Κυριακή 22 Δεκεμβρίου 2024

Η επανάσταση της ελευθερίας του Ιράν

Μια επανάσταση βρίσκεται σε εξέλιξη στο Ιράν. Μια επανάσταση που ξεκίνησε από γυναίκες που κατάφεραν να κερδίσουν σχεδόν ολόκληρο το έθνος για τον σκοπό τους. Αγωνίζονται άφοβα για την ελευθερία και ενάντια στον τρόμο του ισλαμικού καθεστώτος, το οποίο καταπιέζει τον σε μεγάλο βαθμό κοσμικό πληθυσμό εδώ και 44 χρόνια. Ελευθερία ή τρόμος – αυτή είναι η ιρανική επανάσταση.

Του Norbert Röttgen

Το καθεστώς έχει αναγνωρίσει τη σοβαρότητα της κατάστασης και έχει αναλάβει τον αγώνα για τη δική του πολιτική επιβίωση. Στην πορεία, έχει διαπράξει πράξεις ακραίας βαρβαρότητας. Η φυλάκιση, τα βασανιστήρια, ο βιασμός και ο φόνος είναι η ημερήσια διάταξη. Διαδίδοντας φόβο και τρόμο, το καθεστώς προσπαθεί να καταστείλει τις διαδηλώσεις. Αλλά οι Ιρανοί έχουν ξεπεράσει τον φόβο τους. Γνωρίζουν ότι η διαμαρτυρία τους και η προσοχή που προκαλεί σε όλο τον κόσμο είναι η καλύτερη άμυνά τους ενάντια στη βία του καθεστώτος. Έτσι, παρόλο που η βαρβαρότητα του καθεστώτος έχει μειώσει τον αριθμό των μεγάλης κλίμακας διαδηλώσεων σε πολλές περιοχές, οι διαδηλώσεις συνεχίζονται σε ορισμένες επαρχίες όπως το Μπαλουχιστάν όπου οι άνθρωποι βγαίνουν στους δρόμους κάθε Παρασκευή. Γενικότερα, η επανάσταση επιμένει σε νέες, πολλές φορές πολύ δημιουργικές μορφές αντίστασης.

Ο λαός του Ιράν γνωρίζει ότι μόνο αυτός μπορεί να ανατρέψει το καθεστώς. Αλλά με την υποστήριξη από άλλα έθνη, συμπεριλαμβανομένων των σκληρών κυρώσεων και της απομόνωσης του καθεστώτος, η επανάσταση μπορεί να σημειώσει ταχύτερη πρόοδο. Έτσι, οι Ιρανοί δικαίως περιμένουν από την Ευρώπη και τη Γερμανία να κάνουν περισσότερα από το ελάχιστο, όταν οι ίδιοι θέτουν τη ζωή τους σε κίνδυνο.

Αυτή η εύλογη προσδοκία με οδηγεί στο κρίσιμο ερώτημα: έχουμε πραγματικά κατανοήσει στη Γερμανία και την Ευρώπη τι διακυβεύεται στο Ιράν; Συνειδητοποιεί η γερμανική κυβέρνηση συνασπισμού ότι μια επιτυχημένη επανάσταση θα ήταν ένα γεγονός που θα συγκλονίσει τον κόσμο με την πιο θετική έννοια που θα μπορούσε να φανταστεί κανείς; Οι προσπάθειες των Ιρανών διαδηλωτών θα μπορούσαν να απελευθερώσουν εκατομμύρια ανθρώπους από την καταπίεση και να τους επιτρέψουν να ζήσουν αυτοκαθοριζόμενες ζωές για πρώτη φορά εδώ και πολλές γενιές. Αλλά δεν είναι μόνο αυτό: οι συνέπειες θα ξεπερνούσαν κατά πολύ το Ιράν. Μια επιτυχημένη επανάσταση θα αποτελούσε φάρο ελπίδας για όσους συνεχίζουν να ζουν με φόβο και θα αποδείκνυε ότι η δημοκρατική αλλαγή είναι δυνατή. Η δυναμική ολόκληρης της περιοχής θα άλλαζε προς το καλύτερο και οι προοπτικές για διαπραγματεύσεις για μια πυρηνική συμφωνία με το Ιράν θα αναζωογονούνταν.

Η γερμανική εξωτερική πολιτική θα μπορούσε να είναι μέρος αυτής της εξέλιξης παίρνοντας το μέρος του ιρανικού λαού με σαφήνεια και αποφασιστικότητα. Αλλά η γερμανική κυβέρνηση παρέμεινε σε μεγάλο βαθμό σιωπηλή. Χρειάστηκαν μέρες ο υπουργός Εξωτερικών για να σχολιάσει τη δολοφονία της Μαχσά Αμινί. Έκτοτε, το Υπουργείο Εξωτερικών ξεκίνησε ένα ψήφισμα που καταδικάζει το Ιράν στο Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων των Ηνωμένων Εθνών, το οποίο είναι εντάξει και καλό, αλλά από τώρα έχει μικρό συγκεκριμένο αντίκτυπο. Αυτό που πραγματικά έχει σημασία είναι η προσοχή από τη διεθνή κοινότητα και οι σκληρές κυρώσεις κατά του καθεστώτος. Δεν αρκεί να εκφράζουμε συλλυπητήρια κάθε δεύτερη εβδομάδα μετά από μια ακόμη εκτέλεση ή να κουνάμε το δάχτυλο σε άλλους που λέγεται ότι μπλοκάρουν την προσπάθεια καταχώρισης του Σώματος των Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης (IRGC) ως τρομοκρατικής οργάνωσης εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η Γερμανία έχει βαρύτητα στην ΕΕ και μπορεί να πετύχει πολλά μέσα από την ενεργό δέσμευση. Όμως, αντί να πολεμήσει για να κατατάξει η ΕΕ το IRGC ως τρομοκρατική οργάνωση, το γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών έχει κάνει την καταχώριση πιο δύσκολη εκδίδοντας λανθασμένες δηλώσεις σχετικά με τις νομικές προϋποθέσεις για ένα τέτοιο μέτρο.

Κατά την ώρα των κοινοβουλευτικών ερωτήσεων τον Νοέμβριο, ρώτησα την υπουργό του ομοσπονδιακού υπουργείου Εξωτερικών της Γερμανίας, Κάτια Κόιλ, εάν η κυβέρνηση είχε δεσμευτεί να συμπεριλάβει το IRGC ως τρομοκρατική οργάνωση στην ΕΕ. Θα μπορούσε εύκολα κανείς να απαντήσει σε αυτή την ερώτηση με ένα απλό ναι. Αντίθετα, η Κόιλ παρουσίασε μια ανακριβή περιγραφή των νομικών τεχνικών στοιχείων του θέματος, σύμφωνα με τα οποία θα ήταν απαραίτητες έρευνες ή καταδίκη του IRGC για τρομοκρατικές ενέργειες στην ΕΕ. Το 2017, το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο διευκρίνισε ότι οι έρευνες και οι καταδίκες από κράτη εκτός ΕΕ μπορούν επίσης να χρησιμοποιηθούν για να δικαιολογήσουν καταχώριση τρομοκρατίας στην ΕΕ. Όταν ρωτήθηκε, το υπουργείο Εξωτερικών επιβεβαίωσε αυτή τη θέση. Επομένως, εάν θέλει μια καταχώριση του IRGC ως τρομοκρατική οργάνωση, όπως ισχυρίζεται, τότε γιατί προκαλεί σκόπιμα και επανειλημμένα σύγχυση επικαλούμενη προϋποθέσεις που δεν υπάρχουν στη νομοθεσία;

Η καταγραφή του IRGC στη λίστα τρομοκρατών της ΕΕ είναι ένα από τα κύρια αιτήματα του λαού στο Ιράν και της διασποράς προς την ΕΕ. Το IRGC είναι το κέντρο ισχύος του καθεστώτος. Ελέγχει σχεδόν τα πάντα στο Ιράν. Η ένταξη του στον κατάλογο τρομοκρατών της ΕΕ θα αναθέσει επομένως την ευθύνη για την τρομοκρατία που διεξάγεται στο Ιράν και σε όλο τον κόσμο στο καθεστώς και θα βοηθούσε να εμποδίσουν τις οικονομικές ροές προς μια εγκληματική οργάνωση. Αλλά η ΕΕ μέχρι στιγμής απέφυγε να κάνει αυτό το βήμα.

Μια τέτοια καταχώριση γίνεται αντιληπτή ως κόκκινη γραμμή στην Τεχεράνη και θα σήμαινε σαφή ρήξη με το καθεστώς. Κατά συνέπεια, η αναβίωση της ιρανικής πυρηνικής συμφωνίας και η συνέχιση των διαπραγματεύσεων για τον περιορισμό της ιρανικής πυρηνικής ανάπτυξης θα καταστούν σχεδόν αδύνατες. Αλλά είναι ψευδαίσθηση να υποθέσουμε ότι η πυρηνική συμφωνία έχει ακόμη μέλλον, ενώ το σημερινό καθεστώς του Ιράν παραμένει σε ισχύ. Το καθεστώς απέρριψε ξεκάθαρα την τελευταία πρόταση των Ηνωμένων Πολιτειών τον Σεπτέμβριο του 2022 και δεν υπάρχει λόγος να πιστεύουμε ότι η Τεχεράνη άλλαξε γνώμη για αυτό. Αλλά για να αφήσει ανοιχτή την πόρτα για μια πυρηνική συμφωνία με το ιρανικό καθεστώς, η ΕΕ επέλεξε μια οδό επιβολής κυρώσεων σε έναν μικρό αριθμό ατόμων που γενικά δεν είναι πολύ σημαντικά για το καθεστώς. Ολόκληρη η ηγεσία μέχρι στιγμής έχει μείνει χωρίς έγκριση. Αυτές οι κυρώσεις δεν βλάπτουν ή ανταγωνίζονται ουσιαστικά το καθεστώς. Αποτυγχάνοντας να συμπεριλάβει το IRGC στη λίστα τρομοκρατών κατά τη σύνοδο του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ τον Ιανουάριο, η ΕΕ έδειξε την απροθυμία της να αλλάξει ριζικά την προσέγγισή της απέναντι στο καθεστώς. Χάρισε στους μουλάδες ένα προπαγανδιστικό πραξικόπημα και προκάλεσε σοβαρή απογοήτευση στους διαδηλωτές. Αυτό που κάνει μέχρι στιγμής η ΕΕ για την υποστήριξη των γενναίων γυναικών και ανδρών στο Ιράν δεν είναι αρκετό! Είναι το απολύτως ελάχιστο τίμημα για να μη βρεθεί υπόλογη. Η πικρή αλήθεια είναι, παρ’ όλες τις προφορικές διαβεβαιώσεις, ότι η ΕΕ περιμένει να δει πώς θα εξελιχθεί η επανάσταση και μόνο τότε θα τολμήσει να διαλέξει πλευρά.

Πηγή: European Council on Foreign Relations (ECFR) 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ιράν: Φυλάκιση 10,5 ετών σε ζευγάρι επειδή χόρευαν μπροστά σε μνημείο

Ιράν: Άλλοι τρεις άνθρωποι καταδικάστηκαν σε θάνατο για τη συμμετοχή τους στις διαδηλώσεις

 

ΣΧΕΤΙΚΑ

eXclusive

eTop

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ