Παρασκευή 3 Ιανουαρίου 2025

Η Ελλάδα πρωταγωνιστεί…στον διεθνή Τύπο

Σε άρθρο της γαλλικής εφημερίδας Liberation, o Ζαν Κατρεμέρ, άριστος γνώστης της ελληνικής πραγματικότητας, διαπιστώνει ότι τα περιθώρια ελιγμών για την Ελλάδα στενεύουν και ότι η ελληνική κυβέρνηση θα αναγκαστεί να οδηγηθεί σε συμβιβασμό.

Αναφέρεται συγκεκριμένα στο άρθρο:

liberation_4

«Τα κράτη-μέλη της Ευρωζώνης συνεχίζουν να αρνούνται μια επαναδιαπραγμάτευση του χρέους στην οικονομικά εύθραυστη Ελλάδα και η νέα ελληνική κυβέρνηση ανακαλύπτει ότι τα περιθώρια  ελιγμών στενεύουν. Στο τιμόνι της οικονομίας μιας “χρεοκοπημένης χώρας”, όπως παραδέχτηκε σε  συνέντευξή του στη γερμανική εφημερίδα Die Zeit, ο Γιάνης Βαρουφάκης πρέπει να παραδεχτεί ότι τα ταμεία είναι άδεια και ότι χωρίς τη βοήθεια της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΔΝΤ η Ελλάδα θα καταρρεύσει οικονομικά.

Επιπλέον, η ελληνική κυβέρνηση, σε αντίθεση με τις προσδοκίες της, ανακάλυψε ότι δεν έχει κανένα ουσιαστικό σύμμαχο στην Ευρώπη, εκτός από την Κύπρο, που και αυτή εξαρτάται οικονομικά από την  ΕΕ και το ΔΝΤ. Ο Αλέξης Τσίπρας, κατά τη διάρκεια των επαφών που είχε με τους Ευρωπαίους ηγέτες, κατάλαβε πόσο απομονωμένη είναι η Ελλάδα: υπάρχει συμπάθεια προς τη χώρα, αλλά δεν τίθεται καν το ζήτημα μιας διαγραφής ή επαναδιαπραγμάτευσης του χρέους, που θα ελάφρυνε την οικονομική πίεση της Ελλάδας. Παρατηρούμε ότι, μέσα σε μια εβδομάδα, ο τόνος της καινούργιας ελληνικής κυβέρνησης έγινε λιγότερο επιθετικός. Ο πρωθυπουργός της Ελλάδας, μετά τη συνάντησή του με τον Φρανσουά Ολάντ, δήλωσε: “Θέλουμε να διαπραγματευτούμε. Δεν είμαστε απειλή για την Ευρώπη”».

Η Ελλάδα καταθέτει τα όπλα;

Και η Liberation συνεχίζει ως εξής: «Την ίδια στιγμή, ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης, παρά τις δηλώσεις του ότι η Ελλάδα δεν χρειάζεται οικονομική βοήθεια, συναντούσε τον Μάριο Ντράγκι για να ζητήσει τη βοήθειά του, προκειμένου η χώρα να κρατηθεί στην επιφάνεια και να αποφύγει τη χρεοκοπία. Η Αθήνα προσπαθεί να σώσει τις εντυπώσεις με το να επιτύχει κάποιες υποχωρήσεις των δανειστών της.  Στο μη επίσημο έγγραφο-φωτιά της γερμανικής κυβέρνησης, που αποκάλυψε το Reuters, επιβεβαιώνεται η διάθεση της Γερμανίας για την παραίτηση του ΣΥΡΙΖΑ από τις απαιτήσεις της.

Για τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να απαρνηθεί τις υποσχέσεις της για την ελάφρυνση της λιτότητας, μέσω των αυξήσεων του κατώτατου μισθού και των χαμηλών συντάξεων, και να εφαρμόσει τους όρους και τις μεταρρυθμίσεις του Μνημονίου. Το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών απαιτεί να συνεχιστεί το πρόγραμμα των ιδιωτικοποιήσεων, η μεταρρύθμιση στο καθεστώς των συντάξεων και η απόλυση 150.000 δημοσίων υπαλλήλων.

Επίσης, η Ελλάδα θα είναι υποχρεωμένη να παράγει πρωτογενές πλεόνασμα της τάξεως του 4,5% του ΑΕΠ, γεγονός που της στερεί κάθε περιθώριο ελιγμού. Τέλος, διασαφηνίζεται ότι η γερμανική πλευρά επιθυμεί τη συνέχιση της παρουσίας της Τρόικα στην Ελλάδα, παρά την άρνηση της ελληνικής κυβέρνησης να διαπραγματευτεί με τους αξιωματούχους της. Η σκληρή στάση της Γερμανίας δεν πρέπει να υποτιμηθεί, καθώς η γερμανική κυβέρνηση έχει ισχυρούς εγχώριους περιορισμούς. Κάθε απόφαση για ελάφρυνση της λιτότητας στην Ελλάδα θα πρέπει να επικυρωθεί από το γερμανικό Κοινοβούλιο, κάτι το οποίο δεν είναι καθόλου σίγουρο».

Ο συμβιβασμός;

«Ο ΣΥΡΙΖΑ θα πρέπει να συνηθίσει στην ιδέα της παραμονής της χώρας υπό επιτήρηση, αλλά συνεχίζει να θέλει την επαναδιαπραγμάτευση του μνημονίου, δίνοντας έμφαση στη μεταρρύθμιση του κράτους και όχι στις περικοπές του Προϋπολογισμού, που γονάτισαν τη χώρα», αναφέρεται στο άρθρο.

«Σύμφωνα με τις πηγές του γαλλικού πρακτορείου στην Αθήνα, υπάρχει ένα τετραετές πλάνο που προτείνει την ελάφρυνση της χώρας μέσω της κατάργησης των απαιτήσεων για πρωτογενές πλεόνασμα της τάξεως του 4,5% του ΑΕΠ. Ο Αλέξης Τσίπρας παραμένει αισιόδοξος: “Ξέρω ότι η Ιστορία της Ευρώπης είναι μια Ιστορία διαφωνιών που καταλήγουν σε συμβιβασμούς”. Η επιβίωση της χώρας του, και ακόμα περισσότερο της κοινοβουλευτικής του πλειοψηφίας, εξαρτάται από έναν τέτοιο συμβιβασμό».

Financial Times

financial_times1

Σε κύριο άρθρο τους οι  αναφέρονται στις πιέσεις που ασκεί η ΕΚΤ προς την ελληνική κυβέρνηση να ξεχάσει τα περί εγκατάλειψης του προγράμματος διάσωσης και να καταλήξει σε νέα συμφωνία στο Eurogroup. Μάλιστα στο δημοσίευμα αναφέρεται πως αν η Ελλάδα δεν το κάνει, η τύχη του τραπεζικού συστήματος της χώρας –και εντέλει η συμμετοχή της στο ευρώ- κρέμεται από μια κλωστή.

Συγκεκριμένα αναφέρει πως η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα υπενθύμισε προχθές στην νέα κυβέρνηση της Αθήνας, με τις ριζοσπαστικές θέσεις κατά της λιτότητας, ποιός έχει την πραγματική δύναμη στην Ευρωζώνη.

Τι άλλο μπορεί να κάνει η ΕΚΤ για να συντηρήσει τις πιέσεις;

Το σχέδιο του Έλληνα υπουργού οικονομικών Γιάννη Βαρουφάκη να εκδώσει βραχυπρόθεσμα χρεόγραφα ύψους 10 δισ. ευρώ για να χρηματοδοτηθεί η χώρα μετά τα τέλη Φεβρουαρίου για τρεις μήνες, συνάντησε επίσης την αντίσταση της ΕΚΤ. Οι όροι του διεθνούς προγράμματος προβλέπουν ότι η Ελλάδα μπορεί να εκδώσει έως 15 δισ. ευρώ σε έντοκα γραμμάτια. Η ΕΚΤ σίγουρα θέλει να παραμείνει η Αθήνα εντός του ορίου. Αν η Ελλάδα υλοποιήσει την απειλή της και «σκίσει» το μνημόνιο στις 28 Φεβρουαρίου, είναι δύσκολο να διακρίνουμε πώς θα μπορούσε η ΕΚΤ να την σταματήσει από τις εκδόσεις εντόκων. Αλλά η ΕΚΤ έχει τον τρόπο της να αποτρέψει τις ελληνικές τράπεζες από το να τα αγοράσουν. Οι τράπεζες δεν μπορούν να χρησιμοποιήσουν πάνω από 3,5 δισ. ευρώ σε βραχυπρόθεσμα έντοκα για να εξασφαλίσουν ρευστότητα, είτε μέσω των τακτικών επιχειρήσεων ρευστότητας είτε μέσω των ELA, που σημαίνει ότι θα είναι ευάλωτες σε μαζικές αναλήψεις καταθέσεων. Ακόμη κι αν η ΕΚΤ αποφάσιζε να αυξήσει το όριο των 3,5 δισ. ευρώ, που δεν θεωρείται πιθανό, θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει τις εποπτικές της εξουσίες για να προειδοποιήσει κατά της συσσώρευσης εντόκων

 

ΣΧΕΤΙΚΑ

eXclusive

eTop

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ