Η Γερμανία έχει καταθέσει αγωγή κατά της Ιταλίας στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, επειδή η Ρώμη εξακολουθεί να επιτρέπει στα θύματα των ναζιστικών εγκλημάτων πολέμου να διεκδικούν αποζημίωση από το γερμανικό κράτος, ακόμη και μετά από προηγούμενη απόφαση ότι οι αξιώσεις αυτές παραβιάζουν το διεθνές δίκαιο, όπως αναφέρει το Reuters.
Η προσφυγή της Γερμανίας στο Διεθνές Δικαστήριο, η οποία δημοσιεύθηκε στον ιστότοπο του δικαστηρίου αργά το βράδυ της Παρασκευής, αναφέρει ότι η Ιταλία συνεχίζει να επιτρέπει την άσκηση αξιώσεων αποζημίωσης στα εθνικά δικαστήρια, παρά την απόφαση του 2012 ότι αυτό παραβιάζει το δικαίωμα του Βερολίνου στην ασυλία βάσει του διεθνούς δικαίου.
Το Βερολίνο αναφέρει ότι μετά την απόφαση του 2012, έχουν κατατεθεί στην Ιταλία περισσότερες από 25 νέες αγωγές αποζημίωσης κατά του γερμανικού κράτους για ζημιές που προκύπτουν από τα εγκλήματα των Ναζί κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Σε πολλές από αυτές τις υποθέσεις, τα δικαστήρια έχουν διατάξει τη Γερμανία να καταβάλει αποζημίωση.
Για την ικανοποίηση των αξιώσεων σε δύο τέτοιες υποθέσεις, ιταλικά δικαστήρια προσπαθούν να κατασχέσουν ακίνητα στη Ρώμη που ανήκουν στο γερμανικό κράτος.
Η Γερμανία λέει ότι κατέθεσε την υπόθεση στη Χάγη τώρα επειδή ένα ιταλικό δικαστήριο δήλωσε ότι θα αποφασίσει μέχρι τις 25 Μαΐου αν θα επιβάλει την πώληση των κτιρίων, ορισμένα από τα οποία στεγάζουν γερμανικά πολιτιστικά, αρχαιολογικά, ιστορικά και εκπαιδευτικά ιδρύματα.
Το Βερολίνο ζήτησε από το δικαστήριο να λάβει προσωρινά μέτρα για να διασφαλίσει ότι η Ιταλία δεν θα βγάλει σε δημόσιο πλειστηριασμό τα ακίνητα, ενώ εξετάζεται η ευρύτερη υπόθεση σχετικά με τις αξιώσεις αποζημίωσης. Δεν έχει οριστεί ακόμη ημερομηνία για την ακρόαση των προσωρινών μέτρων, αλλά αναμένεται εντός των επόμενων εβδομάδων. Γενικά το Διεθνές Δικαστήριο χρειάζεται χρόνια για να εκδώσει οριστικές αποφάσεις.
Η διαμάχη σχετικά με τις αξιώσεις αποζημίωσης για τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο ξεκίνησε το 2008, όταν το ανώτατο δικαστήριο της Ιταλίας έκρινε ότι η Γερμανία πρέπει να καταβάλει περίπου 1 εκατ. ευρώ στις οικογένειες εννέα ανθρώπων που ήταν μεταξύ των 203 που σκοτώθηκαν από τον γερμανικό στρατό στην Τσιβιτέλα της Τοσκάνης το 1944. Ακολούθησε ένας αριθμός παρόμοιων αξιώσεων αποζημίωσης.
Η Γερμανία έχει υποστηρίξει ότι έχει ήδη αποζημιώσει για τις αδικίες του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου με εκτεταμένες συνθήκες ειρήνης και αποζημιώσεις με τις πληγείσες χώρες, καταβάλλοντας δισεκατομμύρια ευρώ από τότε που ο πόλεμος έληξε με την ήττα του ναζιστικού καθεστώτος το 1945.
Διαβάστε επίσης
Έρευνα για πιθανή γενοκτονία στην Ουκρανία ξεκινάει το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης