Κυριακή 24 Νοεμβρίου 2024

Η οικονομία παγκοσμίως μετά το Brexit

Με την απόφαση της η Βρετανία να φύγει από την Ε.Ε, τάραξε τον κόσμο και τις αγορές, αλλά ο ολοκληρωμένος στόχος για την παγκόσμια οικονομία μπορεί να πάρει αρκετό χρόνο για να φανερωθεί.

Η μεγαλύτερη ανησυχία που επικρατεί είναι πως η αναταραχή στην Ευρώπη θα απειλήσει περισσότερο το επιχειρηματικό και επενδυτικό κλίμα και θα εξαφανίσει την καταναλωτική εμπιστοσύνη, όπως αναφέρει σε ανάλυσή της η Wall Street Journal.

Σε ύφεση φοβούνται οι οικονομολόγοι, ότι θα ρίξει την Βρετανία η αποδυνάμωση της Ε.Ε λόγω το Brexit. Η απότομη πτώση της στερλίνας θα πυροδοτήσει αύξηση του πληθωρισμού, κάτι που μπορεί να ωθήσει τη χώρα σε ύφεση και να αναγκάσει την Τράπεζα της Αγγλίας να αυξήσει τα επιτόκια, γεγονός που θα επιδεινώσει την ανάκαμψη.

Ο συνδυασμός αυτός μαζί με τη μεταβλητότητα στις υπόλοιπες αγορές, θα πλήξει τις εξαγωγές αλλά και την εμπιστοσύνη στις άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Ο Thilo Brodtmann, επικεφαλής της γερμανικής ένωσης μηχανολόγων VDMA, αναφέρει:
«Οι εξαγωγές μας στη Βρετανία δεν θα αργήσουν να υποχωρήσουν»

Παρόλ’ αυτά, κάποιοι αναλυτές είναι αισιόδοξοι, ότι η ζημιά μπορεί να περιοριστεί αν οι συζητήσεις για το «διαζύγιο» κυλήσουν ομαλά.

«Η παγκόσμια οικονομία ήταν ήδη εύθραυστη και σήμερα έγινε ακόμη περισσότερο», αναφέρουν οικονομολόγοι της Citi σε ενημερωτικό σημείωμά τους.

Το πολιτικό αποτέλεσμα θα είναι επίσης σημαντικό, σε χώρες όπως η Γαλλία, η Ολλανδία και στα αντι-ευρωπαϊκά κόμματα που ήδη έχουν ζητήσει δημοψήφισμα για τη χώρα τους και αποκτούν ολοένα και μεγαλύτερο ρεύμα.

«Το Brexit από μόνο του μπορεί να μην είναι καταστροφή για την παγκόσμια οικονομία, αλλά μια διάλυση της Ε.Ε. θα ήταν. Δεν νομίζω ότι είναι πιθανό αλλά ο κίνδυνος είναι πλέον μεγαλύτερος απ’ ότι ήταν προηγουμένως» αναφέρει η Megan Greene, επικεφαλής οικονομολόγος στην Manulife.

Η συνεχής άνοδος του δολαρίου και του γεν στις ΗΠΑ και στην Ιαπωνία θα ασκήσουν πιέσεις στις εξαγωγές προϊόντων και θα επιδεινώσουν το επιχειρηματικό κλίμα.

Η ενίσχυση του δολαρίου θα αναγκάσει επίσης την Fed να μην αυξήσει τα επιτόκια σύντομα.

«Αναμφίβολα θα πληγεί το παγκόσμιο ΑΕΠ, το αμερικανικό ΑΕΠ, το ιαπωνικό, όλα», τονίζει ο Μπομπ Τακάι, πρόεδρος της Sumitomo Corp. Global Research, στο Τόκιο.

«Οπότε πιστεύω πως θα είναι δύσκολο για τη Fed να αυξήσει τα επιτόκια δανεισμού. Δεν περιμένω αύξησή τους το 2016 και ενδεχομένως η Fed να αναγκαστεί να αναθεωρήσει ολόκληρη τη νομισματική της πολιτική», συμπλήρωσε.

Στην προσπάθεια να αποτραπούν οι μεγαλύτερες αναταραχές στις αγορές, το G7 ανακοίνωσε, ότι παρακολουθεί στενά την μεταβλητότητα στην αγορά συναλλάγματος κι ότι είναι έτοιμο να παρέμβει.

«Από την πλευρά των επενδύσεων ήταν (το Brexit) το τελευταίο πράγμα που χρειαζόταν ο κόσμος, διότι θα ενισχυθεί η αβεβαιότητα», λέει ο Σάβανθ Σεμπάστιαν, οικονομολόγος της Comsec, στο Σίδνεϊ.

«Είμαι εξαιρετικά ανήσυχος για την απειλή που αποτελεί το Brexit για την παγκόσμια οικονομία, τις χρηματοπιστωτικές αγορές και τις αγορές συναλλάγματος», δήλωσε μετά το αποτέλεσμα ο Τάρο Ασο, υπουργός Οικονομικών της Ιαπωνίας.

Μέχρι σήμερα η Ιαπωνία δεν έχει καταφέρει να βρει την στήριξη των άλλων σημαντικών χωρών, κυρίως των ΗΠΑ, ώστε, να προβεί σε παρεμβάσεις που θα υποτιμήσουν το γιεν.

«Είναι εξαιρετικά σημαντικό να διασφαλίσουμε την ανάπτυξη της παγκόσμιας οικονομίας, όπως και το να διατηρήσουμε νομισματική και χρηματοπιστωτική σταθερότητα», είπε ο κ. Ασο.

Καθότι υπάρχει αναταραχή στις αγορές, αρκετοί οικονομικοί αναλυτές υποστηρίζουν, ότι η έξοδος της Βρετανίας από την Ε.Ε. δεν θα αποτελέσει στιγμή ανάλογη με την κατάρρευση της Lehman Brothers το 2008 και συνεπώς δεν θα προκαλέσει παγκόσμια κρίση, αναφέρει σε ανάλυσή του το Reuters.

«Οι χρηματοπιστωτικές αγορές θα αντιδράσουν οργισμένα και ο κόσμος έχει αλλάξει, αλλά από την πλευρά των αγορών δεν μιλάμε για συστημική κρίση τύπου Lehman», αναφέρουν οι αναλυτές της BNP Paribas σε ενημερωτικό τους σημείωμα. «Πλέον, η βασική αβεβαιότητα πηγάζει από το πώς θα αντιδράσουν οι πολιτικοί, ενώ σημαντική θα είναι και η απάντηση των κεντρικών αγορών».

Διαβάστε επίσης:

Αναλύσεις και απόψεις για την επόμενη ημέρα του Brexit

ΣΧΕΤΙΚΑ

eXclusive

spot_img

eTop

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ