Σάββατο 23 Νοεμβρίου 2024

Η Γαλλία δεσμεύει το 10% της επικράτειας της για την προστασία της βιοποικιλότητας

Η Γαλλία θα θέσει το 10% της χώρας υπό «ισχυρή προστασία» για να σταματήσει τη σταδιακή καταστροφή της φυτικής και ζωικής ζωής, σύμφωνα με τη νέα στρατηγική της χώρας για τη βιοποικιλότητα μέχρι το 2030 που παρουσίασε τη Δευτέρα η πρωθυπουργός Ελιζαμπέτ Μπορν.

Η στρατηγική που αναμενόταν εδώ και δύο χρόνια, προτείνει μια σειρά μέτρων για την προστασία και την αποκατάσταση των φυσικών χερσαίων και θαλάσσιων περιοχών.

«Η κατάρρευση των έμβιων όντων αποτελεί υπαρξιακή απειλή για τις κοινωνίες μας. Για να την αναχαιτίσουμε και να αντιστρέψουμε την τάση, υιοθετούμε μια εθνική στρατηγική για τη βιοποικιλότητα μέχρι το 2030. Η φιλοδοξία μας είναι σαφής: να αγκυροβολήσουμε την οικολογική μετάβαση στην καθημερινή ζωή», ανακοίνωσε η Μπορν.

Η στρατηγική βασίζεται στη συμφωνία του Κουνμίνγκ-Μοντρεάλ που επιτεύχθηκε στη COP15 για τη βιοποικιλότητα τον Δεκέμβριο και στη στρατηγική της ΕΕ για τη βιοποικιλότητα για το 2030, η οποία απαιτεί την αποτελεσματική προστασία του 30% της γης και των ωκεανών, την αποκατάσταση του 30% των υποβαθμισμένων οικοσυστημάτων και τη μείωση κατά 50% της χρήσης φυτοφαρμάκων.

«Η κατάρρευση της βιοποικιλότητας είναι τόσο έντονη, τόσο γρήγορη και τόσο διαδεδομένη, ώστε να διαφαίνεται μια έκτη εξαφάνιση (…) Εν ολίγοις, η κατάρρευση της βιοποικιλότητας αποτελεί υπαρξιακή απειλή για τις κοινωνίες μας. Πρέπει να τη σταματήσουμε γρήγορα και να αντιστρέψουμε την τάση», πρόσθεσε η πρωθυπουργός.

Σύμφωνα με τη Διακυβερνητική Πλατφόρμα Επιστήμης-Πολιτικής του ΟΗΕ για τη Βιοποικιλότητα και τα Οικοσυστήματα (IPBES), ένα εκατομμύριο είδη παγκοσμίως απειλούνται με εξαφάνιση, ενώ τρία στα τέσσερα χερσαία οικοσυστήματα θεωρούνται υποβαθμισμένα. Η Γαλλία κατατάσσεται στην έκτη θέση παγκοσμίως όσον αφορά τον υψηλότερο αριθμό απειλούμενων ειδών.

Από τα 40 μέτρα της προτεινόμενης γαλλικής στρατηγικής, η κυβέρνηση θέλει να αυξήσει τις περιοχές της Γαλλίας που βρίσκονται σήμερα υπό «ισχυρή προστασία» από λιγότερο από το 5% σήμερα στο 10% της χώρας έως το 2030.

Ένα άλλο σημαντικό ορόσημο για το θαλάσσιο περιβάλλον στο πλαίσιο της πρότασης είναι ο στόχος της κυβέρνησης να προστατεύσει πλήρως τις υπερπόντιες θαλάσσιες περιοχές και τους ηπειρωτικούς παγετώνες έως το 2030, σε σύγκριση με τη σημερινή προστασία μόνο του 60% των περιοχών αυτών.

Άλλα μέτρα περιλαμβάνουν την αντιμετώπιση των εγγειοβελτιωτικών έργων, της ρύπανσης από πλαστικό και του υποβρύχιου θορύβου, την απαγόρευση των εισαγωγών προϊόντων που συμβάλλουν στην αποψίλωση των υπερπόντιων δασών, τη μείωση της φωτορύπανσης στο μισό και τη μείωση των επιπτώσεων των φυτοφαρμάκων.

Η αποκατάσταση της φύσης βρίσκεται επίσης στο επίκεντρο της στρατηγικής, καθώς η Ευρωπαϊκή Ένωση μόλις υιοθέτησε νόμο για την αποκατάσταση της φύσης, σκοπεύοντας να αποκαταστήσει το 30% των υποβαθμισμένων χερσαίων και θαλάσσιων περιοχών έως το 2030.

Η Γαλλία σχεδιάζει να φυτέψει 50.000 χιλιόμετρα φράχτες και να δημιουργήσει 50.000 εκτάρια υγροτόπων για να το επιτύχει αυτό. Συνολικά, 120.000 εκτάρια φυσικών περιοχών θα αποκαθίστανται κάθε χρόνο, μειώνοντας στο μισό το ρυθμό καταστροφής.

Για την εφαρμογή αυτών των μέτρων, η κυβέρνηση υπόσχεται έναν «πρωτοφανή» προϋπολογισμό ύψους 1 δισεκατομμυρίου ευρώ το 2024, αυξημένο κατά 250 εκατομμύρια ευρώ σε σχέση με το προηγούμενο έτος. Για την «ενίσχυση αυτών των δράσεων», η κυβέρνηση σχεδιάζει επίσης να δημιουργήσει 141 θέσεις εργασίας σε κυβερνητικές υπηρεσίες και να αυξήσει τις εξουσίες περιβαλλοντικής αστυνόμευσης των 1.700 δημόσιων επιθεωρητών.

Κριτική από περιβαλλοντολόγους

Η στρατηγική, η οποία παρουσιάστηκε σε γενικές γραμμές τον περασμένο Ιούλιο, έχει επικριθεί ως «μερική και ελλιπής» όσον αφορά τις φιλοδοξίες, ιδίως από την Εθνική Επιτροπή Βιοποικιλότητας, στην οποία συμμετέχουν 150 επιστήμονες, τοπικές αρχές και ΜΚΟ.

Ο πρόεδρος του Γαλλικού Συνδέσμου για την Προστασία των Πτηνών (LPO) αμφισβήτησε επίσης τον υπουργό Οικολογικής Μετάβασης Κριστόφ Μπεσύ σχετικά με τις «γκρίζες ζώνες» που περιβάλλουν την αδειοδότηση του «κυνηγιού, της αλιείας, της αιολικής ενέργειας και των φωτοβολταϊκών εγκαταστάσεων» σε ιδιαίτερα προστατευόμενες περιοχές. «Οι περιοχές αυτές πρέπει να προστατευθούν», προειδοποίησε.

«Είναι αδύνατον να ικανοποιήσουμε τους πάντες», δήλωσε ο Μπεσύ στο τέλος των συνομιλιών, τονίζοντας ότι ως τρίτη στρατηγική της Γαλλίας για το θέμα, ήταν η πιο «φιλόδοξη» από άποψη ανθρώπινων και δημοσιονομικών πόρων.

«Περισσότερο από ποτέ, πρέπει να διαφυλάξουμε τη φύση και να μην βάλουμε τα πάντα κάτω από μια καμπάνα», επέμεινε, επικρίνοντας «εκείνους που ζητούν πάντα περισσότερα και εκείνους που ζητούν πάντα λιγότερα»- οι οποίοι, σύμφωνα με τον ίδιο, καταψήφισαν το κείμενο για την αποκατάσταση της φύσης στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

ΣΧΕΤΙΚΑ

eXclusive

spot_img

eTop

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ