Δευτέρα 23 Δεκεμβρίου 2024

Ολυμπιάδα η ένοικος του τάφου;

Τα υπολείμματα του πτηνού βρέθηκαν στην επίχωση του πρώτου θαλάμου, κάπου ανάμεσα στις Σφίγγες της εισόδου και τις Καρυάτιδες. Για το πώς ερμηνεύεται η παρουσία του κύκνου μέσα στο μνημείο, σε ποια περίοδο ανήκει, αν βρήκε κατά τύχη καταφύγιο στο εσωτερικό του τάφου ή οδηγήθηκε εκεί προκειμένου ενδεχομένως να θυσιαστεί, κανείς φυσικά δέν ξέρει.

Τα οστά του κύκνου, όπως και οποιοδήποτε από τα λεγόμενα κινητά ευρήματα, κανονικά μεταφέρονται στο Μουσείο της Αμφίπολης όπου φυλάσσονται και συντηρούνται.

Ωστόσο  να τονίσουμε ότι το όνομα της Ολυμπιάδος ήταν Μυρτάλη…..ενώ ο κύκνος στην αρχαιότητα  ήταν γνωστός και ως Μυρτίλος….Είναι λοιπόν πολύ πιθανόν, ο κύκνος να αποτελεί αφιέρωμα στον κάτοικο του Τύμβου, που σε αυτήν την περίπτωση συνδέεται και ονομαστικά μαζί του.

Μυρτάλη είναι ο θηλυκός κύκνος και η Ολυμπιάδα ως αληθινή καλονή, πλανητική καλονή , έλαβε το ερωτικό όνομα του Κύκνου.

Ο Κύκνος είναι ένα απο τα Ιερά πτηνά της Ουράνιας Αφροδίτης και ονομάζεται Μυρτίλος απο την Μυρτιά επίσης ιερό φυτό της Θεάς…(Μυρτίλος-Μυρτάλη)

Η Ολυμπιάς δολοφονήθηκε απο τον Κάσσανδρο στην Πύδνα, ο οποίος δεν ανέλαβε την ευθύνη της δολοφονίας της αλλά την απέδωσε σε συγγενείς των μακεδόνων εχθρών της οι οποίοι και εξ αιτίας της παρουσίας της δεν είχαν στον Θρόνο της Μακεδονίας, γνήσιο δικό τους παιδί  , αλλά τον Αλέξανδρο. Ήταν απόλυτα φυσικό, ο Κάσσανδρος να επιτρέψει την μεταφορά της σωρού στην Αμφίπολη για να λάβει την ταφή που της άρμοζε ώστε  να βγάλει και απο πάνω του, το όνειδος της ύβρεως του φόνου.

pshfidwto-amfipolh

Έρευνα ΖΚΜ/paraxeno.com

ΣΧΕΤΙΚΑ

eXclusive

eTop

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ