Το γνωμικό πως «η διαφορά κρίνεται στις λεπτομέρειες» βρίσκει την έκφρασή του και στις πανελλήνιες εξετάσεις, μια ιδιαίτερα στρεσογόνα περίοδο για τους μαθητές της Γ΄ Λυκείου, οι οποίοι καλούνται να αποδείξουν την αξία τους σε δύο ώρες για κάθε μάθημα επιλογής.
Της ΑΛΕΞΙΑΣ ΣΒΩΛΟΥ
Ποια είναι τα απαραίτητα συστατικά για να δημιουργηθεί το κατάλληλο περιβάλλον που θα διευκολύνει τη μαθησιακή ικανότητα!
Όπως ισχύει σε όλες αυτές τις περιπτώσεις, δεν είναι μόνο το διάβασμα που κρίνει την επιτυχημένη έκβαση. Χρειάζεται και καθαρό μυαλό και όχι ομίχλη, ξεκούραση, σωστή διατροφή και προπάντων ψυχραιμία.
Η περίοδος πριν από τις πανελλήνιες εξετάσεις αλλά και κατά τη διάρκεια τους είναι από μόνη της φορτισμένη και καλό θα είναι οι γονείς στο σπίτι να μην κάνουν κάτι για να τη φορτίσουν ακόμα περισσότερο. Οι έφηβοι που δίνουν εξετάσεις δεν χρειάζεται να κλειστούν στο δωμάτιό τους για ατελείωτο διάβασμα και να στερηθούν την επαφή με τον έξω κόσμο, τους φίλους, τον καθαρό αέρα, τη βόλτα και τη δημιουργική παρέα – όλα όμως θα πρέπει να γίνονται με μέτρο ώστε το πρόγραμμα να τα χωρέσει.
Καθαρό μυαλό
Πιο σημαντικό μαζί με το διάβασμα είναι η καθαρότητα του μυαλού και η σωστή λειτουργία της κριτικής σκέψης. Αυτό προϋποθέτει ότι τα παιδιά είναι ξεκούραστα και ότι δεν έχουν κάψει τον εγκέφαλό τους κλειδωμένα σε ένα δωμάτιο ή μπροστά σε μία οθόνη. Τα ηλεκτρονικά παιχνίδια δεν είναι ο καλύτερος τρόπος για να ξεκουράζεται ένας μαθητής ανάμεσα στο διάβασμα, παρότι σε μια πρώτη ανάγνωση φαντάζουν ως η πιο εύκολη διέξοδος για να χαλαρώσει κανείς.
Καλός ύπνος, έλλειψη εντάσεων στο σπίτι, ηρεμία, αποφυγή καβγάδων, ακόμα κι αν οι γονείς έχουν άλλη οπτική από το παιδί τους που δίνει εξετάσεις, είναι τα απαραίτητα συστατικά για να δημιουργηθεί το κατάλληλο περιβάλλον που διευκολύνει τη μαθησιακή ικανότητα.
Δεν είναι βέβαια όλα τα παιδιά «κουκουβάγιες» ούτε όλα τα παιδιά «πετεινοί», οπότε κάποιοι μαθητές προτιμούν να διαβάζουν απόγευμα και βράδυ, κάποιοι άλλοι να ξυπνούν αξημέρωτα και να διαβάζουν νωρίς το πρωί μέχρι το απόγευμα. Τα παιδιά ξέρουν τι τους ταιριάζει καλύτερα. Οι πανελλήνιες εξετάσεις όπως και η εγκυμοσύνη δεν είναι περίοδος για πειράματα – κάνεις ό,τι ξέρεις ότι δουλεύει καλά για εσένα.
Ενυδάτωση
Οι μαθητές πίνουν καφέ για να ξυπνήσουν και να «στροφάρουν», αλλά δεν χρειάζεται να το παρακάνουν. Είναι σημαντικό να κρατούν ενυδατωμένο τον οργανισμό τους και να τρέφονται σωστά με μικρά, δροσερά snack. Υπάρχει ευτυχώς πληθώρα φρούτων και τα παιδιά μπορούν να φτιάξουν μικρά snack – μία αραβική πίτα με ζαμπόν και τυρί, ένα γιαούρτι με λίγα φρούτα και μέλι, μερικά κριτσίνια με τυλιγμένη μια λεπτή φέτα γαλοπούλα για τη λιγούρα στη διάρκεια του διαβάσματος.
Το να μένουν τα παιδιά με τις ώρες νηστικά ενέχει κινδύνους: Πρώτον αρχίζει και υπολειτουργεί ο εγκέφαλος, που καίει μόνο γλυκόζη, και αν μαζί με το φαγητό στερηθούν και το νερό, τότε είναι πολύ πιθανό να πάθουν πονοκέφαλο από την υπογλυκαιμία και την αφυδάτωση. Επίσης, όταν πεινάσουν, θα φάνε με λαιμαργία, θα βαρύνει το στομάχι τους και από την υπερκατανάλωση του φαγητού θα νιώσουν μία αποχαύνωση.
Το αλκοόλ αυτή την εποχή επιβάλλεται να λείπει από τις καθημερινές συνήθειες. Η βόλτα είναι απαραίτητη, ακόμα και ένας περίπατος στον καθαρό αέρα παρέα με τους φίλους κάνει καλό, όμως δεν χρειάζεται να συνοδεύονται οι βόλτες με RedBull, μπίρες κι άλλα ποτά.
Αν το διάβασμα είναι πολύ, οι απαιτήσεις μεγάλες, η σχολή της επιλογής έχει βάσεις σε δυσθεώρητα ύψη, τότε καλό είναι τα παιδιά να ξεκουράζονται λίγο το μεσημέρι με μία μισάωρη έως σαραντάλεπτη σιέστα. Οι πρόγονοί μας που έκαναν βαριές χειρωνακτικές εργασίες ήξεραν εμπειρικά ότι το να κοιμάσαι μισή ώρα το μεσημέρι σού δίνει ενέργεια…
Προσοχή χρειάζεται και σε οτιδήποτε μπορεί να είναι «εθιστικό»: παιχνίδια, βιντεογκέιμ, σειρές στο Netflix και άλλα τέτοια. Για τους μαθητές που μένουν κοντά στη θάλασσα και έχουν τη δυνατότητα να κάνουν και μια βουτιά μέσα στο πρόγραμμά τους, βοηθάει να… καθαρίζει το μυαλό, αλλά χρειάζεται προσοχή στον ήλιο – και στην ηλίαση που μπορεί να δημιουργήσει άλλα προβλήματα.
Οι εξετάσεις δημιουργούν ανασφάλεια και το άγχος για να φύγει χρειάζεται ασκήσεις ψυχραιμίας, αυτοπεποίθηση και λίγο «παρηγορητικό» φαγητό. Είναι πιθανό τα παιδιά να έχουν λίγο παραπάνω ανάγκη αυτόν τον καιρό από υδατάνθρακες για να νιώσουν καλά. Βοηθούν περισσότερο οι σύνθετοι υδατάνθρακες , όπως μία μπάλα παγωτό, ένα frozen yogurt, μερικά μπισκότα ολικής άλεσης με επικάλυψη μαύρης σοκολάτας, ένα γιαούρτι με φρούτα ή λίγο μέλι είναι μερικές από τις μικρές απολαύσεις που μπορούν να δώσουν την αίσθηση του γλυκού – χωρίς πολλές θερμίδες. Η υπερβολική ποσότητα ζάχαρης προκαλεί μεγάλη πτώση της ινσουλίνης στον οργανισμό και δημιουργεί ζαλάδα και υπνηλία, ενώ επιπλέον παχαίνει και χαλάει τα δόντια.
Το τελικό μήνυμα για το σπίτι για τους μικρούς και μεγαλύτερους αναγνώστες μας είναι πως, σε μια τέτοια πιεσμένη περίοδο, οι μαθητές δεν πρέπει να στερηθούν τα μικρά και φαινομενικά ασήμαντα που κάνουν την καθημερινότητά τους πιο ευχάριστη.
Αναβάλετε για λίγο τα μεγάλα και τα σημαντικά και προσφέρετέ τα στον εαυτό σας σαν επιβράβευση όταν οι πανελλήνιες θα είναι πίσω σας και ο δρόμος για το επόμενο στάδιο της ζωής σας ανοιχτός.
Όπως δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «ΜΠΑΜ» που κυκλοφορεί
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Η Κομοτηνή υποδέχθηκε λείψανα της Αγίας Αναστασίας της Ρωμαίας
Διακινητής με τζετ σκι τραβά φουσκωτό με μετανάστες – Βίντεο ντοκουμέντο