προσαρμοστούν στις κοινωνίες, απ’ ό,τι για παράδειγμα οι Αφγανοί, διότι οι περισσότεροι μιλούν Αγγλικά και είναι εύκολο να εκπαιδευτούν σε νέα δεδομένα.

Εκστρατεία

Όμως, η Ελλάδα θα πρωτοστατήσει στο θέμα των ασυνόδευτων παιδιών. Η υφυπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Σοφία Βούλτεψη για το θέμα αυτό στην «ΜΠΑΜ στο Ρεπορτάζ» δήλωσε: «Γίνεται μία εκστρατεία από όλους τους αρμόδιους διεθνείς οργανισμούς να βρεθούν μεταξύ των προσφύγων από την Ουκρανία ασυνόδευτα παιδιά. Η Ελλάδα έχει τεχνογνωσία στο θέμα αυτό. Θα φιλοξενήσει ασυνόδευτα παιδιά, αλλά και θα στείλει κλιμάκια σε όσες χώρες επίσης φιλοξενήσουν ασυνόδευτα παιδιά. Εμείς ξέρουμε να το κάνουμε. Θα βοηθήσουμε τους Ουκρανούς όσο μπορούμε. Η Ελλάδα δεν έχει στεγανά σε αυτά τα θέματα».

Η διαδικασία

Όσοι έρχονται στην Ελλάδα από την Ουκρανία είτε αεροπορικώς είτε οδικώς ακολουθούν την εξής διαδικασία εισόδου:
1. Κάτοχοι ουκρανικού διαβατηρίου με βιομετρικά χαρακτηριστικά οι οποίοι μπορούν να εισέλθουν από όλα τα σημεία εισόδου (χερσαία και εναέρια) με μέγιστο χρονικό διάστημα παραμονής 90 ημερών.
2. Κάτοχοι ουκρανικού διαβατηρίου χωρίς βιομετρικά χαρακτηριστικά (παλαιού τύπου) οι οποίοι μπορούν να εισέλθουν από όλα τα σημεία εισόδου με απαραίτητη τη θεώρηση διέλευσης με μέγιστο χρονικό διάστημα παραμονής 90 ημερών.
Για τις προαναφερθείσες περιπτώσεις η Ελληνική Αστυνομία θα σφραγίζει το διαβατήριό τους με ημερομηνία εισόδου.
3. Ουκρανοί πολίτες που δεν έχουν ταξιδιωτικά έγγραφα μπορούν να εισέλθουν μόνο από το Τμήμα διαβατηριακού ελέγχου Προμαχώνα (τηλ. 0030-23230 41079) όπου εκεί θα τους χορηγείται σχετικό έγγραφο από προσωπικό της ουκρανικής πρεσβείας στην Ελλάδα. Με τη διαδικασία αυτή οι εν λόγω Ουκρανοί πολίτες θα έχουν τη δυνατότητα μέγιστου χρονικού διαστήματος παραμονής 90 ημερών.
4. Σε περίπτωση που τα παιδιά των προσφύγων δεν διαθέτουν ταξιδιωτικά έγγραφα, υπάλληλοι της Ελληνικής Αστυνομίας θα σημειώνουν κάτω από τη σφραγίδα εισόδου διαβατήριο των γονιών. τον αριθμό των ανήλικων τέκνων που συνοδεύουν.

Σε αυτή τη περίπτωση θα πρέπει, όμως, να επιδεικνύουν πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης ή ληξιαρχικής πράξης γέννησης των παιδιών. Σε περίπτωση που δεν έχουν στην κατοχή τους κανένα από αυτά τα έγγραφα, θα πρέπει να συμπληρώσουν και να καταθέσουν υπεύθυνη δήλωση με τον αριθμό των τέκνων, το όνομα, το επώνυμο, το φύλο και την ημερομηνία γέννησής τους.

Παροχή προστασίας

Εντός του διαστήματος των 90 ημερών, από την Υπηρεσία Ασύλου του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου θα παρασχεθεί στους πρόσφυγες προσωρινή προστασία ενός έτους με δικαίωμα πρόσβασης στην αγορά εργασίας και ιατροφαρμακευτική περίθαλψη σύμφωνα με την Οδηγία 2001/55 του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Σχετικά με τη διαδικασία παροχής προσωρινής προστασίας η επικοινωνία γίνεται είτε τηλεφωνικά στο: +302131629600, είτε μέσω email στο: [email protected]

Υλικές παροχές και φιλοξενία

Μέχρι να ολοκληρωθεί η διαδικασία έκδοσης ταξιδιωτικών εγγράφων, όπου απαιτείται, υπάρχει δυνατότητα βραχυχρόνιας φιλοξενίας στην ανοικτή δομή της Σιντικής για όσους το επιθυμούν. Όσοι πρόσφυγες χρειάζονται φιλοξενία για μεγαλύτερο διάστημα μπορούν να καταθέσουν σχετικό αίτημα στο: [email protected] Το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου θα διαθέσει χώρο στέγασης στις δομές φιλοξενίας που διαθέτει άμεσα

Ασυνόδευτα ανήλικα

Στην περίπτωση ασυνόδευτων ανηλίκων ενεργοποιείται ο Εθνικός Μηχανισμός Εντοπισμού και Προστασίας Ασυνόδευτων Ανηλίκων του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου, για τη μεταφορά των παιδιών σε ειδικές δομές επείγουσας φιλοξενίας και κατόπιν ακολουθείται η προβλεπόμενη διαδικασία ταυτοποίησης (αν είναι απαραίτητο) και επιτροπείας.

Τα στοιχεία επικοινωνίας για όλα αυτά είναι τηλέφωνα: (24ωρη γραμμή): 0030 2132128888, 0030 2132128380, 0030 2132128381, 0030 2132128382. Email: [email protected] Όλες οι διαδικασίες πραγματοποιούνται με τη βοήθεια πιστοποιημένου διερμηνέα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η Ελλάδα κινείται (με κόστος και συνέπεια) στη βάση του διεθνούς δικαίου

Κ. Καραμανλής: Χωρίς διόδια όλοι οι Ουκρανοί που μπαίνουν στην Ελλάδα

ΣΧΕΤΙΚΑ

eXclusive

eTop

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ