Παρασκευή Ιανουάριος 10 2025

Η Ελλάδα στην έκτη θέση των χωρών με τις καλύτερες συνθήκες για τα παιδιά

Ο πόλεμος στην Ουκρανία επιδείνωσε την παιδική φτώχεια παγκοσμίως, σύμφωνα με τη ΜΚΟ KidsRights – Η χώρα μας μέσα στις δέκα πρώτες θέσεις με τις καλύτερες συνθήκες για τα παιδιά

Το ένα τέταρτο των παιδιών του πλανήτη θα ζήσουν στη φτώχεια φέτος, καθώς ο πόλεμος στην Ουκρανία αύξησε τις τιμές των τροφίμων και της ενέργειας, προειδοποίησε σήμερα η μη κυβερνητική οργάνωση KidsRights.

Η κατάταξη της KidsRights, που βασίζεται στα στοιχεία που καταγράφουν υπηρεσίες του ΟΗΕ, δείχνει επίσης ότι τα παιδιά απειλούνται από την κλιματική αλλαγή και τις υγειονομικές επιπτώσεις της πανδημίας covid-19.

«Όλα αυτά ισοδυναμούν με μια ‘πολυκρίση’ ακραίας σοβαρότητας, διότι τα δικαιώματα και τα μέσα διαβίωσης των παιδιών εξακολουθούν να πλήττονται από τις παγκόσμιες εντάσεις», εκτίμησε η ΜΚΟ με έδρα την Ολλανδία.


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ


Ο κατάλογος της KidsRights είναι η μοναδική ετήσια κατάταξη που μετρά κατά πόσο γίνονται σεβαστά τα δικαιώματα των παιδιών στις χώρες.

Πρώτη χώρα στον κατάλογο, με τις καλύτερες συνθήκες για τα παιδιά, είναι η Σουηδία, ενώ ακολουθούν η Φινλανδία, η Ισλανδία και το Λουξεμβούργο. Η Ελλάδα βρίσκεται στην έκτη θέση, μετά τη Γερμανία στον κατάλογο αυτό, που περιλαμβάνει 193 χώρες. Στον αντίποδα το Τσαντ, το Νότιο Σουδάν και το Αφγανιστάν, που θεωρούνται οι χειρότερες χώρες για τα παιδιά.

Η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, που ξεκίνησε στις 24 Φεβρουαρίου 2022, ήρθε να προστεθεί σε έναν κατάλογο άλλων κρίσεων που ήδη επηρέαζαν τα δικαιώματα των παιδιών, εξήγησε η KidsRights.

«Ένα παιδί στα τέσσερα παγκοσμίως αναμένεται να ζει κάτω από το όριο της φτώχειας φέτος, μετά τον πόλεμο στην Ουκρανία που προκάλεσε ραγδαία άνοδο των τιμών της ενέργειας και των τροφίμων στον πλανήτη», τόνισε.

Τα 7,5 εκατομμύρια παιδιά στην Ουκρανία «επηρεάζονται από τον πόλεμο δυσανάλογα» και μεγάλος αριθμός εξ αυτών εκτοπίστηκε, διευκρίνισε.

Ο πληθωρισμός μετά την πανδημία και η αποδυνάμωση των συστημάτων υγείας των χωρών έχουν επίσης αρνητικές συνέπειες, κυρίως στα προγράμματα εμβολιασμού των παιδιών, σημείωσε η ίδια πηγή: συνολικά 67 εκατομμύρια παιδιά δεν έκαναν εμβόλια ρουτίνας από το 2019 ως το 2021 εξαιτίας των αναταράξεων που προκάλεσε η πανδημία.

Η κλιματική αλλαγή αποτελεί έναν άλλον κίνδυνο για τα παιδιά, κυρίως σε κάποιες περιοχές της Ασίας, όπου «είναι ιδιαίτερα εκτεθειμένα στους κλιματικούς κινδύνους, το κλιματικό σοκ και στρες».

Η έκθεση της KidsRights αναφέρεται επίσης στον εμφύλιο πόλεμο στο Σουδάν και στο γεγονός ότι στο Αφγανιστάν οι Ταλιμπάν έχουν απαγορεύσει στα κορίτσια να πηγαίνουν στο σχολείο.

Η αύξηση της φτώχειας αποτελεί πιθανή αιτία της αύξησης της θνησιμότητας των παιδιών κάτω των 5 ετών σε χώρες όπως η Μαδαγασκάρη και ο Νίγηρας, όπως και της αύξησης της παιδικής εργασίας.

«Η φετινή χρονιά είναι πολύ ανησυχητική», υπογράμμισε ο Μαρκ Ντουλαέρτ ιδρυτής και επικεφαλής της KidsRights καλώντας τις κυβερνήσεις και τις ΜΚΟ «να αναλάβουν άμεση δράση» για «να προστατεύσουν τα παιδιά από την τρέχουσα καταστροφή».

ΣΧΕΤΙΚΑ

eXclusive

eTop

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ