Τον περιορισμό της παράτυπης μετανάστευσης μέσω της Βαλκανικής Οδού επιδιώκει το Βερολίνο, σύμφωνα με την υπουργό Εσωτερικών Νάνσι Φέζερ, η οποία προειδοποίησε ωστόσο ότι «δεν υπάρχουν γρήγορες λύσεις», διαβεβαιώνοντας ταυτόχρονα ότι «όποιος έχει ανάγκη προστασίας πρέπει να μπορεί να βρει μια πατρίδα στη Γερμανία».
Για τριπλάσιες φέτος αφίξεις και απόπειρες εισόδου στην ΕΕ μέσω των Δυτικών Βαλκανίων συγκριτικά με τα προηγούμενα χρόνια, έκανε λόγο η επίτροπος της ΕΕ για Εσωτερικές Υποθέσεις Ίλβα Γιόχανσον.
Μετά το τέλος της συνάντησης των υπουργών Εσωτερικών στο πλαίσιο της «Διαδικασίας του Βερολίνου» για τα Δυτικά Βαλκάνια, στην οποία συμμετείχε και ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Τάκης Θεοδωρικάκος, η γερμανίδα υπουργός Εσωτερικών παραδέχθηκε, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, ότι πολλοί δήμοι και κοινότητες διαμαρτύρονται καθώς υποδέχονται όλο και περισσότερους πρόσφυγες, από χώρες εκτός της Ουκρανίας.
Η κυρία Φέζερ δήλωσε ότι θέλει να περιορίσει την παράτυπη μετανάστευση μέσω της Βαλκανικής Οδού από τα Δυτικά Βαλκάνια και ζήτησε τη στήριξη των κυβερνήσεων των χωρών της περιοχής. «Μεταξύ των απαραίτητων μέτρων βρίσκονται η εναρμόνιση της πολιτικής έκδοσης ταξιδιωτικών θεωρήσεων με τους κανόνες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και η αποτελεσματική διασφάλιση των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ με την υποστήριξη της FRONTEX», δήλωσε η κυρία Φέζερ, η οποία ωστόσο επισήμανε ότι «είμαστε μαζί στην ανθρωπιστική μας ευθύνη» και ανέφερε ότι στόχος παραμένει η υποδοχή και προστασία ανθρώπων που διαφεύγουν από πολέμους και διώξεις. «Το ζήτημα είναι να μη φτάσουμε στο σημείο η παράτυπη μετανάστευση να βλάπτει τους ανθρώπους που αναγκάζονται να ακολουθήσουν αυτές τις διαδρομές υπό αντίξοες συνθήκες και πάνω από όλα, όσους έχουν τεράστια ανάγκη προστασίας και πρέπει να βρουν στη Γερμανία μια νέα πατρίδα», δήλωσε.
Στην ίδια συνέντευξη Τύπου, η επίτροπος Εσωτερικών Υποθέσεων Ίλβα Γιόχανσον τόνισε ότι κατά το τρέχον έτος έχουμε τριπλάσιο αριθμό αφίξεων και προσπαθειών εισόδου στην ΕΕ μέσω της Βαλκανικής Οδού από ό,τι τα προηγούμενα χρόνια. «Πρέπει πραγματικά να μπορούμε να κάνουμε περισσότερα σε αυτόν τον τομέα, ο οποίος είναι στενά συνδεδεμένος με την καταπολέμηση του οργανωμένου εγκλήματος», δήλωσε η κυρία Γιόχανσον. Επιπλέον, σημείωσε, οι χώρες των Δυτικών Βαλκανίων θα λάβουν μεγαλύτερη στήριξη για την επιστροφή υπηκόων τρίτων χωρών στις χώρες καταγωγής τους.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ