Κυριακή 22 Δεκεμβρίου 2024

Η ελληνική υπεροπλία τρελαίνει επικίνδυνα και εξοργίζει τον σουλτάνο!

Πιο ενισχυμένη και δυνατή από ποτέ παρουσιάζεται η Ελλάδα στην Ευρώπη. Εκμεταλλευόμενη στο έπακρο την έξοδο από το καθεστώς της ενισχυμένης εποπτείας από την ΕΕ και το τέλος της δωδεκαετούς περιόδου των μνημονίων, η χώρα ανεβάζει ταχύτητα τόσο στην εξωτερική πολιτική όσο και στην αμυντική της ενίσχυση, την ώρα μάλιστα που η Τουρκία αυξάνει σε επικίνδυνο σημείο τη ρητορική επεκτατισμού έναντι των νησιών μας του Ανατολικού Αιγαίου.

Του ΣΤΑΥΡΟΥ ΖΑΓΚΑΝΑ


Στο βαθύ κόκκινο οι ελληνοτουρκικές σχέσεις μετά τις στρατηγικές κινήσεις της χώρας μας στην άμυνα και στο γεωστρατηγικό πεδίο.


Η συμφωνία της Ελλάδας με τη Γαλλία για τις φρεγάτες Belharra και τα μαχητικά Rafale και η συνεργασία με τις ΗΠΑ για την αναβάθμιση των F16 σε Viper και την προμήθεια των F35 καθιστούν τη χώρα μας τον δυνατότερο παίκτη στη σκακιέρα των επαναληπτικών και πλέον κουραστικών απαιτήσεων των γειτόνων μας. Οι οποίοι απειλώντας συνεχώς διά στόματος Ταγίπ Ερντογάν ότι «θα έρθουν μια νύχτα ξαφνικά» έχουν θέσει σε ετοιμότητα τις Ένοπλες Δυνάμεις, που πλέον φαντάζουν ως ο γίγαντας του Αιγαίου απέναντι σε οποιονδήποτε προσπαθήσει να αμφισβητήσει την ελληνική εδαφική κυριαρχία.

Το απόλυτο όπλο στον αέρα

Αποτελεί ένα game changer μαχητικό το οποίο διαφοροποιεί τα δεδομένα στο Αιγαίο αλλά και σε κάθε γωνιά ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων. Οι δυνατότητες του Rafale, όπως έχουν αποκρυπτογραφηθεί αυτούς τους μήνες δίπλα στους Γάλλους εκπαιδευτές, κυριολεκτικά αλλάζουν τους κανόνες της εναέριας μάχης υποχρεώνοντας την τουρκική αεροπορία σε παθητικό ρόλο.

Και μπορεί να έχουν γραφτεί πολλά για τον πανίσχυρο αντιαεροπορικό πύραυλο Meteor ταχύτητας 4 Mach με το εντυπωσιακό βεληνεκές άνω των 250 χλμ. και την αξεπέραστη από κάθε άλλον αντίστοιχο πύραυλο «no fly zone» των 60 χλμ. για τα εχθρικά μαχητικά, όμως το σύστημα Spectra είναι αυτό που εντυπωσίασε τους Έλληνες ιπταμένους και τεχνικούς.

Πρόκειται για το Self-Protection Equipment to Counter Threats for Rafale Aircraft, το οποίο αναπτύχθηκε από κοινού από την MBDA και την Thales προκειμένου να παρέχει ένα ολοκληρωμένο σύστημα αυτοπροστασίας για το νέο μαχητικό αεροσκάφος Rafale. Με ενεργοποιημένο μόνο το Spectra, το Rafale ουσιαστικά πλησιάζει με το πολύ χαμηλό ίχνος ραντάρ που εκπέμπει ένα stealth μαχητικό, ενώ ταυτόχρονα μπορεί να εντοπίζει απειλές και να στοχοποιεί χωρίς να αποκαλύπτει τη θέση του.

Το Spectra όπως αποκαλύπτουν τα «γεράκια» της HAF δίνει τη δυνατότητα για ανίχνευση μεγάλης εμβέλειας, αναγνώριση και ακριβή εντοπισμό των υπέρυθρων, ηλεκτρομαγνητικών και λέιζερ απειλών. Ενώ ταυτόχρονα ενσωματώνει δέκτες προειδοποίησης ραντάρ, προειδοποίησης λέιζερ και προειδοποίησης πυραύλων για την ανίχνευση απειλών, έναν παρεμβολέα ραντάρ σταδιακής, αλλά ακόμα και ηλεκτρονικά «δολώματα» απέναντι σε εχθρικούς πυραύλους.

Πιο απλά, το Rafale θα μπορεί να εντοπίζει ταυτόχρονα πολλαπλούς στόχους και να χτυπά εχθρικά μαχητικά χωρίς καν να γίνεται αντιληπτό. Συνδυασμός «φονικός» σε μια ενδεχόμενη εναέρια μάχη απέναντι στα υποδεέστερα τουρκικά F-16, τα οποία δεν διαθέτουν καν ραντάρ AESA. Με τα 24 ελληνικά Rafale αλλά και τα 83 Viper να είναι όλα εφοδιασμένα με το 3D εξαιρετικά αποτελεσματικό ραντάρ ηλεκτρονικής σάρωσης σε μεγάλες αποστάσεις.

Ταυτόχρονα, η δυνατότητα του Rafale να μετατρέπεται σε μια μεγάλη πλατφόρμα όπλων το κάνει μια πολεμική μηχανή στον αέρα, η οποία έχει την ευχέρεια να επιφέρει πολλαπλά χτυπήματα. Με συνολικά 14 σταθερούς σταθμούς φόρτωσης κάτω από τα φτερά του μπορεί να μεταφέρει όπλα πολλαπλών ρόλων τόσο αέρος-εδάφους όσο και αέρος-αέρος. Το γεγονός αυτό σε συνδυασμό με τη μεγάλη αυτονομία που διαθέτει, η οποία μπορεί να φτάσει ακόμα και τα 2.600 χλμ., μετατρέπει τα 24 Rafale σε μια πανίσχυρη δύναμη κρούσης έτοιμη να αναλάβει κάθε αποστολή.

Πολεμικό Ναυτικό

Το αόρατο F35

Το F-35 θεωρείται το κορυφαίο όπλο που μπορεί να κατέχει ένας εθνικός στρατός. Διαθέτει τεχνολογία stealth που το καθιστά «αόρατο» στα ραντάρ, ενώ μπορεί να φέρει εις πέρας πολλαπλούς ρόλους έχοντας εξοπλιστεί με προηγμένα ηλεκτρονικά συστήματα. Το F-35 Lightning II κατασκευάζεται από τη Lockheed Martin και υπάρχουν τρεις διαφορετικές εκδοχές: το F-35A συμβατικής απογείωσης και προσγείωσης (CTOL), το F-35B με σύντομη απογείωση και κάθετη προσγείωση (STOVL) και το F-35C με υποβοηθούμενη βάση καταπέλτη.
Η πρώτη πτήση του έγινε το 2006 και η αεροπορία των ΗΠΑ ανακήρυξε ετοιμοπόλεμη την πρώτη Μοίρα F-35B τον Αύγουστο του 2015.
Ο στόλος των F-35, του πιο ακριβού στρατιωτικού προγράμματος στην Ιστορία, έφτασε τις 200.000 ώρες πτήσης σε επιχειρήσεις ανά τον κόσμο.

Οι φρεγάτες Belharra

Μετά την υπογραφή της αμυντικής συμφωνίας Ελλάδας – Γαλλίας, το Πολεμικό Ναυτικό απέκτησε έναν πολλαπλασιαστή ισχύος στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο.

Με οπλισμό και τεχνολογία νέας γενιάς, οι Belharra είναι το αποτέλεσμα των καλύτερων τεχνολογιών από τις ευρωπαϊκές αμυντικές βιομηχανίες Thales, MBDA και Naval Group, ενώ οι πύραυλοι Aster επί του σκάφους μπορούν να εμπλέξουν στόχους πολύ γρήγορα προς κάθε κατεύθυνση σε μεγάλη απόσταση και να διασφαλίσουν μια απαράμιλλη ικανότητα αποτελεσματικής εξουδετέρωσης στόχων, καθιστώντας δυνατή την εξάλειψη των επιθέσεων κορεσμού, ειδικά έναντι πολύ ευέλικτων στόχων.

Η FDI HN (σχεδιασμένη ειδικά για το ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό) αποτελεί ένα πλεονέκτημα ισχύος και κυριαρχίας. Εξοπλισμένο με έως και 32 αντιαεροπορικούς πυραύλους ASTER ή με συνδυασμό πυραύλων ASTER και MICA NG, 21 RAM (σύστημα όπλων CIWS), 8 Exocet MM 40 Block3, νέας γενιάς σύστημα αντιπλοϊκών πυραύλων μεγάλης εμβέλειας, ελαφρού τύπου τορπίλες MU 90 και πυροβόλο 76 mm, προσφέρει ασυναγώνιστες δυνατότητες για τον συνεχή έλεγχο του εναέριου και του θαλάσσιου χώρου και αυτονομία δράσης, για την υποστήριξη των πολιτικών και στρατιωτικών στόχων που έχουν τεθεί.

Τα νέα πλοία θα είναι πλήρως διαλειτουργικά με τις ναυτικές δυνάμεις του ΝΑΤΟ και της ΕΕ και θα είναι σε θέση να αναλάβουν αποστολές πολλαπλού ρόλου εντός κάθε είδους συμμαχικού στόλου και εντός του στόλου του ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού.

Παράλληλα μπορεί να προσφέρει εξαιρετικές επιδόσεις στην αποτροπή και την υποβρύχια παρέμβαση σε ένα σύνθετο πεδίο επιχειρήσεων όπως το Αιγαίο Πέλαγος, ιδιαίτερα σε συνδυασμό με την ικανότητα προβολής που παρέχεται από το ελικόπτερο S70B ή MH60 / R που μεταφέρει.

Η πλήρης σουίτα σόναρ (κύτους και ρυμουλκούμενη) προσφέρει μεγάλη απόδοση ανίχνευσης, η οποία ενισχύεται περαιτέρω από το χαμηλό ηχητικό ίχνος της, καθιστώντας εξαιρετικά δύσκολη την ανίχνευσή της από εχθρικό υποβρύχιο. Τέλος, παρέχει τη δυνατότητα εξουδετέρωσης οποιουδήποτε τύπου υποβρυχίου στις πιο σκληρές συνθήκες, σε ρηχά ή βαθιά νερά.

Οι νέες φρεγάτες έχουν επίσης μια νέα ικανότητα εναντίον ασύμμετρων απειλών χάρη σε μια καινοτόμο ιδέα, οργανωμένη γύρω από μια νέα επιχειρησιακή λογική επικεντρωμένη σε αυτές τις απειλές. Θα διαθέτουν ειδικό χώρο, προσφέροντας μόνιμη οπτοηλεκτρονική όψη 360 μοιρών, ημέρα και νύχτα, επιτρέποντας να αντιμετωπίσουν κοντινές απειλές χάρη στην ταχεία και ασφαλή χρήση θανατηφόρων και μη θανατηφόρων συσκευών.
Διαθέτει πέντε βασικές ιδιότητες για τον απρόσκοπτο έλεγχο του εναέριου-θαλάσσιου χώρου.

Το ραντάρ Thales SEA FIRE, το πρώτο πλήρως ψηφιακό ραντάρ με τέσσερις σταθερές κεραίες βασισμένες στην τεχνολογία AESA και GaN, παρέχει πρόσβαση σε έκταση επιτήρησης αρκετών εκατοντάδων χιλιομέτρων και είναι ικανό να ανιχνεύει «stealth» απειλές, από μη επανδρωμένα οχήματα έως υπερηχητικούς πυραύλους. Η εκτεταμένη αντιαεροπορική του ικανότητα επιτρέπει την παροχή προστασίας, άμυνας και επέμβασης έναντι των πιο αποτελεσματικών αερομεταφερόμενων απειλών.

Εκτός από τον σχεδιασμό stealth, η FDI HN διαθέτει μια ανεστραμμένη πλώρη που της επιτρέπει να αυξάνει σημαντικά την ταχύτητα του πλοίου σε δύσκολες θαλάσσιες συνθήκες από μπροστά, μειώνοντας ταυτόχρονα τον αντίκτυπο του κυματισμού και συμβάλλοντας στη μείωση της διατομής επιφανείας της πλώρης στο ραντάρ. Όλα αυτά τα πλεονεκτήματα έχουν δοκιμαστεί και επαληθευτεί από την DGA και το γαλλικό Πολεμικό Ναυτικό κατά τη διάρκεια ειδικών δοκιμών.

Δηλαδή το Πολεμικό Ναυτικό μας αποκτά για πρώτη φορά στην Ιστορία του πλοία που θα έχουν τη δυνατότητα να καταρρίπτουν εναέριους στόχους σε πολύ μεγάλες αποστάσεις, ενώ θα μπορούν να προσφέρουν και προστασία απέναντι σε βαλλιστικούς πυραύλους.

Ο οπλισμός συμπληρώνεται από προηγμένο πυροβόλο 76 χιλιοστών αλλά και σύστημα RAM των 21 πυραύλων, που ολοκληρώνει την αντιαεροπορική/αντιβληματική ασπίδα του πλοίου.

Η νέα φρεγάτα του Πολεμικού Ναυτικού, εκτός από εξελιγμένες αντιαεροπορικές δυνατότητες, διαθέτει και κορυφαίες ανθυποβρυχιακές ικανότητες, χάρη στο παγκοσμίως πρωτοπόρο sonar CAPTAS-4. Το τελευταίο θα συνδυαστεί με τα υπερσύγχρονα ανθυποβρυχιακά ελικόπτερα MH-60R που πρόσφατα αγόρασε η χώρα μας από τις ΗΠΑ και θα παραδοθούν στις αρχές του 2023. Τον ανθυποβρυχιακό οπλισμό συμπληρώνουν υπερσύγχρονες ανθυποβρυχιακές τορπίλες.

F16 Viper: Τα πλέον προηγμένα μαχητικά στην Ευρώπη!

Τα πλέον προηγμένα F-16 στην Ευρώπη με αναβαθμισμένες δυνατότητες είναι τα μαχητικά F-16 Viper. Η Πολεμική Αεροπορία μας έχει ήδη παραλάβει ένα μέρος από τα 83 της συμφωνίας αναβάθμισης.

Όπως ανακοίνωσε η αμερικανική εταιρεία Lockheed Martin, «τα αεροσκάφη επιτρέπουν στην Πολεμική Αεροπορία να αντιμετωπίζει με επιτυχία τις αναδυόμενες απειλές στην περιοχή και να επιχειρεί ως μέρος συμμαχικών αποστολών παγκοσμίως».

Συγκεκριμένα, τα κύρια συστήματα που αναβαθμίζονται στο πλαίσιο του προγράμματος περιλαμβάνουν τα εξής:

-Ραντάρ AESA APG-83
-Νέος Modular υπολογιστής αποστολών (MMC-7000AH), ADT
-Νέες οθόνες πληροφοριών και απεικόνισης ανάμεσα στα ποδωστήρια
-Νέο APX-126 AIFF με δυνατότητα mod 5
-Ενσωμάτωση SNIPER POD, βλημάτων SASSM και PaveWay II
-Δυνατότητα Link-16.

Το πρώτο προς αναβάθμιση F-16 εντάχθηκε στην ΕΑΒ τον Φεβρουάριο του 2020. Το αεροσκάφος ήταν έτοιμο για δοκιμαστικές πτήσεις στις αρχές του 2021. Ακολούθως πέταξε με προορισμό τις ΗΠΑ για περισσότερες πτητικές και επί εδάφους δοκιμές, που πραγματοποιήθηκαν τον Φεβρουάριο του 2021.
Τον Μάρτιο και τον Απρίλιο του 2021 εντάχθηκαν και άλλα αεροσκάφη, τα οποία ολοκλήρωσαν τις πτητικές δοκιμές φέτος το καλοκαίρι.

Οι παραδόσεις στην ΕΑΒ συνεχίζονται, ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι οι 12 θέσεις στο υπόστεγο της Τανάγρας είναι κατειλημμένες με αεροσκάφη και εργασίες αναβάθμισης.

Η αναβάθμιση και των 83 αεροσκαφών F-16 της Πολεμικής Αεροπορίας σε Viper είναι προγραμματισμένη να ολοκληρωθεί στο τέλος του 2027.

Όπως δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «ΜΠΑΜ» που κυκλοφορεί

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: «Η διασπάθιση δημόσιου χρήματος πάγια τακτική της κυβέρνησης Μητσοτάκη»

Γ. Οικονόμου: «Εύχομαι η κ. Τσαπανίδου να συμβάλει στην πολιτική αντιπαράθεση με επιχειρήματα και τεκμήρια»

ΣΧΕΤΙΚΑ

eXclusive

eTop

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ