Με τη βοήθεια τεσσάρων καμερών, η NASA δίνει τη δυνατότητα σε κάθε χρήστη του Ίντερνετ να δει τη Γη σαν να βρισκόταν ο ίδιος στον Διεθνή διαστημικό Σταθμό (ISS). Το HD βίντεο «ανεβαίνει» απευθείας στο «κανάλι» της αμερικανικής διαστημικής υπηρεσίας στο Ustream, ενώ εναλλακτικά μπορεί κανείς να επισκεφθεί και την ιστοσελίδα που δημιούργησε γι’ αυτό τον σκοπό η NASA.
Οι τέσσερις κάμερες είναι εμπορικά μοντέλα και έχουν εγκατασταθεί στο εξωτερικό του Columbus, του ευρωπαϊκού τμήματος του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού, στα πλαίσια του πειράματος High Definition Earth Viewing (HDEV). Στόχος του πειράματος είναι να δοκιμασθούν σε πραγματικές συνθήκες μέχρι τον Οκτώβριο του 2015, ώστε οι τεχνικοί της υπηρεσίας να ελέγξουν ποια από αυτά είναι αρκετά ανθεκτικά, για να συμπεριληφθούν σε μελλοντικές διαστημικές αποστολές.
Το βίντεο αποτυπώνει την εντυπωσιακή θέα του πλανήτη από το διάστημα, όση ώρα ο ISS βρίσκεται στην πλευρά της Γης που φωτίζεται εκείνη τη στιγμή από τον ήλιο. Η εικόνα δεν συνοδεύεται από ήχο, ώστε να προσθέσει κανείς το σάουντρακ της επιλογής του, όπως γράφει χαρακτηριστικά η NASA.
Επειδή η εικόνα «μαυρίζει» όταν ο διαστημικός σταθμός περνά από τη σκοτεινή πλευρά του πλανήτη, η NASA έχει προσθέσει στην ιστοσελίδα της ένα διαδραστικό χάρτη που δείχνει ανά πάσα στιγμή τη θέση του ISS, στον οποίο φαίνεται αν βρίσκεται πάνω από το φωτεινό ή σκοτεινό ημισφαίριο.
Όταν το βίντεο καλύπτεται από γκρι χρώμα, αυτό σημαίνει είτε πως η NASA αλλάζει τη μετάδοση σε μια διαφορετική κάμερα, είτε πως έχει χαθεί πρόσκαιρα η επικοινωνία με τον ISS. Σε αυτή την περίπτωση, όσοι δεν μπορούν να περιμένουν μπορούν να δουν μερικά από τα βιντεοσκοπημένα αποσπάσματα που υπάρχουν στο κανάλι της διαστημικής υπηρεσίας.
Παρόλο που το πείραμα ξεκίνησε επίσημα από τις 2 Μαΐου, λόγω ενός τεχνικού προβλήματος τις πρώτες ημέρες η αναμετάδοση διακοπτόταν για μεγάλα χρονικά διαστήματα. Εδώ και περίπου ένα 24ωρο, ωστόσο, φαίνεται πως έχει αποκατασταθεί η βλάβη, αφού το κανάλι λειτουργεί σε γενικές γραμμές κανονικά. Μάλιστα, μέχρι αυτή τη στιγμή οι προβολές του έχουν ξεπεράσει τα 7,9 εκατομμύρια.
Δείτε live εικόνα από το Διάστημα
Live streaming video by Ustream
Πηγή: kathimerini.gr