Ένα σκληρό διπλωματικό…πόκερ έχει ξεκινήσει από την πλευρά της ελληνικής κυβέρνησης ώστε να επιτευχθούν οι απαραίτητες συναινέσεις με τους εταίρους. Ο Αλέξης Τσίπρας ξεκινάει μπαράζ συναντήσεων στην Ευρώπη, ενώ ο υπουργός οικονομικών Γιάννης Βαρουφάκης ήδη βρίσκεται για τις πρώτες επαφές στο Παρίσι. Μέσα σε 48 ώρες ήρθαν τα πάνω-κάτω για την Ελλάδα: Μετά το σοκ της Παρασκευής και την εικόνα ρήξης της νεοεκλεγείσας ελληνικής κυβέρνησης με την ΕΕ, την Κυριακή, ήρθε η πλήρης ανατροπή του κλίματος.
Ο ένας μετά τον άλλον, κορυφαίοι διεθνείς και Ευρωπαίοι παράγοντες, δείχνουν να τείνουν ευήκοον ους στην Ελλάδα και η κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα νιώθει ότι πατάει πιο γερά στα πόδια της, διακηρύσσοντας ότι οικοδομεί συμμαχίες και θα τιμήσει τις προεκλογικές της δεσμεύσεις.
Όμως οι κρίσιμες ημερομηνίες για την ελληνική κυβέρνηση είναι:
1 ως 3 Φεβρουαρίου είναι σε εξέλιξη οι επαφές Βαρουφάκη σε Παρίσι, Λονδίνο και Ρώμη.
4η και 5η Φεβρουαρίου. Οι προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης. Το μεσημέρι της ίδιας ημέρας θα υπάρξει συνεδρίαση της ΕΚΤ για την ανανέωση του δικαιώματος πρόσβασης σε έκτακτη ρευστότητα μέσω ELA.
6η Φεβρουαρίου. Λήγουν έντοκα γραμμάτια 1 δισ. ευρώ ενώ εκλέγεται προεδρείο της Βουλής.
7-9 Φεβρουαρίου. Ψήφος εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση
12 Φεβρουαρίου. Είναι η σύνοδος Κορυφής της 12ης Φεβρουαρίου. Εκεί ο κ. Τσίπρας θα βρεθεί ενώπιος ενωπίω με τους Ευρωπαίους. Πρέπει να πληρωθούν 780 εκατ. ευρώ στο ΔΝΤ.
13 Φεβρουαρίου. Πρώτη ψηφοφορία για Πρόεδρο της Δημοκρατίας ενώ λήγουν έντοκα 1,4 δισ. ευρώ.
16 Φεβρουαρίου θα είναι το πρώτο Eurorgoup του κ. Βαρουφάκη στις Βρυξέλλες.
28η Φεβρουαρίου λήγει και η τεχνική παράταση του Μνημονίου.
6 Μαρτίου. Λήγουν έντοκα 1,4 δισ. ευρώ. Πρέπει να πληρωθούν 310 εκατ. ευρώ στο ΔΝΤ.
9 Μαρτίου. Συνεδριάζει το Eurogroup
13 Μαρτίου. Δάνειο 350 εκατ. ευρώ πρέπει να πληρωθεί στο ΔΝΤ και έντοκα 1,6 δισ. ευρώ.
16 Μαρτίου. Πρέπει να πληρωθούν 580 εκατ. ευρώ στο ΔΝΤ.
19 Μαρτίου. Νέα Σύνοδος Κορυφής.
20 Μαρτίου. Λήγουν έντοκα 1,6 δισ. ευρώ και 350 εκατ. ευρώ για το ΔΝΤ.
Γιούνγκερ-Μέρκελ καταργούν την Τρόικα
Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλόντ Γιόυνγκερ, φέρεται να σκέπτεται να καταργήσει τις «ταπεινωτικές επισκέψεις» της Τρόικα στην Αθήνα. Σχέδιο με το οποίο, όπως αναφέρουν δημοσιεύματα του γερμανικού Τύπου, συμφωνεί και η Ανγκελα Μέρκελ, υπό τον όρο ότι η Ελλάδα θα τηρήσει τις δεσμεύσεις της. Ο Αλέξης Τσίπρας, όπως λένε συνομιλητές του, δεν αρνείται ούτε τα χρέη, ούτε τις υποχρεώσεις της χώρας μας έναντι των πιστωτών, ούτε τον έλεγχο. Αλλά δεν θέλει την Τρόικα κυρίως για λόγους σημειολογικούς, τουναντίον προτιμά τους υφιστάμενους ευρωπαϊκούς θεσμούς.
Δραγασάκης: Θα πάρουμε ανάσα μέχρι τις 28 Μαΐου
Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης αποκάλυψε σε τηλεοπτική του συνέντευξη στο Mega ότι πιθανότατα θα επέλθει πολιτική συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και Κομισιόν, πέραν της δεσμευτικής δίμηνης παράτασης που λήγει την 28η Φεβρουαρίου.
Την προσδιόρισε τρεις μήνες αργότερα, για τις 28 Μαΐου. Η πολιτική συμφωνία, όπως εκτίμησε, θα προκύψει από την επικείμενη συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με τον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ. Αυτή η παράταση ισοδυναμεί με τις «ανάσες» που ζήτησε η νεοεκλεγείσα κυβέρνηση.
Η κυβέρνηση διαμηνύει ότι δεν υπάρχει πλέον θέμα νέων μέτρων, αλλά νέων μεταρρυθμίσεων. Αυτές θα περιλαμβάνονται στις προγραμματικές δηλώσεις της νέας κυβέρνησης που αναμένονται να ψηφιστούν από την Βουλή στις 7/2. Επιπλέον τόσο ο Πρωθυπουργός με τον κ. Γιούνγκερ, όσο και ο Γ. Βαρουφάκης κατά την επικείμενη συνάντησή του με τον πρόεδρο της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι, θα επιχειρήσουν να διασφαλίσουν την ρευστότητας από την ΕΚΤ για την ελληνική οικονομία και τις τράπεζες.
Η καταλυτική παρέμβαση Ομπάμα υπέρ Ελλάδος
Ο αμερικανός πρόεδρος Μπάρακ Ομπάμα με βαρυσήμαντη παρέμβασή του υπέρ της Ελλάδας, έκανε σαφές προς την Ανγκελα Μέρκελ: «Δεν μπορείς να συμπιέζεις συνεχώς χώρες σαν την Ελλάδα». Προκαλώντας κύματα ενθουσιασμού στο μέγαρο Μαξίμου, το οποίο μιλά για «καταλυτική παρέμβαση» ο Μπάρακ Ομπάμα δήλωσε στο CNN ότι πρέπει να υπάρξει στρατηγική ανάπτυξης, «Οι μεταρρυθμίσεις πρέπει να γίνουν στην Ελλάδα, αλλά όχι με συνθήκες λιτότητας, αλλά ανάπτυξης» είπε και εξέφρασε την ελπίδα «η Ελλάδα να παραμείνει στην Ευρωζώνη» χαρακτηρίζοντας ως «σημαντικό» το γεγονός ότι «και η Γερμανία αναγνωρίζει ότι πρέπει να μείνει στο ευρώ».