Το 2020 έχει ζόρια…
ΤΟΥ ΠΑΝΤΕΛΗ ΠΕΡΙΒΟΛΑΡΗ
Ο χρόνος αλλάζει και μαζί με το 2020 έρχεται και μία νέα δεκαετία και ο Κυριάκος Μητσοτάκης γνωρίζει ότι το νέο έτος φέρνει ζόρια, έχει δυσκολίες, αλλά αν τις ξεπεράσει, τότε θα αποτελέσουν τους «σταθμούς» πάνω στους οποίους μπορεί να οικοδομήσει καλύτερες ημέρες για τη χώρα, αλλά και μακροημέρευση της κυβέρνησής του.
Ποιοι είναι αυτοί οι σταθμοί:
Ελληνοτουρικά
Η χρονιά ξεκινά με κορυφαίο θέμα στην ατζέντα του πρωθυπουργού το ταξίδι του στις ΗΠΑ. Στις 7 Ιανουαρίου ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα συναντηθεί στο οβάλ γραφείο με τον Αμερικανό Πρόεδρο, Ντόναλντ Τραμπ. Θα ακολουθεί συνάντηση και με τον αντιπρόεδρο, Μάικ Πενς, ο οποίος μαζί με τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάικ Πομπέο, θα διοργανώσουν προς τιμή του Έλληνα πρωθυπουργού μεγάλο δείπνο, στο οποίο έχουν ήδη προσκληθεί 300 μεγάλες προσωπικότητες ελληνοαμερικανικού ενδιαφέροντος. Κατά την πρώτη ημέρα της επίσκεψης Μητσοτάκη στις ΗΠΑ, θα γίνει και ένα ταξίδι αστραπή του πρωθυπουργού στην Φλόριντα, καθώς εκείνη την ημέρα, δηλαδή, την εορτή των Θεοφανείων, η ελληνική κοινότητα Καλυμνίων στο ΤάρπονΣπρινγκ γιορτάζει και θα γίνει καθαγιασμός των υδάτων.
Στη συνάντηση με τον Τραμπ πρώτο θέμα φυσικά θα είναι τα ελληνοτουρκικά. Με ψηφισμένο τον προϋπολογισμό και με το ψηφισμένο νομοσχέδιο για την αναβάθμιση των F-16 ανά χείρας η ελληνική πλευρά έχει ως προτεραιότητα την ενίσχυση των ενόπλων δυνάμεων. Στο θέμα αυτό διαθέτει και την στήριξη της αντιπολίτευσης όπως διαπιστώθηκε μάλιστα και στη συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου της Εξωτερικής Πολιτικής. Μάλιστα, το Κίνημα Αλλαγής άσκησε κριτική στην κυβέρνηση γιατί μειώθηκαν τα κονδύλια στο προϋπολογισμό για την Εθνική Άμυνα, όπως υποστήριξε το ΚΙΝΑΛ στη Βουλή. Η προκλητικότητα της Τουρκίας και η επεκτατική της πολιτικής στην Ανατολική Μεσόγειο δεν θα τεθεί από τον Κυριάκο Μητσοτάκη μόνο στον Τραμπ και στην αμερικανική διοίκηση, αλλά θα είναι το κυρίαρχο θέμα της ατζέντας στη συνάντηση που θα έχει με το Μακρόν στις 29 Ιανουαρίου.
Η ελληνική διπλωματία έχει επιδοθεί σε ένα μπαράζ ενεργειών για να αντιμετωπιστεί η τουρκική προκλητικότητα, ειδικά μετά το ανυπόστατο σύμφωνο που υπεγράφη μεταξύ Τουρκίας και Λιβύης και στο πλαίσιο αυτό ο Μητσοτάκης επισκέφτηκε ανήμερα των Χριστουγέννων την Κάσο για να αναδείξει ότι η Ελλάδα μπορεί να τα κυριαρχικά της δικαιώματα με βάση το διεθνές δίκαιο για τη θάλασσα. Παράλληλα, στις 2 Ιανουαρίου αναμένεται να υπογραφεί η συμφωνία για το διεθνές αγωγό EastMed, με την οποία η ελληνική διπλωματία πιστεύει ότι θα μπλοκάρει τα σχέδια του Ερντογάν για οριοθέτηση ΑΟΖ με τη Λιβύη.
Οικονομία
Η κυβέρνηση μέχρι τώρα έχει κρατήσει χαμηλά τον πήχη στο θέμα της μείωσης του πρωτογενούς πλεονάσματος που είναι σημείο κλειδί για να σταματήσει ο «στραγγαλισμός» της ελληνικής οικονομίας. Προσφάτως, όμως, ο υπουργός των Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας δήλωσε: «Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας έχει θέσει ως βασικό στόχο τη μείωση των υψηλών πρωτογενών πλεονασμάτων στα οποία συμφώνησε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ με τους θεσμούς, με χαμηλούς μάλιστα ρυθμούς οικονομικής μεγέθυνσης. Η σημερινή κυβέρνηση προσπαθεί μεθοδικά και επίμονα να δημιουργήσει τις αναγκαίες και ικανές συνθήκες για την επίτευξη αυτού του στόχου. Φαίνεται ότι δημιουργείται μία θετική δυναμική προς την επιθυμητή κατεύθυνση από τους ηγετικούς κύκλους των θεσμών». Κυβερνητικές πηγές αναφέρουν ότι αυτό είναι το έναυσμα έτσι ώστε μέσα στο 2020 να μπουν οι βάσεις για να πετύχει αυτό το στόχο η κυβέρνηση. Για την οικονομία, όμως, και τις επενδύσεις σημαντικό είναι το ταξίδι Μητσοτάκη στις ΗΠΑ.
Εκσυγχρονισμός του κράτους
Στο ταξίδι στις ΗΠΑ ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα έχει μία σειρά υπουργών μαζί του, πλην του υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Δένδια, ο οποίος θα έχει επαφές για θέματα εξωτερικής και περιφερειακής πολιτικής. Οι υπουργοί θα είναι οι Κωστής Χατζηδάκης, Νίκη Κεραμέως και Κυριάκος Πιερρακάκης. Τραμπ και Μητσοτάκης θα προεδρεύσουν σε κοινή σύσκεψη που θα αφορά θέματα ενέργειας, παιδείας και τεχνολογιών (εφαρμογή του 5G στην ελληνική κινητή τηλεφωνία). Και οι τρεις τομείς θεωρούνται κρίσιμοι από τον πρωθυπουργό για τον εκσυγχρονισμό του ελληνικού κράτους, ειδικά δε η εφαρμογή της ψηφιακής τεχνολογίας στο ελληνικό Δημόσιο, το οποίο σε ορισμένες περιπτώσεις θυμίζει ακόμα άλλες εποχές.
Νέος Πρόεδρος της Δημοκρατίας
Μετά την επιστροφή από τις ΗΠΑ και αφού ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει ήδη πάρει τις αποφάσεις του θα ξεκινήσει η σχετική διαδικασία, με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να αποτελεί ένα σημαντικό πρόσωπο ειδικά στα ελληνοτουρκικά θέματα.
Εμπέδωση της κανονικότητας
Ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης είναι ο πιο δημοφιλής υπουργός και η κυβέρνηση στο θέμα της εφαρμογής του νόμου και της τάξης καταγράφει περισσότερες θετικές γνώμες στις δημοσκοπήσεις. Το σχέδιο για την «εκκαθάριση» των Εξαρχείων από τα ακραία στοιχεία θα προχωρήσει και ο πρωθυπουργός θέλει άμεσα αποτελέσματα. Κατόπιν θα πρέπει και στην καθημερινότητα να δείξει η αστυνομία μεγαλύτερες επιτυχίες, καθώς καθημερινά τα δελτία ειδήσεων κατακλύζονται από ειδήσεις αστυνομικού ρεπορτάζ (ληστείες, βία, θανατηφόρα τροχαία κ.λπ.).
Νέος εκλογικός νόμος
Η ψήφος για τους αποδήμους ήταν μία μεγάλη επιτυχία του Τάκη Θεοδωρικάκου με το νομοσχέδιό του να καταγράφει ρεκόρ στην σχετική ψηφοφορία. Τα πράγματα, όμως, για το νέο εκλογικό νόμο δεν θα είναι εύκολα. Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θέλει την κατάργηση της απλής αναλογικής, ενώ το Κίνημα Αλλαγής συζητά για ένα αναλογικότερο εκλογικό νόμο σε σχέση με αυτόν που έγιναν οι προηγούμενες εκλογές. Ο πήχης των 200 ψήφων είναι μεγάλος έτσι ώστε να έχουμε αλλαγή του εκλογικού νόμου που να ισχύσει από την αμέσως επόμενη εκλογική διαδικασία.
* Όπως δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα “ΜΠΑΜ στο Ρεπορτάζ” της Κυριακής