«Η προσπάθειά μας για τον επαναπατρισμό των Μαρμάρων του Παρθενώνα δεν ξεκινά από μια ανάγκη τόνωσης του εθνικού εγωισμού μας. Είναι μια προσπάθεια με παγκόσμιες προεκτάσεις, καθώς αποβλέπει στην αποκατάσταση της ενότητας ενός κορυφαίου πολιτιστικού μνημείου, το οποίο αποτελεί κοινή αναφορά για ολόκληρη την ανθρωπότητα. Είναι μια οικουμενική προσπάθεια με βαθιά ανθρωπιστικό χαρακτήρα», είπε ο υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Πάνος Παναγιωτόπουλος προς τους προέδρους και μέλη των εθνικών επιτροπών της Κύπρου, της Γερμανίας, της Σουηδίας, της Βρετανίας, της Ελβετίας και της Αυστραλίας, στο πλαίσιο της Διεθνούς Σύσκεψης που έγινε σήμερα στο Μουσείο της Ακρόπολης.
«Όσο βαθιά αισθανόμαστε Έλληνες, τόσο βαθιά αισθανόμαστε και πολίτες του κόσμου. Ο πολιτιστικός μας πλούτος είναι διαβατήριο για την ελληνική εξωστρέφεια, για την οικουμενικότητα του Ελληνισμού», τόνισε χαρακτηριστικά ο υπουργός.
Λίγο μετά την επίσκεψή τους στην Ακρόπολη, όπου ενημερώθηκαν για τις εργασίες αποκατάστασης που συνεχίζονται στο μνημείο, οι εκπρόσωποι των επιτροπών, διακεκριμένοι μελετητές του Ελληνικού πολιτισμού, αλλά και νέοι άνθρωποι, αφοσιωμένοι στην ελληνική προσπάθεια, συναντήθηκαν με τον Πάνο Παναγιωτόπουλο στο Μουσείο της Ακρόπολης. Παρόντα ήταν και μέλη της Ελληνικής Συμβουλευτικής Επιτροπής των Μαρμάρων του Παρθενώνα, ο πρόεδρός της Χριστόφορος Αργυρόπουλος, ο πρόεδρος του Δ.Σ. του Μουσείου της Ακρόπολης Δημήτρης Παντερμαλής καθώς και ο Σπύρος Μερκούρης, αδελφός της αείμνηστης Μελίνας.
Ο υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού εξέφρασε τις ευχαριστίες του σε όλους τους παρισταμένους, κάποιοι από τους οποίους είχαν έρθει από χώρες όπως η Αυστραλία, επισημαίνοντας ότι η προσπάθεια της επιστροφής των Μαρμάρων συγκινεί ανεξαρτήτως εθνικοτήτων και αποστάσεων. Αφού μνημόνευσε τη Μελίνα Μερκούρη ως την πρώτη που ξεκίνησε τον αγώνα αυτό, αναφέρθηκε στη συνέχεια στη συνεισφορά της Ελληνικής Συμβουλευτικής Επιτροπής και ενημέρωσε για το σημαντικό αποτέλεσμα που απέφερε η συνάντησή του τον περασμένο Ιούλιο με την Γενική Διευθύντρια της UNESCO κα Ιρίνα Μπόκοβα στο Παρίσι.
Ο Πάνος Παναγιωτόπουλος μίλησε συγκεκριμένα για την επιστολή εκ μέρους της UNESCO προς τους Υπουργούς Εξωτερικών και Πολιτισμού της Βρετανίας Ουίλιαμ Χέιγκ και Μαρία Μίλερ αντίστοιχα, καθώς και προς τον διευθυντή του Βρετανικού Μουσείου Ρόμπερτ Νιλ Μακ Γκρέγκορ, με την οποία οι Βρετανοί αξιωματούχοι ενημερώνονται επισήμως για το αίτημα της Ελληνικής πλευράς να προχωρήσει η διαδικασία της Διαμεσολάβησης, ώστε να επιτευχθεί μια ρύθμιση της διαφοράς που αφορά τα Μάρμαρα του Παρθενώνα.
Ο υπουργός τόνισε ότι, αν η βρετανική πλευρά συμφωνήσει στη διεξαγωγή αυτής της διαδικασίας, θα είναι η πρώτη φορά που η UNESCO θα την ενεργοποιήσει για την επίλυση πολιτιστικής διαφοράς μεταξύ δυο κρατών. Και επισήμανε ότι αυτή η εξέλιξη γίνεται ακόμα πιο σημαντική εν όψει της διεθνούς Διακυβερνητικής Διάσκεψης της UNESCO, που θα γίνει τον ερχόμενο Νοέμβριο στο Παρίσι.
Απαντώντας, ο Πρόεδρος της Διεθνούς Επιτροπής Ντέιβιντ Χιλ εξήρε τη σημασία του ρόλου που ανέλαβε ο κορυφαίος αυτός διεθνής πολιτιστικός οργανισμός. Και, μιλώντας εκ μέρους των εκπροσώπων των επιτροπών, διαβεβαίωσε χαρακτηριστικά: «Όλοι και όλες τασσόμαστε με κάθε απόφαση στρατηγικής που θα λάβει η Ελληνική κυβέρνηση στην προσπάθεια στην οποία έχουμε όλοι αφοσιωθεί». Το ίδιο διαβεβαίωσαν στη συνέχεια πρόεδροι και μέλη των επιτροπών, κάποιοι, μάλιστα, με συγκινητικά λόγια σε εξίσου συγκινητικά ελληνικά.
«Η παρουσία των διεθνών επιτροπών στην Ελλάδα εκφράζει τη διεθνή συμπαράσταση και αλληλεγγύη στο Ελληνικό αίτημα για την αρτίωση του μνημείου του Παρθενώνα με την επιστροφή των Γλυπτών του», επισήμανε και ο Χριστόφορος Αργυρόπουλος. Και πρόσθεσε: «Αυτή η συμπαράταξη αποτελεί επιπλέον ένα μήνυμα για την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση και την αλληλεγγύη των λαών. Γιατί ο Παρθενώνας συνοψίζει την κυριαρχία του Λόγου, της Δημοκρατικής Αρχής και της λατρείας του Κάλλους, αξίες που ανέπτυξε η Δημοκρατία των Αθηνών.»