Κυριακή 22 Δεκεμβρίου 2024

“Οι Έλληνες ρίχνουν κάρτες Tαρό για να δουν αν θα πιάσουν δουλειά”

Με την εικόνα ενός καλλιτέχνη, του Τεό που ρίχνει κάρτες ταρό για να δει το μέλλον της Ελλάδας στην ιστορική αίθουσα του Χρηματιστηρίου, στην οδό Σοφοκλέους, όπου είναι σε εξέλιξη η Biennale των Αθηνών, ξεκινά το αφιέρωμα του Bloomberg για την Ελλάδα.

Ακριβώς από πάνω του μία οθόνη δείχνει τις τιμές των μετοχών που κορυφώθηκαν το 2007, πριν ξεκινήσει η εξαετής ύφεση στη χώρα που έχει εξαϋλώσει κάπου 48 δισ ευρώ και την έχει οδηγήσει στη χρηματοδοτική διάσωση από την τρόικα.

Η Σοφοκλέους, ως προσωρινό σπίτι της Biennale, έχει εξελιχθεί σε μαυσωλείο των πρώην πλουσίων και ένα φυτώριο τέχνης“, σχολιάζει το Bloomberg, προσθέτοντας: “Οικονομολόγοι και καλλιτέχνες πλέον ενώνονται θέτοντας μία βασική ερώτηση: Και τώρα τι;

Η Ελλάδα έχει εξελιχθεί σε εργαστήρι όπου το αποτέλεσμα των πειραμάτων θα είναι είτε κάτι τελείως νέο είτε κάτι διαβρωτικό, λέει ο Πολύδωρος Καρυοφίλης, ο 43χρονος συνδιευθύνων της Biennale. “Η επιστήμη και η στατιστική μας έχουν απογοητεύσει, ίσως είναι η ώρα να στραφούμε στην τέχνη”, θα συμπληρώσει.

Στις 5 Νοεμβρίου ο Ευρωπαίος Επίτροπος Όλι Ρεν είχε πει πως υπάρχουν πολλές ενδείξεις πως η ευρωπαϊκή οικονομία πέρασε το σημείο καμπή καθώς οι προσπάθειες απ’ τις κυβερνήσεις και την ΕΚΤ έθεσαν τα θεμέλια για την οικονομική ανάκαμψη. Την ίδια ημέρα όμως στην Αθήνα οι εκπρόσωποι της τρόικα λάμβαναν μία “θερμή υποδοχή” από συγκεντρωμένους εργαζόμενους έξω από το υπουργείο Οικονομικών.

“Η Ελλάδα βρίσκεται σήμερα σε ένα σταυροδρόμι” θα πει λίγες ημέρες αργότερα, στις 8 του μήνα, το μέλος του ΔΣ της ΕΚΤ, Ιβ Μερς. “Εάν οι Αρχές αποτύχουν να αντιμετωπίσουν τις προκλήσεις, τότε θα θέσουν σε κίνδυνο τα όποια επιτεύγματα τους”, θα προειδοποιήσει.

Την ίδια στιγμή ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, που ξεπέρασε μία πρόταση δυσπιστίας της αντιπολίτευσης, διαλαλεί την οικονομική ανάκαμψη του τόπου το 2014 έπειτα από επτά ολόκληρα χρόνια.

Οι τουρίστες επέστρεψαν, το ίδιο και οι επενδυτές. Το ΧΑ σημειώνει άνοδο 25% φέτος, περιορίζοντας τη συνολική πτώση που καταγράφει απ’ το 2007 σε 79%. Την ίδια ώρα τα ελληνικά κρατικά ομόλογα έχουν ενισχυθεί 41% το 2013, σημειώνοντας την καλύτερη επίδοση σε όλη την Ευρώπη. Ακόμα και της Ιρλανδίας τα ομόλογα, που εξέρχεται απ’ το πρόγραμμα διάσωσης, σημείωσαν άνοδο 11%.

Επενδυτές, όπως ο John Paulson ή η JPMorgan Chase ρίχνουν ξανά λεφτά στην Αθήνα φέτος την ώρα που η εταιρέια δεικτών MSCI υποβάθμισε τη χώρα στις αναδυόμενες.

 

 

 



ΣΧΕΤΙΚΑ

eXclusive

eTop

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ