Στη χτεσινή προσαγωγή των κορυφαίων στελεχών της Χρυσής Αυγής ενώπιον των ανακριτών για να κριθεί κατά πόσον είναι προφυλακιστέοι, ή όχι, αναφέρεται εκτενές ρεπορτάζ, που φιλοξενεί η σημερινή ολλανδόφωνη εφημερίδα «De Morgen» υπό τον τίτλο «Ενώπιον της Δικαιοσύνης οι Έλληνες νεοναζί» και υπέρτιτλο «Ο πρόεδρος και τα στελέχη της Χρυσής Αυγής διώκονται για ανθρωποκτονία και εκβίαση».
Ιδιαίτερη μνεία γίνεται στη δήλωση του κυβερνητικού εκπροσώπου, Σ. Κεδίκογλου, ότι η διαφαινόμενη εξάρθρωση της Χρυσής Αυγής προσφέρει μια «χρυσή ευκαιρία για να απαλλαγεί η ελληνική κοινωνία από τη βία». Σύμφωνα με την κυβέρνηση -συνεχίζει η εφημερίδα- «η Χ.Α. δεν είναι τίποτα άλλο από μια εγκληματική οργάνωση, που κρύβεται πίσω από τον μανδύα του πολιτικού κόμματος».
Ακολούθως, γίνεται αναφορά στη χτεσινή απόφαση των ανακριτών να αφεθούν ελεύθερα τα τρία κορυφαία στελέχη της Χ.Α., μεταξύ των οποίων και ο «ανατέλλων αστέρας», όπως χαρακτηρίζεται, της οργάνωσης, Ηλίας Κασιδιάρης και να προφυλακιστεί ο Γιάννης Λαγός, ο οποίος, όπως σημειώνεται, έγινε ευρύτερα γνωστός πέρσι, όταν αμφισβήτησε το Ολοκαύτωμα των Εβραίων. Τονίζεται ακόμη πως ο Η. Κασιδιάρης υιοθετεί απροκάλυπτα ρατσιστικό λόγο και έχει στο μπράτσο του χαραγμένο τατουάζ με τη σβάστικα. Όπως, εξάλλου, σημειώνεται, κατά την αποχώρησή τους από το δικαστικό μέγαρο οι βουλευτές της Χ.Α. επιδόθηκαν σε ύβρεις και προπηλακισμούς δημοσιογράφων, ενώ δεν παρέλειψαν να θριαμβολογήσουν, χαιρετίζοντας την απόφαση των ανακριτών ως «νίκη».
Επιχειρώντας στη συνέχεια μια αναδρομή στο ιστορικό της οργάνωσης, η εφημερίδα αναφέρει ότι η απήχησή της στην ελληνική κοινωνία πολλαπλασιάστηκε τα τελευταία χρόνια ιδίως αφότου ενέσκηψε η κρίση και η φτώχεια άρχισε να αγγίζει ολοένα και μεγαλύτερα στρώματα του πληθυσμού. Εξίσου μεγάλο …αέρα στα πανιά της Χ.Α. έδωσε –κατά την εφημερίδα– και η αδυναμία του κράτους να αντιμετωπίσει το πρόβλημα της λαθρομετανάστευσης.
Σύμφωνα με την εφημερίδα, οι ελληνικές αρχές έδειξαν μεγάλη ανοχή απέναντι στην βία, που χρησιμοποιούσε η Χ.Α., με αποτέλεσμα τα στελέχη της οργάνωσης να αποθρασυνθούν και να περιφέρονται στους δρόμους της Αθήνας κραδαίνοντας ελληνικές σημαίες και τρομοκρατώντας όχι μόνον μετανάστες, αλλά και πολιτικά αντιφρονούντες, όπως και ομοφυλόφιλους.
Εξάλλου, το σύνολο του γαλλόφωνου βελγικού Τύπου (Le Soir, L’Echo, La Libre Belgique), όπως και η δημόσια ραδιοτηλεόραση RTBF, αναπαράγουν στις ηλεκτρονικές τους σελίδες δημοσίευμα πρακτορειακής προέλευσης (AFP) με τίτλο «Ο επικεφαλής του ελληνικού νεο-ναζιστικού κόμματος σε προσωρινή κράτηση».
Το δημοσίευμα επικαλείται το ΑΠΕ-ΜΠΕ και αναφέρει ότι έπειτα από μακρά απολογία ενώπιον των ανακριτικών αρχών, ο Νίκος Μιχαλολιάκος τέθηκε υπό προσωρινή κράτηση κατηγορούμενος για «διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης», ενώ οι ελληνικές αρχές συνεχίζουν τις προσπάθειές τους να καταστείλουν τη νεοναζιστική οργάνωση μετά τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα.
Το δημοσίευμα συνεχίζει αναφέροντας ότι η απελευθέρωση με περιοριστικούς όρους τριών βουλευτών του κόμματος προκάλεσε έκπληξη, καθώς οι περισσότεροι ανέμεναν την προσωρινή κράτησή τους εν αναμονή της δίκης. Οι τρεις κατηγορούμενοι, οι οποίοι εξακολουθούν να κατέχουν τη βουλευτική τους ιδιότητα, την οποία μπορούν να απολέσουν μόνο έπειτα από τελεσίδικη δικαστική απόφαση, αρνήθηκαν τις κατηγορίες και κατήγγειλαν «πολιτική συνωμοσία» εναντίον του κόμματος.
Το δημοσίευμα καταλήγει αναφέροντας ότι η τρέχουσα επιχείρηση των ελληνικών αρχών κατά της Χρυσής Αυγής λαμβάνει χώρα, ενώ η Αθήνα προετοιμάζεται να αναλάβει την προεδρία του Συμβουλίου της Ε.Ε. και ενώ συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις με τους διεθνείς πιστωτές της χώρας για την καταβολή μιας νέας δόσης βοήθειας, ύψους 1 δισ. ευρώ, προς την Ελλάδα.
Τέλος, άρθρο γνώμης του Βασίλη Μάργαρα, ερευνητή στη δεξαμενή σκέψης Κέντρο Ευρωπαϊκών Πολιτικών Μελετών (CEPS), στη διαδικτυακή πύλη EUObserver, με τίτλο «Νεοναζιστική βία στην Ελλάδα: Τι έρχεται μετά;» αναφέρει ότι οι συλλήψεις των βουλευτών της Χρυσής Αυγής συγκλόνισαν τα παγκόσμια μέσα ενημέρωσης, καθώς μετά τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα από νεοναζί, η κυβέρνηση αποφάσισε να αντιμετωπίσει δια της βίας την άκρα δεξιά. Οι πολιτικές εκτιμήσεις έπαιξαν, επίσης, σημαντικό ρόλο στην απόφαση της κυβέρνησης να χτυπήσει τη Χρυσή Αυγή, καθώς το ακραίο αυτό κόμμα σημείωνε υψηλά ποσοστά στις δημοσκοπήσεις, κυρίως σε βάρος του συντηρητικού κόμματος.
«Η σύλληψη της ηγεσίας της Χρυσής Αυγής ολοκληρώθηκε εν μία νυκτί. Τηλεοπτικές εικόνες βίαιων επεισοδίων και διαφόρων παρανόμων πράξεων, που διαπράχθηκαν από μέλη του κόμματος, ήρθαν στο προσκήνιο. Ξαφνικά η ελληνική κοινωνία ξύπνησε μπροστά στον κίνδυνο της ανεξέλεγκτης άκρας δεξιάς» αναφέρει και προσθέτει: «Καλύτερα αργά παρά ποτέ» σημειώνει ο αρθρογράφος.
Το δημοσίευμα συνεχίζει αναφέροντας ότι γίνεται πολύς λόγος σχετικά για ενδεχόμενη διάλυση της Χρυσής Αυγής, η οποία χαρακτηρίζεται πλέον από την κυβέρνηση και τα μέσα ενημέρωσης ως «εγκληματική συμμορία».
Ο αρθρογράφος καταλήγει επισημαίνοντας ότι «το μίσος που έχει διαποτίσει την ελληνική κοινωνία από την προπαγάνδα της Χρυσής Αυγής πρέπει να αντιμετωπιστεί. Χρειάζεται συλλογική δουλειά, ιδίως μεταξύ των νέων που προσελκύονται από τη βίαιη ρητορική της Χρυσής Αυγής. Το κόμμα μπορεί να διαλυθεί, αλλά πώς θα αντιδράσουμε αν ανασυνταχθεί με διαφορετική ονομασία; Η συνολική απογοήτευση της κοινωνίας θα πρέπει να αντιμετωπιστεί. Απαιτούνται νέες πολιτικές με σκοπό την εξάλειψη της φτώχειας, καθώς και την αντιμετώπιση της ανεργίας. Οι νεοφιλελεύθερες πολιτικές της ύφεσης θα πρέπει, επίσης, να μεταβληθούν. Αν αυτό δε συμβεί, τότε τα αυξανόμενα επίπεδα φτώχειας θα συνεχίσουν να τροφοδοτούν όλα τα είδη των εξτρεμιστών».