Κυριακή 22 Δεκεμβρίου 2024

Η επικεφαλής της ΕΚΤ ετοιμάζει έναν ειδικό εργαλείο για την αγορά κρατικών ομολόγων για τις χώρες του Νότου

Με την έκτακτη συνεδρίαση του διοικητικού της συμβουλίου την Τετάρτη, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα πέτυχε να κατευνάσει, προς το παρόν τουλάχιστον, τους φόβους των αγορών από την αύξηση των αποδόσεων των κρατικών ομολόγων στην περιφέρεια της Ευρωζώνης.

Ο βασικός πονοκέφαλος ήταν τα ομόλογα της Ιταλίας, η απόδοση των οποίων ξεπέρασε την Τρίτη το 4,19% την Τρίτη, για πρώτη φορά από το 2013, ενώ το spread, δηλαδή η διαφορά μεταξύ των αποδόσεων των 10ετών ομολόγων του γερμανικού και του ιταλικού δημοσίου, ήταν η μεγαλύτερη από τον Μάρτιο του 2020.

Αλλά και η απόδοση των ελληνικών ομολόγων βρέθηκε την Τρίτη στο 4,7% για να υποχωρήσει μέσα στην ημέρα στην περιοχή του 4,55%. «Από τη στιγμή που ξεκίνησε η σταδιακή διαδικασία εξομάλυνσης της πολιτικής τον Δεκέμβριο του 2021, το Διοικητικό Συμβούλιο δεσμεύτηκε να δράσει ενάντια στους κινδύνους κατακερματισμού που αναζωπυρώνονται», αναφέρει σε ανακοίνωσή της η ΕΚΤ και αμέσως άρχισε η αποκλιμάκωση των αποδόσεων των ομολόγων.

Η άνοδος των αποδόσεων είχε ξεκινήσει αμέσως μετά τις ανακοινώσεις της επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) Κριστίν Λαγκάρντ την Πέμπτη, 9 Ιουνίου, για τον τερματισμό του προγράμματος αγοράς κρατικών ομολόγων και την πρώτη αύξηση των επιτοκίων στην ευρωζώνη εδώ και 11 χρόνια, κατά 25 μονάδες βάσης τον Ιούλιο, η οποία συνοδεύτηκε από την προαναγγελία μεγαλύτερων αυξήσεων από τον Σεπτέμβριο και μετά.

Την Πέμπτη, μετά τη θετική έκπληξη που προκάλεσε στους επενδυτές η έκτακτη συνεδρίαση της ΕΚΤ, η απόδοση του 10ετούς ιταλικού κρατικού ομολόγου υποχώρησε στο 3,775%, ενώ και η απόδοση του 10ετούς ομολόγου της Ελλάδας υποχώρησε κατά 7% και το πρωί της Πέμπτης βρισκόταν πια στο 4,22%. Παράλληλα, τα ομόλογα της Ισπανίας και της Πορτογαλίας υποχώρησαν και αυτά αισθητά κάτω από το 3% που είχαν σκαρφαλώσει την Τρίτη. Οι αποδόσεις υποχώρησαν διότι η συνεδρίαση και η λιτή ανακοίνωση της Φρανκφούρτης το βράδυ της Τετάρτης παραπέμπει στην προετοιμασία ενός «εργαλείου» για την αγορά κρατικών ομολόγων για τις χώρες του Νότου.

Η (Γερμανίδα) Ιζαμπελ Σνάμπελ που θεωρείται μια από τις φωνές με τη μεγαλύτερη επιρροή στο Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ, κινήθηκε ήδη από την Τετάρτη πυροσβεστικά τονίζοντας ότι η ΕΚΤ είναι δεσμευμένη και με το «εργαλείο κατά του κατακερματισμού», ότι «η δέσμευση δεν έχει όρια» θυμίζοντας ότι το ιστορικό των παρεμβάσεων της ΕΚΤ «όταν χρειάζεται, υποστηρίζει αυτή τη δέσμευση».

Αναλυτές επεσήμαναν ότι η Λαγκάρντ ετοιμάζεται για το δικό της «whatever it takes» –το δόγμα που εφάρμοσε ο προκατοχός της, σημερινός πρωθυπουργός της Ιταλίας, Μάριο Ντράγκι, όταν αποφάσισε να κάνει ό,τι απαιτείται για να σώσει το ευρώ από την προηγούμενη κρίση.

CNN: Η Ελλάδα ξεπέρασε τις προσδοκίες για την ανάπτυξη

Το CΝΝ που κατέγραψε την εξέλιξη της ανόδου και της καθόδου των αποδόσεων μετά την παρέμβαση της ΕΚΤ σημειώνει ότι η ελληνική οικονομία «έχει ξεπεράσει τις προσδοκίες για την ανάπτυξη και έχει ευνοϊκές συνθήκες για το χρέος της, που καθιστούν την αποπληρωμή λιγότερο ανησυχητική». Το αμερικανικό δίκτυο προσθέτει ότι «αυτό δεν συμβαίνει στην Ιταλία, η οποία θα χρειαστεί να αναχρηματοδοτήσει τις υποχρεώσεις της σύντομα, και όπου η ανάπτυξη έχει καθυστερήσει». «Η Ιταλία δεν έχει κάνει αρκετές σοβαρές μεταρρυθμίσεις», δήλωσε στο CNN ο Χόλγκερ Σμέντινγκ επικεφαλής οικονομολόγος της Berenberg Bank.

Διαβάστε επίσης

ΕΚΤ: Στα 259,7 δισ. ευρώ οι αγορές κρατικών ομολόγων

Πιέσεις πάνω από την ελληνική αγορά ομολόγων – Αυξάνονται οι αποδόσεις



ΣΧΕΤΙΚΑ

eXclusive

eTop

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ