Κρίσιμες αποφάσεις που θα διαμορφώσουν νέες ισορροπίες στην τραπεζική αγορά κυοφορούνται τις επόμενες εβδομάδες. Η διαδικασία της ανακεφαλαιοποίησης αναμένεται να ολοκληρωθεί χωρίς προβλήματα παρά τους κλυδωνισμούς που προκάλεσαν στην τρικομματική κυβέρνηση οι αποφάσεις για την ΕΡΤ. Ήδη Αlpha και Εθνική ολοκλήρωσαν με επιτυχία τη διαδικασία της ανακεφαλαιοποίησης, ενώ στην τελική ευθεία είναι και η Τράπεζα Πειραιώς, η οποία ούτως ή άλλως δεν δημιουργεί ανησυχίες, καθώς έχει εξασφαλίσει την κάλυψη του 10% με τις συμφωνίες που έκανε με τη Societe Generale και την πορτογαλική BCP.
Με την ολοκλήρωση των αυξήσεων κεφαλαίου, οι συστημικές τράπεζες θα πρέπει μέχρι το τέλος του μήνα να καταθέσουν τα σχέδια αναδιάρθρωσης. Η έγκριση των συγκεκριμένων σχεδίων θα πυροδοτήσει την έναρξη πολλών παράλληλων προσπαθειών και από τις τέσσερις συστημικές τράπεζες για την πώληση θυγατρικών εταιρειών και γενικότερα περιουσιακών στοιχείων που δεν σχετίζονται με τη χρηματοπιστωτική δραστηριότητα.
Η διαδικασία αυτή είναι βέβαιο ότι θα οδηγήσει σταδιακά σε μεταβολή της μορφής που έχουν οι σήμερα οι τραπεζικοί όμιλοι. Να σημειωθεί ότι στο πλαίσιο αυτό μια σημαντική κίνηση που έχει δρομολογηθεί είναι η πώληση ποσοστού της Finansbank από την Εθνική Τράπεζα.
Μελέτη της J.P. Morgan
Τα σχέδια αναδιάρθρωσης που θα καταθέσουν οι τράπεζες θα κριθούν σε συνάρτηση και με τα αποτελέσματα της μελέτης που εκπονείται για το ελληνικό τραπεζικό σύστημα. Τη συγκεκριμένη μελέτη έχει παραγγείλει το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και την εκτελεί για λογαριασμό του η J.P. Morgan.
Τα συμπεράσματα της μελέτης θα λάβει υπόψη και η τρόικα, τα οποία είναι προφανές ότι θα επηρεάσουν σημαντικά τις αποφάσεις που θα ληφθούν. Στο διάστημα των επόμενων 30 ημερών θα πρέπει να ξεκαθαρίσει και το ζήτημα του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου. Συγκεκριμένα, έως τις 15 Ιουλίου θα πρέπει να έχει πουληθεί το Ταμιευτήριο, όπως άλλωστε και η νέα Proton Bank.
Να σημειωθεί ότι το Ταμείο έχει προσλάβει ως σύμβουλο για την πώληση του Τ.Τ. την Goldman Sachs. Θα διενεργηθεί σχετικός διαγωνισμός (όπως έγινε με την Εμπορική, την Αγροτική κ.τ.λ.) προκειμένου η εκκρεμότητα του Ταμιευτηρίου να διευθετηθεί το αργότερο έως τις 15 Ιουλίου.
Σύμφωνα με πληροφορίες, το πιθανότερο είναι ότι το Ταμιευτήριο θα το διεκδικήσουν η Αlpha Bank και η Εθνική Τράπεζα. Για τη νέα Proton Bank δεν υπάρχει ενδιαφέρον και το σενάριο που φαίνεται να κερδίζει έδαφος είναι να καταλήξει στην τράπεζα που θα αποκτήσει και το Ταμιευτήριο.
Η τρόικα
Αντίθετα από τις φημολογίες που κυκλοφορούν, η τρόικα δεν έχει αλλάξει τους αρχικούς σχεδιασμούς όσον αφορά στον αριθμό των συστημικών τραπεζών. Ειδικότερα η τρόικα θέλει να διατηρήσει σε λειτουργία τέσσερις συστημικές τράπεζες, καθώς διαφορετικά εντείνονται οι φόβοι για δημιουργία συνθηκών ολιγοπωλίου. Ταυτόχρονα ο στόχος ανάκτησης κεφαλαίων περίπου 16 δισ. από τα 30 δισ. ευρώ που απορρόφησαν συνολικά οι τέσσερις συστημικές στο πλαίσιο της ανακεφαλαιοποίησης φαίνεται ότι μπορεί να επιτευχθεί με μεγαλύτερη επιτυχία, αν βγει στην αγορά για πούλημα η Εurobank.
Σύμφωνα με πληροφορίες, το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας έχει γίνει αποδέκτης σειράς προτάσεων από ξένα funds τα οποία θέλουν να αγοράσουν τη Eurobank.
Ωστόσο, στις περισσότερες περιπτώσεις πρόκειται για προσφορές που κινούνται σε χαμηλές τιμές και δεν επιτρέπουν στο ΤΧΣ να τις εξετάσει σοβαρά. Πολύ περισσότερο όταν η Τράπεζα της Ελλάδος δεν είναι δυνατόν -και δικαίως- να δώσει τη συγκατάθεσή της για να περάσει μια μεγάλη ελληνική τράπεζα στον έλεγχο ενός hedge fund.
Παράλληλα, στην αγορά υπάρχει η πληροφορία πως ενδιαφέρον για τη Εurobank διατηρεί και επενδυτικό σχήμα, γεγονός που είναι πιθανόν να οδηγήσει σύντομα σε εξελίξεις.
Στο μεταξύ, το Εuro Working Group συνεδρίασε αυτή την εβδομάδα στη Ρώμη για τον τρόπο με τον οποίο ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΕSM) θα χρησιμοποιεί τα κεφάλαια της ευρωζώνης για να αποκτήσει μετοχές τραπεζών. Ωστόσο, η σχετική συμφωνία αναμένεται να οριστικοποιηθεί στη συνεδρίαση του Εurogroup στις 20 Ιουνίου.
πηγή: newmoney.gr