Η Γερμανία θέτει εκτός λειτουργίας τρεις από τις τελευταίες έξι πυρηνικές μονάδες παραγωγής ενέργειας που βρίσκονται στο έδαφος της. Οι πυρηνικοί αντιδραστήρες Brokdorf, Grohnde και Gundremmingen C κλείνουν έναν κύκλο ζωής διάρκειας 35 ετών. Για τους εργαζόμενους αυτή είναι μια δύσκολη στιγμή. Πολλοί έπιασαν δουλειά όταν ήταν νέοι και πλέον είναι συνταξιούχοι.
«Οι τελευταίες ημέρες συνοδεύονται από αρκετή μελαγχολία. Λειτουργούμε το εργοστάσιο εδώ και 35 χρόνια. Το φροντίσαμε, το κρατήσαμε στο καλύτερο τεχνικό επίπεδο και πάντα με ασφάλεια» δήλωσε ο Γκουίντο Κνοτ, διευθύνων σύμβουλος της «Preussen Elektra».
Συγκινημένοι νιώθουν και πολλοί ακτιβιστές μα για τελείως διαφορετικούς λόγους. Εδώ και δεκαετίες παλεύουν για να μπει λουκέτο σε αυτά τα εργοστάσια.
«Χαίρομαι που έκλεισε μα δεν φωνάζω. Παραμένω σιωπηρός. Μερικοί με ρωτούν αν πρόκειται για νίκη. Απαντώ πως όχι. Χρειάστηκε πάρα πολύς χρόνος για να φτάσουμε εδώ» δήλωνει ο ακτιβιστής Κάρστεν Χίνινσεν
Είναι γεγονός πως ο Κάρστεν Χίνινσεν εδώ και χρόνια διαδηλώνει στους δρόμους του Βερολίνου για να πετύχει το κλείσιμο των εργοστασίων παραγωγής πυρηνικής ενέργειας.
Το 2021, οι έξι πυρηνικοί σταθμοί συνέβαλαν στην παραγωγή του 12% της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στη Γερμανία. Οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ) συνέβαλαν κατά 41%, ο άνθρακας κατά περίπου 28% και το φυσικό αέριο κατά 15%. Η νέα κυβέρνηση Σοσιαλδημοκρατών – Πρασίνων – Φιλελευθέρων έχει δηλώσει πως σκοπεύει να εντείνει την προσπάθεια επίτευξης των κλιματικών στόχων που έθεσε η Μέρκελ.
Το Βερολίνο σχεδιάζει να ολοκληρώσει τη λειτουργία και των τριών τελευταίων έως το τέλος του 2022 και να εστιάσει στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Στόχος της Γερμανίας είναι οι ΑΠΕ να αντιστοιχούν στο 80% της ενεργειακής παραγωγής έως το 2030, με έμφαση στην αιολική και την ηλιακή ενέργεια.
Διαβάστε ακόμη
Σε συναγερμό η πρεσβεία των ΗΠΑ στην Άγκυρα