Συνέχεια στο σήριαλ με τις φωτογραφίες της λεοπάρδαλης του χιονιού που εντυπωσίασαν τον πλανήτη, αλλά θεωρήθηκαν ότι ήταν ψεύτικες.
Η φωτογράφος, Kittiya Pawlowski, που υποτίθεται έβγαλε τις φωτό, παραδέχτηκε τελικά ότι είναι ψεύτικες, προϊόν σύνθεσης στον Η/Υ, σύμφωνα με όσα αναφέρει η Petapixel. Συγκεκριμένα η φωτογράφος δήλωσε ότι οι φωτογραφίες της λεοπάρδαλης του χιονιού είναι ένα σύνθετο υλικό που αποτελείται από «δύο έως τέσσερις εικόνες».
Παρόλα αυτό όμως η φωτογράφος επιμένει ότι ταξίδεψε στο Νεπάλ όπου απαθανάτισε φωτογραφίες με λεοπαρδάλεις του χιονιού.
“Στην πραγματικότητα περπάτησα 103 μίλια για να τραβήξω αυτές τις εικόνες” είπε
Η Pawlowski ισχυρίζεται ότι φωτογράφισε τη λεοπάρδαλη του χιονιού έξω από το Gorak Shep στο Νεπάλ.
“Περίπου μια με δύο ώρες περπάτημα βορειοανατολικά. Ωστόσο, οι εικόνες μου είναι επεξεργασμένες”
Βέβαια, μπορεί να ισχυρίζεται ότι θέλει αν και αν δεν το αποδείξει κανείς δεν θα την πιστέψει, ειδικά εφόσον όπως αναφέρει η Petapixel απέρριψε τα αιτήματα της σελίδας να δει τις αρχικές, μη επεξεργασμένες Raw φωτογραφίες.
Η φωτογράφος όμως φαίνεται ότι κάνει τα πράγματα ακόμα χειρότερα δηλώνοντας ότι δεν οφείλει καμία συγνώμη γιατί δεν έκανε τίποτα κακό:
Ένας φωτογράφος θα πρέπει να μπορεί να χειρίζεται μια φωτογραφία με όποιον τρόπο θέλει χωρίς να τρελαίνονται όλοι.
Οποιοσδήποτε άλλος καλλιτέχνης σε οποιοδήποτε άλλο μέσο δεν έχει αυτό το πρόβλημα. Χρησιμοποιήστε μολύβια, παστέλ, λαδομπογιές, ακρυλικές μπογιές, ξυλομπογιές, μέταλλο ή πέτρα, αντί για φωτογραφική μηχανή, για να δημιουργήσετε τέχνη και μπορείτε να κάνετε ό,τι θέλετε και οι άνθρωποι να μην παραπονιούνται… δεν υπάρχει λόγος να κρατάτε στη φωτογραφία διαφορετικά πρότυπα.
Όλα τα περιοδικά επεξεργάζονται τα μοντέλα τους, αλλάζοντας τη δομή των οστών τους, το δέρμα, τα μαλλιά, τα δόντια… γιατί είμαι η μόνη που υποχρεούμαι να παρέχω RAW εικόνες όταν δεν είμαι καν δημοσιογράφος;
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
“Philoxenia & Travel”: Oι ομορφιές της Ελλάδας στην έκθεση φωτογραφίας που εγκαινιάστηκε στη Δ.Ε.Θ.
Σάλος με πίνακα του 1860 όπου μια γυναίκα φαίνεται να κρατάει κάτι σαν κινητό: Ταξίδι στον χρόνο; (vid)
Η Pawlowski επέμεινε στην PetaPixel ότι «η ιστορία πίσω από αυτή τη σειρά φωτογραφιών είναι αληθινή, όλες οι εικόνες είναι τραβηγμένες από εμένα».
Ορισμένες εικόνες είναι σύνθετες, κάποιες όχι. Ορισμένες είναι μόνο ελαφρά ρετουσαρισμές. ΔΕΝ είμαι δημοσιογράφος. Ποτέ δεν δήλωσα ότι οι εικόνες μου δεν έχουν υποστεί επεξεργασία πουθενά.
δήλωσε στην Petaxpixel
Η Pawlowski ισχυρίστηκε επίσης ότι δώρισε 787,50 δολάρια στο Snow Leopard Trust από τις πωλήσεις των εκτυπώσεων της, αλλά η Petapixel δεν μπόρεσε να επιβεβαιώσει εάν αυτό είναι αλήθεια.
Επιπλέον η Pawlowski συνεχίζει λέγοντας ότι έχει «δεχτεί απειλές θανάτου» και έκτοτε έχει διαγράψει τους λογαριασμούς της στο Facebook και στο Instagram.
Όταν δημοσιεύεις φωτογραφίες ενός άγριου ζώου ή της φύσης, φωτογραφίες που είναι προϊόν σύνθεσης θα πρέπει να το δηλώνεις στην περιγραφή/λεζάντα. Ειδικά όταν οι φωτογραφίες γίνονται viral και το κοινό θεωρεί ότι αποτυπώνουν την πραγματικότητα, πρέπει να αναφέρεις ότι έχεις κάνει σύνθεση γιατί είναι αναγκαίο το κοινό να ξέρει τι βλέπει.
Η ηθική του φωτογράφου άγριας ζωής (αν δηλώνεις κάτι τέτοιο) προϋποθέτει ειλικρίνεια για τις λήψεις του, πέραν των υπολοίπων περιορισμών που πρέπει να θέτει ο ίδιος στην αλληλεπίδραση με τα άγρια ζώα και τη φύση.
Φυσικά, και δεν είναι “έγκλημα” ή λάθος να συνθέτεις εικόνες ή να τις επεξεργάζεσαι “βαριά” αλλά είναι ανήθικο να αφήνεις να νομίζουν οι άλλοι ότι δεν το έχεις κάνει και ότι πρόκειται για φωτογραφίες που έχεις δημιουργήσει μόνο με κάμερα και φακό.
Τέλος, δεν χρειάζεται να πούμε ότι απειλές και ευχές για θανάτους είναι αποτέλεσμα έλλειψης παιδείας και δείγμα χαμηλής νοημοσύνης και πρέπει να λείπουν από σχολιασμό και συζητήσεις γύρω από φωτογραφίες.
Πηγή: pttl.gr