Οι μωβ μέδουσες κατακλύζουν τις θάλασσες. Στον διαδραστικό χάρτη προβάλλονται τα σημεία που έχουν ήδη εντοπιστεί οι μωβ μέδουσες που συνεχίζουν το ταξίδι τους, τόσο στο Ιόνιο όσο και στο Αιγαίο…
Από τους Αντίπαξους μέχρι το Αγκίστρι και από τις παραλίες της Αττικής μέχρι τη Ρόδο και την Κρήτη. Οι εικόνες σε ειδική πλατφόρμα που έχει δημιουργηθεί αυξάνονται καθημερινά, με τους ειδικούς να παρακολουθούν και να εξηγούν.
Μόνο μέσα στο Μάιο, οι μωβ μέδουσες εντοπίστηκαν σε 35 παραλίες της χώρας και από την αρχή του χρόνου σε 63, με τους επιστήμονες να προβλέπουν πως αυτές θα ταξιδέψουν στις περισσότερες θάλασσες της χώρας και θα προκαλέσουν προβλήματα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Συνελήφθη 28χρονο μοντέλο για διακίνηση ναρκωτικών (video)
Πάτρα – Ρούλα Πισπιρίγκου: Ανησυχούσε μήπως έχει βλάβη στο συκώτι σε διάλογο με τον Μάνο Δασκαλάκη
Στην ειδική πλατφόρμα του ελληνικού παρατηρητηρίου βιοποικιλότητας βλέπουμε εικόνες που τράβηξαν και ανέβασαν πολίτες από την Ύδρα, από τη Βουλιαγμένη στην Αττική, τη Σαρωνίδα και το Πόρτο Ράφτη, τη Σαμοθράκη μέχρι τα Κύθηρα και την Κρήτη… Στο Αγκίστρι την έβγαλαν στη στεριά, στην Κινέττα στην αμμουδιά και στην Ζάκυνθο στα ρηχά της θάλασσας.
To μεγάλο πρόβλημα με τις μωβ μέδουσες είναι ότι δεν γίνονται εύκολα αντιληπτές. Οι περισσότεροι που έτυχε να έρθουν σε επαφή με κάποια, το κατάλαβαν αργότερα από τα συμπτώματα που παρουσίασαν.
Το τσίμπημά της μωβ μέδουσας ή ακόμα και μία απλή επαφή μπορεί να προκαλέσει πόνο, ναυτία, ταχυκαρδία, πτώση της αρτηριακής πίεσης και σε ακραίες περιπτώσεις μέχρι και δύσπνοια. Οι περισσότεροι πάντως δεν θα χρειαστεί να πάνε σε νοσοκομείο.
Σύμφωνα με τους ειδικούς, η έκρηξη του πληθυσμού των μεδουσών που καταγράφεται αυτή την περίοδο οφείλεται κυρίως στην κλιματική αλλαγή και στην υπεραλίευση.
&