Τρίτη 19 Νοεμβρίου 2024

Η επόμενη μέρα στην υγεία, μετά τις εκλογές!

Οι επόμενες μέρες μετά τις εκλογές της 21ης Μαΐου βρίσκουν τον λαό και την πολιτική ηγεσία να αναγνωρίζουν εξίσου πως ορισμένες μεταρρυθμίσεις πρέπει να «τρέξουν» με μεγάλη ταχύτητα για να μπορέσει να γίνει η καθημερινότητα των πολιτών καλύτερη και να μπει ένα τέλος στην ταλαιπωρία των ασθενών, που δεν έχουν απαγκιστρωθεί ακόμα από τα γρανάζια της γραφειοκρατίας.

Της ΑΛΕΞΙΑΣ ΣΒΩΛΟΥ


Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεσμεύτηκε ότι θα προχωρήσει πιο γρήγορα και πιο τολμηρά τις κρίσιμες μεταρρυθμίσεις που απαιτούνται!


Η δέσμευση του Κυριάκου Μητσοτάκη είναι ξεκάθαρη: Θα προχωρήσει πιο γρήγορα και πιο τολμηρά τις μεταρρυθμίσεις που απαιτούνται, για να καλύψουμε την απόσταση η οποία ακόμα μας χωρίζει από την Ευρώπη.

Πολιτικός σχεδιασμός

Στον πολιτικό σχεδιασμό της ΝΔ, οι τρεις πρώτες προτεραιότητες περιλαμβάνουν τη βελτίωση της Δημόσιας Υγεία, την επαναφορά των μισθών στον ευρωπαϊκό μέσο όρο και την ψηφιοποίηση του κράτους σε όλους του τους τομείς. Όπως τονίζει ο Κυριάκος Μητσοτάκης, «το gov.gr είναι μία επανάσταση για όλους μας, αλλά πρέπει να συνεχίσουμε ακόμα σε αυτόν τον δρόμο της ψηφιοποίησης, να συνεχίσουμε στο δρόμο των καλύτερων παροχών υγείας. Το νέο Εθνικό Σύστημα Υγείας είναι ένα μεγάλο προσωπικό μου στοίχημα».

Για να κερδίσει το στοίχημα ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει δεσμευτεί προεκλογικά ότι θα προβεί σε 10.000 προσλήψεις γιατρών και νοσηλευτών μέσα στην επόμενη τετραετία, όσο το δυνατόν πιο γρήγορα και με αξιοκρατικά κριτήρια. Επίσης, έχει δεσμευτεί ότι θα ξαναφτιάξει όλα τα τμήματα επειγόντων περιστατικών στα νοσοκομεία και τα 156 Κέντρα Υγείας της χώρας, αλλά και ότι θα δημιουργήσει 311 Δομές Ψυχικής Υγείας και θα δώσει μεγάλη έμφαση στον προσωπικό γιατρό, μια σημαντική μεταρρύθμιση την οποία για πρώτη φορά υλοποίησε η κυβέρνηση της ΝΔ.

Εξίσου μεγάλη έμφαση θα δοθεί στις προληπτικές εξετάσεις. Ήδη ανάμεσά μας υπάρχουν 7.000 γυναίκες οι οποίες έχουν εντοπιστεί με πρόωρο καρκίνο του μαστού επειδή υλοποιήθηκε το πρόγραμμα προληπτικών εξετάσεων «Φώφη Γεννηματά». Αυτές οι γυναίκες έχουν πολύ καλή πρόγνωση. Θα σωθεί στην κυριολεξία η ζωή τους από αυτές τις προληπτικές εξετάσεις τις οποίες έκαναν.

Αναβάθμιση

Η αναβάθμιση των κτιριακών δομών και του υλικοτεχνολογικού εξοπλισμού των νοσοκομείων θα υλοποιηθεί με χρηματοδότηση από τρεις πόρους:

Το χρηματοδοτικό εργαλείο του Ταμείου Ανάκαμψης (προέκυψε μέσα από την πανδημία) που μας πρόσφερε τη δυνατότητα να κάνουμε πρωτόγνωρες επενδύσεις στην υγεία και να δημιουργήσουμε από την αρχή τον Χάρτη της Ψυχικής Υγείας, ξεκινώντας σχεδόν από το μηδέν.

Ο δεύτερος πόρος περιλαμβάνει τα 20.000.000 ευρώ που προσφέρει η Περιφέρεια Αττικής για την υγεία, πλάι στα 6.500.000 ευρώ που έχει ήδη επενδύσει. Τα χρήματα αυτά προέχονται από το νέο ΕΣΠΑ και έχουν αξιοποιηθεί για τη δημιουργία δομών και υπηρεσιών που είναι απαραίτητες στην Περιφέρεια Αττικής, όπου ζει ο μεγαλύτερος πληθυσμός της Ελλάδας.

Η τρίτη πηγή πόρων είναι τα «δικά» μας χρήματα, των φορολογουμένων, μέσα από τα οποία τροφοδοτείται ο τακτικός προϋπολογισμός του υπουργείου Υγείας. Οι προσλήψεις μαζί με τη δημιουργία κινήτρων, την αξιολόγηση και «έξυπνα» μέτρα που μπορούν να νικήσουν τη γραφειοκρατία δημιουργούν τις προϋποθέσεις για τη δημιουργία του ΕΣΥ του 2030.

Στο σπίτι

Ένας άλλος σημαντικός τομέας που πρέπει να αναπτυχθεί είναι η φροντίδα κατ’ οίκον σε όλους τους τομείς της υγείας και όχι μόνο στην ψυχική υγεία, εκεί όπου πραγματοποιείται ένα μεγάλο μεταρρυθμιστικό έργο με τη δημιουργία κινητών μονάδων οι οποίες φέρνουν στο σπίτι του πολίτη μια πληθώρα δωρεάν υπηρεσιών υγείας.

Η φροντίδα κατ’ οίκον είναι το «κλειδί» για τον περιορισμό των δαπανών υγείας, αλλά και της ταλαιπωρίας των ασθενών στους δαιδαλώδεις διαδρόμους των νοσοκομείων. Κανείς δεν θέλει τους χρόνιους ασθενείς να μπαινοβγαίνουν στα νοσοκομεία για προγραμματισμένες εξετάσεις ή ραντεβού, που μπορούν να υλοποιηθούν και εξωνοσοκομειακά, με λιγότερη έκθεση σε υψηλό μικροβιακό φορτίο, λιγότερη ταλαιπωρία και μικρότερη απώλεια άμεσης και έμμεσης παραγωγικότητας από τις χαμένες ώρες εργασίας τόσο των ίδιων των πασχόντων όσο και των φροντιστών-συγγενών τους.

Σημαντικό τομέα στη θωράκιση του Συστήματος Υγείας διαδραματίζουν και τα ιδιωτικά θεραπευτήρια, τα διαγνωστικά κέντρα και τα κέντρα αποκατάστασης, με νοσήλια που καλύπτονται στο μεγαλύτερο μέρος τους από τον ασφαλιστικό φορέα.

Η ιδιωτική υγεία μπορεί να συμπληρώσει τη δημόσια εκεί όπου αυτή δεν επαρκεί. Αυτό προϋποθέτει κραταιά δημόσια υγεία, προηγμένη, ευέλικτη ιδιωτική υγεία και αλλαγή νοοτροπίας, η οποία φυσικά δεν μπορεί να συμβεί από τη μια στιγμή στην άλλη. Σχετικά με αυτό το ζήτημα, έχει έρθει η ώρα να ξεκαθαρίσουμε τι είναι «κρατικό» και τι είναι «δημόσιο», ώστε να σπάσουμε τις προκαταλήψεις του παρελθόντος.

«Κρατικό» θα πει ανήκει στο κράτος, «δημόσιο» θα πει είναι για όλους. Το Δημόσιο μπορεί να κάνει συμπράξεις με τον ιδιωτικό τομέα (ΣΔΙΤ) ώστε να είναι για όλους χωρίς να έχει κρατικό χαρακτήρα, δηλαδή εργοδότη το κράτος. Στην Ελλάδα έχουμε δημόσια υγεία, που στηρίζεται στις ΣΔΙΤ, και οι πρώτες συμπράξεις εδώ και πολλά χρόνια πραγματοποιήθηκαν με τις δωρεές των μεγάλων ευεργετών που πάντοτε ενίσχυαν και εξακολουθούν να ενισχύουν τη δημόσια υγεία.

υγείας

Όπως δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «ΜΠΑΜ» που κυκλοφορεί

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Οδηγίες ΕΟΔΥ: Πώς να προφυλαχθείτε από κουνούπια και ιό του Δυτικού Νείλου

«Καμπανάκι» και από Παγώνη για τη «Νόσο Χ»: «Πιστεύουν πως θα είναι πιο θανατηφόρα από τον Covid»

ΣΧΕΤΙΚΑ

eXclusive

eTop

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ