Παρασκευή 27 Δεκεμβρίου 2024

Η αίτηση πτώχευσης της «Τοξότης» (του Καλογρίτσα) εκθέτει την «Αττικής»

Έκθετη είναι η Τράπεζα Αττικής για τις δανειοδοτήσεις που παρείχε σε εταιρείες του κατασκευαστή Χρήστου Καλογρίτσα, μετά και την αίτηση πτώχευσης που κατέθεσε η θυγατρική εταιρεία του ομίλου «Τιτάν», «Ιντερμπετόν» κατά της ναυαρχίδας του ομίλου Καλογρίτσα, την εταιρεία «Τοξότης».

Η αίτηση είχε κατατεθεί στο Πολυμελές Πρωτοδικείο Αθηνών στις 18 Νοεμβρίου 2019, όπως αναφέρεται στα επίσημα στοιχεία του Γενικού Εμπορικού Μητρώου με ημερομηνία 23 Δεκεμβρίου 2019. Η αίτηση πτώχευσης φαινόταν να ήταν προδιεγραμμένη καθώς τα τελευταία χρόνια ήταν γνωστά τα οικονομικά προβλήματα που αντιμετώπιζε η εταιρεία του εργολάβου και εκλεκτού της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ. Ήδη εδώ και μήνες είχε υπάρξει σειρά πλειστηριασμών κινητών και ακίνητων περιουσιακών στοιχείων της «Τοξότης», με τον πρώτο από αυτούς στις αρχές του 2019. Η αίτηση της «Ιντερμπετόν» αναμένεται να συζητηθεί τον ερχόμενο Μάρτιο, ενώ αρχικά είχε προγραμματιστεί να εκδικαστεί την περασμένη Τετάρτη. Τα σοβαρά προβλήματα ξεκίνησαν για την «Τοξότης» το 2018, όταν η εταιρεία κηρύχθηκε έκπτωτη από το σύνολο των εργολαβιών του ΔΕΔΔΗΕ, συνολικής αξίας 100 εκατ. ευρώ.

Το ερώτημα πλέον που τίθεται είναι γιατί τα στελέχη της Τράπεζας Αττικής συνέχιζαν να παρέχουν δανειακές διευκολύνσεις προς τον όμιλο του επιχειρηματία, παρά το γεγονός ότι ήταν γνωστό ότι αντιμετώπιζε οικονομικά προβλήματα. Οι δανειοδοτήσεις του ομίλου Καλογρίτσα είχαν αυξηθεί κατακόρυφα από το 2012 μέχρι και το 2016.
Ειδικότερα, το Γενάρη του 2012 οι χορηγήσεις ανέρχονταν σε 15 εκατ. ευρώ, το Δεκέμβριο του 2014 σε 49,1 εκατ. ευρώ και τον Ιούλιο του 2016. Όπως καταγράφονταν σε εσωτερικές εκθέσεις της Τράπεζας Αττικής και την έκθεση του καθηγητή Γιαννίδη που είχε αποκαλύψει η «ΜΠΑΜ στο Ρεπορτάζ», ο όμιλος είχε «υψηλό διασφαλιστικό άνοιγμα του λογαριασμού γεγονός που φέρει την Τράπεζα σε μειονεκτική θέση έναντι του πελάτη».

Ο όμιλος είχε υποβάλει στην Τράπεζα στις αρχές του 2017 επιχειρηματικό σχέδιο με συγκεκριμένους στόχους, το οποίο προέβλεπε μείωση των οφειλών προς την Τράπεζα σε 99,2 εκατ. ευρώ μέχρι τα τέλη του 2017. Οι στόχοι του σχεδίου όμως δεν επιτεύχθησαν. Παρά το ναυάγιο του σχεδίου, η Τράπεζα παρείχε νέες διευκολύνσεις στον όμιλο με αποτέλεσμα τα συνολικά υπόλοιπα του ομίλου («Τοξότης»,«ΜΙΚΗ»,«ΑΝ.ΣΥ») να αυξηθούν από 105,95 εκατ. ευρώ σε 116,7 εκατ. ευρώ, με αντίστοιχη διαφοροποίηση του ακάλυπτου μέρους των πιστοδοτήσεων από 78,67 εκατ. ευρώ σε 91,34 εκατ. ευρώ.

Διαπράχθησαν ποινικά αδικήματα

Να σημειωθεί ότι στην έκθεση του ο καθηγητής Γιαννίδης διαπίστωνε την τέλεση πιθανών αδικημάτων σχετικά με τι διευκολύνσεις που παρασχέθηκαν από την Ανώτατη Επιτροπή Πιστοδοτήσεων της Τράπεζας από τον Ιανουάριο του 2017 μέχρι και τον Μάρτιο του 2018. Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, ο Γιαννίδης είχε συντάξει και κείμενο έγκλησης, τόσο σε βάρος των υπεύθυνων στελεχών όσο και κατά παντός υπευθύνου, δίχως μέχρι και σήμερα να έχει υπάρξει κάποια εξέλιξη.
Για τις διευκολύνσεις είχε ενημερωθεί από τον Νοέμβριο του 2018 και η εισαγγελέας Διαφθοράς, Ελένη Τουλουπάκη,έπειτα από δήλωση γνωστοποίηση που κατέθεσε στην Εισαγγελία Διαφθοράς μαζί με την «Ενδιάμεση Ενημέρωση της Διεύθυνσης Εσωτερικού Ελέγχου της Τράπεζας» ο τότε πρόεδρος της Τράπεζας, Παναγιώτης Ρουμελιώτης. Ωστόσο, μέχρι και σήμερα δεν έχει υπάρξει κάποιο αποτέλεσμα σχετικά με την έρευνα των εισαγγελέων Διαφθοράς για τις νέες δανειοδοτήσεις από το 2017 και μετά. Να σημειωθεί ότι τον Ιανουάριο του 2017 κατατέθηκε μηνυτήρια αναφορά για τις δανειοδοτήσεις του ομίλου Καλογρίτσα από τον διοικητή της ΤτΕ, Γιάννη Στουρνάρα και ακολούθησε προκαταρκτική εξέταση από τους εισαγγελείς Ντζούρα και Σέβη. Τον Φεβρουάριο του 2019 ασκήθηκαν ποινικές διώξεις από την εισαγγελία Διαφθοράς για δάνεια ύψους περίπου 60 εκατ. ευρώ που χορηγήθηκαν από το 2011 έως το 2015 σε πέντε εταιρείες, μεταξύ αυτών και η εταιρεία «Τοξότης».

Τι συμβαίνει με τα δάνεια;

Απ’ευθείας κούρεμα η πουλήθηκαν σε fund στο 16% της ονομαστικής τους αξίας

Η αίτηση πτώχευσης και όσα έχουν δημοσιοποιηθεί θέτουν αμείλικτα ερωτήματα για την Τράπεζα Αττικής, καθώς σύμφωνα με δημοσιεύματα, τα δάνεια του ομίλου Καλογρίτσα φέρονται να έχουν υποστεί «κούρεμα» σε ποσοστό 84%. Ειδικότερα, τα δημοσιεύματα έθεταν ερωτήματα κατά πόσο έχει γίνει απευθείας «κούρεμα» ή τα δάνεια Καλογρίτσα έχουν πουληθεί σε fund στο 16% της ονομαστικής τους αξίας. Προς το παρόν, κάτι τέτοιο δεν έχει επιβεβαιωθεί επίσημα από την Τράπεζα, ωστόσο σε περίπτωση που τα δημοσιεύματα αληθεύουν, τότε εγείρονται ακόμη μεγαλύτερα ερωτήματα για τον μεγαλοκατασκευαστή και τις σχέσεις του με την Τράπεζα Αττικής. Πώς είναι δυνατόν ο όμιλος να αντιμετωπίζει σοβαρά οικονομικά προβλήματα, να υπάρχουν σε εξέλιξη εισαγγελικές έρευνες και παρόλα αυτά οι διευκολύνσεις να συνεχίζονται; Στο ερώτημα αυτό θα πρέπει να απαντήσουν τα αρμόδια στελέχη και οι διοικήσεις της Τράπεζας Αττικής.

* Όπως δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα “ΜΠΑΜ στο Ρεπορτάζ” της Κυριακής

ΣΧΕΤΙΚΑ

eXclusive

eTop

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ