Τρίτη 26 Νοεμβρίου 2024

«Η επανεκκίνηση της ΕΡΤ με χαμηλότερο κόστος είχε λογική»

“Η από μηδενική βάση επανεκκίνηση της Ελληνικής Δημόσιας Ραδιοτηλεόρασης, που πολλά χρόνια αποτελούσε πεδίο πελατειακής και κομματικής δράσης, με πολύ χαμηλότερο δημοσιονομικό κόστος, είχε ασφαλώς λογική” τόνισε ο ευρωβουλευτής Θόδωρος Σκυλακάκης, μέλος της ομάδας της Συμμαχίας των Φιλελευθέρων και Δημοκρατών για την Ευρώπη (ALDE) και πρόεδρος της Δράσης, στη συζήτηση που πραγματοποιήθηκε στην ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, με θέμα το κλείσιμο της ΕΡΤ.

Σημείωσε όμως ότι “αυτό που δεν είχε καμία λογική και κανενός είδους δημοκρατική νομιμοποίηση είναι η βίαιη διακοπή της λειτουργίας της με μεταρρυθμιστικές προφάσεις. Διότι οι μεταρρυθμίσεις δεν είναι σημαία ευκαιρίας”.

Αναλυτικά, η τοποθέτηση του Θ. Σκυλακάκη για το θέμα της ΕΡΤ, στη διάρκεια της σημερινής συνεδρίασης της ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο, που πραγματοποιήθηκε παρουσία και εκπροσώπων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, είχε ως εξής

“Η Ελληνική Δημόσια Ραδιοτηλεόραση εδώ και πολλά χρόνια αποτελούσε πεδίο πελατειακής και κομματικής δράσης των μεγάλων προπαντός, ελληνικών κομμάτων. Κάτι που συνεχίστηκε και στη διάρκεια του τελευταίου χρόνου με την παρούσα κυβέρνηση. Έτσι, η από μηδενική βάση επανεκκίνηση της με πολύ χαμηλότερο δημοσιονομικό κόστος, είχε ασφαλώς λογική.

Αυτό που δεν είχε καμία λογική και κανενός είδους δημοκρατική νομιμοποίηση, είναι η βίαιη διακοπή της λειτουργίας της με μεταρρυθμιστικές προφάσεις.

Κατ΄ αρχήν διότι πριν τη βίαιη διακοπή της λειτουργίας της, δεν υπήρξε η πραγματική διάθεση ή ένδειξη μεταρρύθμισης από την κυβέρνηση αυτή. Αντίθετα ένα 15ήμερο πριν το κλείσιμο, διόρισε η Κυβέρνηση, το Διοικητικό Συμβούλιο της Δημόσιας Ραδιοτηλεόρασης για τη Βόρειο Ελλάδα, μέχρι -ακούστε!-το 2017 και τοποθέτησε εκεί κομματικά στελέχη.

Ταυτόχρονα, χρησιμοποίησε αντικοινοβουλευτικές πρακτικές καθώς εξέδωσε πράξη νομοθετικού περιεχομένου, ενώ ήταν η Βουλή ανοιχτή ενώ δεν υπήρχαν οι συνταγματικές προς τούτο προϋποθέσεις που απαιτούν επείγουσες, έκτακτες και απρόβλεπτες περιστάσεις. Η τυπική πρόφαση ήταν οι προβλέψεις νόμου που είχε ψηφιστεί το 2012.

Πόσο απρόβλεπτος μπορεί να είναι ένας νόμος που έχει ψηφιστεί 6 μήνες νωρίτερα;

Όσο δε για το δημοσιονομικό κόστος, το άθροισμα αποζημιώσεων εργαζομένων, αποζημιώσεων για διακοπές συμβολαίων και επαναπροσλήψεων των ¾ όσων απολύθηκαν, οδηγεί σε δημοσιονομική ζημία για τουλάχιστον αυτή τη διετία.

Σημειώστε ότι στις νέες προσλήψεις, οι διπλάσιοι σε αριθμό απολυμένοι από τα ραδιοτηλεοπτικά μέσα του ιδιωτικού τομέα, θα αντιμετωπιστούν ως τέκνα ενός κατώτερου θεού, αφού δεν προβλέπεται η μοριοδότησή τους Συμπέρασμα: Οι μεταρρυθμίσεις δεν είναι σημαία ευκαιρίας. Και δεν είναι παραδεκτό να ακολουθούνται τέτοιες λογικές, στο όνομα της Τρόικας και στο όνομα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.”

 

 

 



ΣΧΕΤΙΚΑ

eXclusive

spot_img

eTop

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ