Κυριακή 22 Δεκεμβρίου 2024

Η Ευρώπη “χορεύει” στον χορό του πληθωρισμού. Η ακρίβεια πιέζει κυβερνήσεις, θεσμούς και καταναλωτές

Με τον πληθωρισμό στην Ευρωζώνη να φτάνει συνεχώς σε ύψη-ρεκόρ και στο Βέλγιο να ξεπερνά το 8%, οι Βρυξέλλες νιώθουν ήδη την ακρίβεια. Οι κάτοικοι βλέπουν τις τιμές να ανεβαίνουν σε αγαθά όπως τα τρόφιμα, τα ποτά, οι μεταφορές και τα αναλώσιμα.

«Αλεύρι, ζάχαρι και αυγά είναι πιο ακριβά. Ελπίζουμε να ηρεμήσει σύντομα η κατάσταση στην Ουκρανία και η ζωή να επιστρέψει στην κανονικότητα» λέει ένας Βέλγος.

«Πριν πλήρωνα 30 ευρώ για 78 πάνες. Τώρα πληρώνω 45 με 50 ευρώ» λέει μία γυναίκα και άλλη συμπληρώνει: «Η μητέρα μου οδηγεί συχνά. Χρησιμοποιεί το αυτοκίνητο για να πάει στις γειτονικές χώρες, όπως στην Ολλανδία και το Λουξεμβούργο γιατί εκεί η βενζίνη είναι πολύ φτηνότερη».

«Ο ιδιοκτήτης του σπιτιού μου είπε ότι το ενοίκιο πρέπει να αυξηθεί γιατί έχει ανέβει το κόστος του ρεύματος» λέει ένας άνδρας.

«Για μας του συνταξιούχους είναι πολύ χειρότερα τα πράγματα» τονίζει ένας συνταξιούχος.

Η πραγματικότητα είναι πως ο πόλεμος στην Ουκρανία αναμένεται να προκαλέσει μεγαλύτερο κοινωνικό διαχωρισμό και φτώχεια στην Ευρώπη μετά από πολλά χρόνια λιτότητας και περιορισμών λόγω της πανδημίας. Οι ΜΚΟ ανησυχούν.

«Εάν δεν υπήρχε η ενεργή πλευρά της κοινωνίας και οι κοινωνικές υπηρεσίες να καλύπτουν τα κενά των κυβερνήσεων, ο κόσμος δεν θα είχε πρόσβαση στα πιο βασικά αγαθά που άπτονται των ανθρωπίνων και των κοινωνικών δικαιωμάτων τους» λέει η Έλεν Βίλετς, της Κοινωνικής Πλατφόρμας.

Ειδικοί αναλυτές τονίζουν πως ο δημόσιος τομέας θα πρέπει να εξασφαλίσει διαφορετικές πηγές τροφίμων και ενέργειας και να αυξήσει άμεσα τους μισθούς. Και αυτό γιατί καθημερινά εκτοξεύεται το κόστος αγαθών, μεταφορών και στέγασης.

«Δεν βλέπω πως μπορούμε να βγούμε από την κρίση αν δεν θέσουμε σε προτεραιότητα την εξασφάλιση της αγοραστικής δύναμης των ανθρώπων με αξιοπρεπείς μισθούς» λέει ο Νταβίντ Ρινάλντι της FEPS.

Την ίδια στιγμή, μικρομεσαίοι επιχειρηματίες όπως ο Σερίφ στην τουρκική συνοικία των Βρυξελλών αξιοποιούν το κενό της έλλειψης βασικών αγαθών στα σουπερμάρκετ και τα πουλάνε σε σχετικά καλές τιμές.

«Φυσιολογικά για να κάνεις ψωμί χρειάζεσαι μικρή ποσότητα. Όχι πολύ περισσότερο από αυτό το αλεύρι. Αυτό αρκεί για μια μπαγκέτα για παράδειγμα. Όμως ήρθε κάποιος και πήρε τρία σακιά των 25 κιλών, όποτε τα έφερα εδώ» λέει ο Σερίφ.

Παράλληλα στο Στρασβούργο, οι Ευρωβουλευτές προειδοποίησαν για τις συνέπειες που έχει ο πόλεμος της Ουκρανίας σε κοινωνικό και οικονομικό επίπεδο, τόσο στις ευρωπαϊκές επιχειρήσεις όσο και στους καταναλωτές.

Διαβάστε επίσης

Eurostat: Στο 8% ο πληθωρισμός στην Ελλάδα το Μάρτιο – Ιστορικό ρεκόρ 7,5% στην Ευρωζώνη

Γερμανία: Ο πληθωρισμός έφθασε το 7,3% το Μάρτιο, για πρώτη φορά από την επανένωση της χώρας



ΣΧΕΤΙΚΑ

eXclusive

eTop

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ