Κυριακή 22 Δεκεμβρίου 2024

Η Ελλάδα βγήκε στις αγορές! Εσύ;

Ο κ Σαμαράς, ο συμπαθητικός κύριος που παίζει το ρόλο του πρωθυπουργού αυτής της πρώην ελεύθερης χώρας, στο είπε καθαρά: « Βγήκαμε στις αγορές ! Αυτό είναι μεγάλη πρόοδος για την οικονομία». Ο κ Τσίπρας, που θέλει να γίνει πρωθυπουργός, αλλά δεν έχει ιδέα τι θα κάνει αν γίνει πρωθυπουργός, σου είπε μια άλλη εκδοχή: « Είναι λάθος η έξοδος στις αγορές. Το επιτόκιο είναι υψηλό».
Ίσως περίμενες να ακούσεις τι θα πει ο κ Θεοδωράκης, που καμαρώνει, επειδή τα μέσα ενημέρωσης αποφάσισαν να κάνουν το Ποτάμι τρίτο κόμμα. Δεν άκουσες κάτι συγκεκριμένο. Ωστόσο, δεν ξαφνιάστηκες, επειδή ο Σταύρος δεν λέει ποτέ κάτι συγκεκριμένο. Σιγανό ποτάμι …
Ο κ Τσίπρας επισήμανε ότι το επιτόκιο είναι υψηλό, μεγαλύτερο από αυτό που μας δίνει ο ευρωπαϊκός μηχανισμός στήριξης. Ωστόσο, ο κ Τσίπρας, σε έχει μπερδέψει. Παλιά έλεγε τοκογλύφους τους εκπροσώπους της τρόικα, ήθελε να σκίσουμε το μνημόνιο και να βγούμε στις αγορές. Και τώρα που βγήκαμε στις αγορές, τον έπιασε η νοσταλγία για το χαμηλό επιτόκιο των «τοκογλύφων» της τρόικας!
Τα δύο κόμματα που κατάφεραν με κρατική σπατάλη, σκάνδαλα και υπερδανεισμό, να χρεοκοπήσουν τη χώρα, τώρα σου λένε, ότι σε έσωσαν! Υπάρχει όμως και ο ΣΥΡΙΖΑ, που απειλεί να σε κυβερνήσει, χωρίς να ξέρει τι θέλει και πώς θα το κάνει. Για να σε «σώσει» ακόμα περισσότερο…
Και εσύ κάποτε αναρωτιέσαι, κοιτάζοντας τους απλήρωτους λογαριασμούς και το πορτοφόλι σου, που το έχεις μόνο για να βάζεις μέσα την κάρτα ανεργίας: « Ποιος μου λέει την αλήθεια»;
Η αλήθεια είναι στη μέση, στη φωνή της λογικής. Η έξοδος στις αγορές, δηλαδή το γεγονός ότι η Ελλάδα μπόρεσε να δανεισθεί χρήματα από τις διεθνείς χρηματαγορές, έχει στην σημερινή συγκυρία πλεονεκτήματα, αλλά και μειονεκτήματα. Το πλεονέκτημα είναι ότι δημιουργείται ένα θετικό διεθνές κλίμα για την ελληνική οικονομία, που ενθαρρύνει υποψήφιους επενδυτές. Ένα μειονέκτημα, όμως, είναι ότι όλα έγιναν βιαστικά, για προεκλογικούς λόγους. Θα μπορούσαν να πετύχουν χαμηλότερο επιτόκιο από το 4,95 %, αν περίμεναν να ανακοινωθούν τα επίσημα στοιχεία της Eurostat για το πρωτογενές πλεόνασμα. Επίσης, το επιτόκιο θα ήταν χαμηλότερο αν περίμεναν μέχρι να γίνει διαπραγμάτευση για τη βιωσιμότητα του χρέους ( πχ μία επιμήκυνση των δόσεων, ή μία μείωση στα επιτόκια). Επιπλέον, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του ΔΝΤ στην Ευρώπη, ο δανεισμός από τις αγορές δεν μπορεί να καλύψει τις ανάγκες της Ελλάδας. Θα χρειασθεί καινούργιο πρόγραμμα στήριξης. Άγνωστο με ποιους όρους !
Αν το σημερινό πολιτικό σύστημα (κυβέρνηση και ΣΥΡΙΖΑ) ενδιαφερόταν για την Πατρίδα και το λαό, θα έβαζαν στην άκρη τις κομματικές σκοπιμότητες. Θα συνεδρίαζαν οι πολιτικοί αρχηγοί, μαζί με τους οικονομολόγους συμβούλους τους, προκειμένου να συμφωνήσουν τουλάχιστον στους βασικούς άξονες μιας εθνικής στρατηγικής. Η συνεννόηση των κομμάτων για ένα εθνικό αναπτυξιακό σχέδιο, περιλαμβάνεται στις προτάσεις της Κοινωνίας Αξιών και του Προέδρου της, καθηγητή του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, Δημήτρη Μπουραντά. Άλλες προτάσεις μας είναι η εκπόνηση ολοκληρωμένων επενδυτικών σχεδίων συγχρηματοδοτούμενων από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, το Ελληνικό Δημόσιο και ιδιώτες επενδυτές. Επενδυτικών σχεδίων σε τομείς, όπως η γεωργία, η κτηνοτροφία, η εκμετάλλευση της ηλιακής ενέργειας, η στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και η παραγωγή καινοτόμων προϊόντων τεχνολογίας, με συνεργασία των Πανεπιστημίων με τον ιδιωτικό τομέα. Όλα αυτά χρειάζονται για τη δημιουργία θέσεων εργασίας. Χωρίς αναπτυξιακά μέτρα, ο δανεισμός από τις αγορές δεν μπορεί να μας σώσει..
Αυτό που πραγματικά επείγει, είναι η άμεση στήριξη όσων βρίσκονται κάτω από το όριο της φτώχειας. Για αυτούς δεν λέει κουβέντα το πολιτικό σύστημα, της κυβέρνησης των μετριοτήτων και της αξιωματικής αντιπολίτευσης των ανεύθυνων, που κραυγάζει χωρίς να έχει καμία πρόταση.
Του Γιώργου Χατζηαθανασίου, γιατρού, υποψήφιου ευρωβουλευτή της Κοινωνίας Αξιών

ΣΧΕΤΙΚΑ

eXclusive

eTop

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ