Για δεύτερη φορά μέσα στο ίδιο έτος η Σουλτάνα Ελευθεριάδου κατάφερε να γίνει Viral. Η βουλευτής Καβάλας του ΣΥΡΙΖΑ, συγκεντρώνει τα φώτα της δημοσιότητας με την ημιμάθειά της και όχι φυσικά για τις πολιτικές ικανότητές της. Αυτή την φορά αποκάλεσε, κατά τη συζήτηση στη Βουλή για τον προϋπολογισμό, τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, «επιδειξία», υποστηρίζοντας ότι επιδεικνύει τα πλούτη του, ενώ όλοι γνωρίζουμε ότι ο «επιδειξίας» είναι αυτός που επιδεικνύει τα «προσόντα» του – και συχνά καταλήγει στο αυτόφωρο. Αυτό που είπε προκάλεσε την οργή του προεδρεύοντος στη Βουλή, Νικήτα Κακλαμάνη, ο οποίος την κάλεσε να ανακαλέσει εξηγώντας της ότι έκανε λανθασμένη χρήση της λέξης και τονίζοντας ότι η λέξη «επιδειξίας» αποτελεί ύβρη.
Οι διάλογοι
Σας παραθέτουμε τους διαλόγους που είναι να γελάει και να κλαίει κανείς με τα όσα συμβαίνουν στη Βουλή:
Ν. Κακλαμάνης: Αυτό που είπατε είναι ύβρις, σας ζητώ να πάρετε πίσω τον προσωπικό χαρακτηρισμό κατά του πρωθυπουργού. Τον χαρακτηρίσατε επιδειξία.
Σ. Ελευθεριάδου: Δεν ανακαλώ τίποτα. Υπάρχουν δημοσιεύματα που επιδεικνύει τα πλούτη.
Γ. Κουμουτσάκος: Ντροπή, ανακαλέστε αμέσως.
Απ. Βεσυρόπουλος: Είστε απαράδεκτη. Δεν ξέρετε τι λέτε.
Ν. Κακλαμάνης: Μην της το λες αυτό. Της δίνεις άλλοθι με αυτό που λες. Ξέρει πολύ καλά τι λέει.
Ο Νικήτας Κακλαμάνης πήρε την ευθύνη και διέγραψε το εν λόγω απόσπασμα από τα πρακτικά της Βουλής. Η κ. Ελευθεριάδου και πάλι αντέδρασε, με τον κ. Κακλαμάνη να της ανταπαντά: «Άρα, δεν ξέρετε τι σημαίνει; Μήπως θέλατε να πείτε επιδειξιομανής; Άλλο επιδειξιομανής, άλλο επιδειξίας».
Επίκληση
Η βουλευτίνα από την Καβάλα, που προτιμά να την αποκαλούν Τάνια και όχι Σουλτάνα, μία ημέρα μετά επικαλέστηκε τον Μπαμπινιώτη για να πει ότι δεν έχει κάνει λάθος. Τον γέλωτα όλων μας, πάντως, είχε προκαλέσει το περασμένο Ιούλιο όταν έκανε αναφορά στον Αλέξανδρο Σβώλο. Όχι μόνο επειδή τον αποκάλεσε «κύριο», ενώ έχει «φύγει» από τη ζωή το 1953, αλλά εντελώς ανιστόρητα είπε πως ο Σβώλος ήταν συνεργαζόμενος με τη δεξιά και με τη Νέα Δημοκρατία! «Τον κ. Σβώλο, γνωστό υποστηρικτή σας» είχε πει!
Και αν αφήσουμε στην άκρη ότι η Νέα Δημοκρατία δεν υπήρχε όταν υπήρχε ο Σβώλος, ο τελευταίος αποτέλεσε ηγετική μορφή της σοσιαλδημοκρατίας στην Ελλάδα και ηγετική μορφή της λεγόμενης «κυβέρνησης του βουνού». Και στην ίδια ομιλία της η κ. Ελευθεριάδου επαιρόταν ότι πέρασε και από το ΠΑΣΟΚ, αλλά προφανώς δεν κατάλαβε ποτέ της τι είναι η σοσιαλδημοκρατία και πώς εξελίχθηκε ιστορικά στη χώρα μας.
«Μαργαριτάρια»
Η κ. Ελευθεριάδη, σύμφωνα με το βιογραφικό της, είναι δικηγόρος, απόφοιτη του Δημοκρίτου Πανεπιστημίου Θράκης, με μεταπτυχιακές σπουδές στο εργατικό και στο διοικητικό δίκαιο. Πιστεύουμε πως όταν την ακούν οι καθηγητές της θα… κρύβονται με τα «μαργαριτάρια» που πετάει δεξιά και αριστερά. Και ως πολιτικός δεν ξέρει τον πολιτικό Σβώλο και ως νομικός δεν ξέρει τον νομικό Σβώλο.
Ο Αλέξανδρος Ι. Σβώλος (1892 – 1956). Ήταν διαπρεπής Έλληνας νομικός και πολιτικός. Κατά την περίοδο της Κατοχής, διετέλεσε πρόεδρος («πρωθυπουργός») της Πολιτικής Επιτροπής Εθνικής Απελευθέρωσης (ΠΕΕΑ, γνωστής και ως «Κυβέρνησης του Βουνού»). Με την ιδιότητα αυτή, αμέσως μετά, ο Σβώλος έλαβε μέρος στο Συνέδριο του Λιβάνου για την ανασυγκρότηση της ελληνικής κυβέρνησης στο Κάιρο και τη μετατροπή της σε Κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας υπό τον Γεώργιο Παπανδρέου, στην οποία θα συμμετείχαν και εκπρόσωποι της ΠΕΕΑ. Στις 6 Σεπτεμβρίου 1944, ο Σβώλος ανέλαβε υπουργός Οικονομικών της κυβέρνησης Παπανδρέου.
Από το 1945 έως το 1953 διατέλεσε πρόεδρος του Σοσιαλιστικού Κόμματος-Ένωση Λαϊκής Δημοκρατίας και, μετά τη συγχώνευση του κόμματος αυτού με το Δημοκρατικό Κόμμα, διετέλεσε πρόεδρος του ενιαίου Δημοκρατικού Κόμματος του Εργαζομένου Λαού (1953–1956) μέχρι τον θάνατό του.
Ο Σβώλος ανήκε στην σοσιαλιστική, δημοκρατική, αλλά μη κομμουνιστική αριστερά. Η τοποθέτησή του αυτή τον έφερε συχνά σε ρήξη τόσο με τη δεξιά όσο και με την αριστερά.
Κεντρική οδός της Θεσσαλονίκης φέρει το όνομά του, όπως και δρόμοι σε πολλές άλλες πόλεις της Ελλάδας. Στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, στην οδό Σόλωνος, υπάρχει αίθουσα στην οποία έχει δοθεί το όνομά του, ενώ έχει συσταθεί το 1980 κοινωφελές ίδρυμα με το όνομα «ΙΔΡΥΜΑ ΥΠΟΤΡΟΦΙΩΝ – ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ Ι. ΣΒΩΛΟΣ» με σκοπό τη χορήγηση υποτροφιών για μεταπτυχιακές σπουδές στις Κοινωνικές και Οικονομικές Επιστήμες πανεπιστημίων χωρών της Ευρώπης.
Όπως δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα «ΜΠΑΜ» που κυκλοφορεί
Διαβάστε επίσης
Δηλώσεις Κ. Μητσοτάκη, στη συνάντηση με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου
Στην Επιτροπή Εξοπλισμών της Βουλής τεθωρακισμένα οχήματα και μεταγωγικά αεροσκάφη C-27