Τη θέση ότι η ΕΕ πρέπει να «ανοιχτεί» προς τις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων και να επιδιώξει τη διεύρυνση της στην περιοχή εξέφρασε ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας, Βίκτορ Ορμπάν, μετά τη συνάντηση που είχε σήμερα στα Σκόπια με τον πρωθυπουργό της ΠΓΔΜ, Νίκολα Γκρούεφσκι.
«Η Ευρώπη πρέπει να αλλάξει τη συμπεριφορά της προς τα Βαλκάνια. Τα Βαλκάνια δεν αποτελούν πρόβλημα αλλά δυνατότητα για την Ευρώπη, ενώ η ‘Μακεδονία’ διαδραματίζει καθοριστικό ρόλο για τη σταθερότητα της περιοχής και εάν θέλουμε σταθερότητα στα Βαλκάνια η ‘Μακεδονία’ πρέπει να καταστεί μέλος του ΝΑΤΟ και της ΕΕ», σημείωσε ο κ. Ορμπάν.
«Κατά τα προηγούμενα χρόνια η Ευρώπη έχασε μεγάλο του πολιτικού ‘βάρους’ της και πρέπει πλέον να αναζητήσει τρόπο ώστε να ανακτήσει την επιρροή της στον κόσμο. Αυτό μπορεί συμβεί με τον καλύτερο τρόπο μέσω των Βαλκανίων», ανέφερε ακόμη ο Ούγγρος πρωθυπουργός και πρόσθεσε ότι «η στήριξη δεν πρέπει να είναι αποτέλεσμα μόνο συμπαθειών αλλά και εκτίμησης του συμφέροντος».
Ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ τόνισε από την πλευρά του ότι η Ουγγαρία είναι ειλικρινής φίλος της χώρας του με την οποία διατηρεί εξαιρετικές πολιτικές και πρωτίστως φιλικές σχέσεις, κάτι που επιβεβαιώνει και η σημερινή επίσημη επίσκεψη του κ. Ορμπάν.
Ο κ. Γκρούεφσκι, υπογράμμισε ότι η χώρα του εκτιμά ιδιαίτερα τη στήριξη που προσφέρει η Ουγγαρία για την ένταξη της στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ.
«Από τον πρωθυπουργό Ορμπάν και σε αυτή την περίσταση λάβαμε επιβεβαίωση ότι η στήριξη της Ουγγαρίας για την ταχύτερη δυνατή έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την ΕΕ θα συνεχιστεί με την ίδια ένταση», πρόσθεσε ο κ. Γκρούεφσκι.
Οι κ.κ. Γκρούεφσκι και Ορμπάν συμμετείχαν και σε επιχειρηματικό φόρουμ μεταξύ ΠΓΔΜ και Ουγγαρίας που διεξήχθη σήμερα στα Σκόπια.
Ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας συναντήθηκε και με τον πρόεδρο της ΠΓΔΜ, Γκιόργκι Ιβάνοφ, ο οποίος του απένειμε το κρατικό μετάλλιο της ΠΓΔΜ «8η Σεπτεμβρίου», «για την εξαιρετική συμβολή του στην ανάπτυξη και την ενίσχυση των φιλικών σχέσεων και της συνεργασίας μεταξύ της ‘Μακεδονίας’ και της Ουγγαρίας καθώς και στη διεθνή προώθηση της ‘Μακεδονίας’».