Τρίτη 5 Νοεμβρίου 2024

Η IMERYS και η δυσεξήγητη αδιαφορία για την καταλήστευση του ταμείου της!

Νέα στοιχεία-ντοκουμέντα τα οποία όχι μόνο αποδομούν τους ισχυρισμούς του γαλλικού κολοσσού που εκμεταλλεύεται τους βωξίτες στην Ελλάδα, IMERYS, για την υπόθεση φοροδιαφυγής που απασχολεί τις ελληνικές Αρχές σχετικά με την εξαγορά της εταιρείας ΕΛΜΙΝ από την ΚERNEOS, την οποία τελικά απορόφησε, προκύπτουν από τη δημοσιογραφική έρευνα της «ΜΠΑΜ στο Ρεπορτάζ».

Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΣΤΕΡΓΙΟΥ

• Ο γαλλικός κολοσσός αδιαφόρησε στις εκκλήσεις του μετόχου που κατήγγειλε τη ληστεία της εταιρείας που αγόρασαν!

Από αυτά προκύπτει ότι ο γαλλικός κολοσσός όχι μόνο ήταν ενήμερος για την υπόθεση υπεξαίρεσης της ΕΛΜΙΝ, η οποία αναμένεται να εκδικασθεί, έπειτα από 15 χρόνια διερεύνησης (!), στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων, αλλά ότι ουσιαστικά οι Γάλλοι γύρισαν την πλάτη στις εκκλήσεις του μετόχου-μηνυτή ο οποίος αποκάλυψε το σκάνδαλο και ζητούσε να τους παραδώσει στοιχεία προκειμένου να προασπιστούν τα συμφέροντα της εταιρείας τους! Το ερώτημα βέβαια που τίθεται είναι το εξής: Ποιος είναι εκείνος που δεν θέλει να προασπίσει τα συμφέροντα της εταιρείας του; Για ποιο λόγο αρνείται να συναντήσει το πρόσωπο-κλειδί το οποίο αποκάλυψε την υπεξαίρεση 5.500.000 ευρώ της ΕΛΜΙΝ, η οποία κληροδοτήθηκε στην IMERYS; Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή.

Όπως ήδη έχουμε γράψει η (από 17.2.2022) δημοσιευθείσα από την εφημερίδα μας ανακοίνωση της γαλλικής εταιρείας IMERYS απαντά επί άλλου ζητήματος, διαφορετικού αυτού που απασχολεί το αντικείμενο της έρευνάς μας και αφορά στα συμφέροντα του ελληνικού Δημοσίου και στη στάση που η εταιρεία αυτή κράτησε απέναντι στη χώρα μας, όταν αποφάσισε να επενδύσει σε σημαντικότατες πλουτοπαραγωγικές πηγές της Ελλάδας και να αποκτήσει το μονοπώλιο της ελληνικής αγοράς βωξίτη. Αλλά και πέραν τούτου, από τη μελέτη της ανακοίνωσής της αυτής καθαυτής γεννώνται και επιπλέον καυτά ερωτήματα, αφού είναι απορίας άξιον πώς η γαλλική αυτή εταιρεία επιλέγει να βαφτίζει «ιδιωτική διαμάχη μεταξύ πρώην μετόχων ενός σχήματος που κατείχε μετοχές στην ΕΛΜΙΝ SA» μια υπόθεση η οποία έχει να κάνει με αφαίμαξη από τα ταμεία της εταιρείας, την οποία η ίδια έχει εξαγοράσει, του υπέρογκου ποσού των 5.500.000 ευρώ, και μάλιστα μέσα σε μόλις δύο χρόνια! Αλήθεια, πώς γίνεται να αποτελεί για τη γαλλική μοναδική μέτοχο της ΕΛΜΙΝ «ιδιωτική διαμάχη μεταξύ πρώην μετόχων ενός σχήματος που κατείχε μετοχές στην ΕΛΜΙΝ SA» η ποινική δίωξη για κακουργηματικές υπεξαιρέσεις 5,5 εκατομμυρίων ευρώ από τα διαθέσιμα της εταιρείας, στην οποία η ίδια έχει επενδύσει; Δεν την αφορά άραγε αυτή η αφαίμαξη εκατομμυρίων ευρώ από τα ταμεία της θυγατρικής της, αφαίμαξη η οποία έχει πλήξει και τα συμφέροντα του ελληνικού Δημοσίου;
Αδιαφορία

Έγκριτοι νομικοί μας επιβεβαιώνουν αυτό που υπαγορεύει η κοινή λογική: ότι δηλαδή η γαλλική εταιρεία θα έπρεπε να τρέχει πίσω από τον μέτοχο που κατήγγειλε τις αφαιμάξεις από τα ταμεία της θυγατρικής της και να του ζητάει στοιχεία, έτσι ώστε να διεκδικήσει στη συνέχεια την αποκατάσταση της ζημίας από τους φερόμενους δράστες. Αντί γι’ αυτό όμως από τη δημοσιογραφική έρευνα αλλά και τα στοιχεία που έχουμε στην κατοχή μας προκύπτει το ακριβώς αντίθετο: Η γαλλική εταιρεία IMERYS όχι μόνο δεν αναζήτησε στοιχεία, αλλά δεν ήθελε να ξέρει και να μάθει τίποτα απολύτως για τις βαθιές πληγές εκατομμυρίων ευρώ στα ταμεία της θυγατρικής της, ενώ απέφευγε επίμονα και συστηματικά, «όπως ο διάολος το λιβάνι», αυτόν που έχει καταγγείλει τη διασπάθιση της περιουσίας της θυγατρικής της, περιουσίας η οποία σημειωτέον αποτυπώνεται στις ενοποιημένες οικονομικές καταστάσεις και της ίδιας της εισηγμένης στο γαλλικό Χρηματιστήριο εταιρείας IMERYS και άρα αφορά άμεσα τους μετόχους της.

Βάσει των ίδιων στοιχείων που έχουμε εξασφαλίσει προκύπτει ότι υπάρχουν ουκ ολίγα εξώδικα του καταγγέλλοντος προς την ίδια την KERNEOS και ήδη IMERYS, αλλά και ατομικές προς τα μέλη της διοίκησης της IMERYS επιστολές του, γι’ αυτό το φλέγον θέμα που έχει να κάνει με τη διαφύλαξη της περιουσίας της θυγατρικής της εταιρείας ΕΛΜΙΝ, την οποία οφείλει και η ίδια η IMERYS να διαφυλάσσει, αφού διαφορετικά θα πρέπει να δώσει λόγο στους μετόχους της και στα όργανα του γαλλικού Χρηματιστηρίου, όπου και είναι εισηγμένες οι μετοχές εκδόσεώς της.
Εξάλλου, δεν θα πρέπει να παραβλέψει πως ό,τι θίγει την περιουσία της θυγατρικής της, όπως και η διαφορά για την οποία η ίδια δηλώνει στην άνω ανακοίνωσή της άσχετη, γεννά αξιώσεις της, μέσα από τις οποίες θα αποκτήσει και άλλη ρευστότητα για την εκπλήρωση υποχρεώσεών της έναντι τρίτων και του ελληνικού Δημοσίου. Και ένα ερώτημα που τίθεται είναι: τις έχει ασκήσει αυτές τις αξιώσεις της; Και αν ναι, ποια η τύχη τους; Ευλόγως λοιπόν διερωτάται κανείς γιατί να μη θέλει η γαλλική εταιρεία να παραλάβει τα αναγκαία στοιχεία, προκειμένου να διεκδικήσει τα χρήματα που έκαναν φτερά από το ταμείο της θυγατρικής της; Πώς εξηγείται η απροθυμία της να ασχοληθεί με την υπόθεση και να την αντιμετωπίζει ως «ιδιωτική διαφορά μεταξύ πρώην μετόχων», όταν η διαφορά αυτή αφορά πράγματι το ταμείο της θυγατρικής της, το οποίο και συμφέρον έχει να προστατεύσει αλλά και υποχρέωση;
Έτσι λοιπόν είναι απορίας άξιον πώς η γαλλική εταιρεία IMERYS αποφεύγει τη συλλογή των στοιχείων που θα τη βοηθήσουν να διαφυλάξει την περιουσία της θυγατρικής της, η οποία φέρεται να έχει απομειωθεί κατά 5,5 εκατομμύρια σε μόλις δύο χρόνια!

Ερωτήματα

Με βάση, δε, αυτό το σαφές δείγμα γραφής, ελέγχθηκαν άραγε από τον άνω Γάλλο επενδυτή αλλά και από τις αρμόδιες Φορολογικές Αρχές τα υπόλοιπα χρόνια;

Διότι αν ο μέσος όρος των φερόμενων υπεξαιρέσεων είναι περίπου 2.800.000 τον χρόνο, ευλόγως κανείς πιθανολογεί, πολλώ δε μάλλον οι επενδύοντες στην εταιρεία, αλλά και οι αρμόδιες Φορολογικές Αρχές, ότι το χούι δεν κόβεται, και άρα συνεχίζει και στα υπόλοιπα χρόνια.

Αναρωτιόμαστε λοιπόν. Ελέγχθηκαν και αποτιμήθηκαν όλα αυτά στο Due Diligence που προηγήθηκε της εισόδου της γαλλικής εταιρείας στη μετοχική σύνθεση της εταιρείας ΕΛΜΙΝ και ποιον «ρόλο» άραγε έπαιξαν:
– Τόσο στο deal για την απόκτηση από την IMERYS του μονοπωλίου στην ελληνική αγορά του βωξίτη, αλλά και
– Στην άνω των 110 εκατομμυρίων ευρώ (!) αποτίμηση στις οικονομικές καταστάσεις της IMERYS της απόκτησης της δραστηριότητας βωξίτη στην Ελλάδα; Αναμένουμε απαντήσεις καθώς νέο ρεπορτάζ με τα επίσημα έγγραφα έπεται…

Το deal με τον Κυριακόπουλο

Ήταν αρχές του 2013 όταν η οικογένεια του Οδυσσέα Κυριακόπουλου, μέλη της οποίας ελέγχουν την εταιρεία εδώ και περισσότερα από 80 χρόνια, προχώρησε σε δημόσια πρόταση για την S&B, με αποτέλεσμα να οδεύσει εκτός του Χρηματιστηρίου Αθηνών, μεταφέροντας την έδρα του ομίλου στο Λουξεμβούργο.

Η αποτίμηση για την έξοδο από το Χρηματιστήριο της εταιρείας ήταν κάτι λιγότερο από 300 εκατ. ευρώ. Η κίνηση της οικογένειας είχε προκαλέσει ερωτήματα δεδομένου ότι προηγήθηκε και σύγχυση για το ποιος βρίσκεται πίσω από τη δημόσια πρόταση.

Τελικά εμφανίστηκε η οικογένεια Κυριακόπουλου το 2014 όταν η S&B συγχωνεύτηκε με την IMERYS, με την οικογένεια να παίρνει μετοχές και μετρητά της τάξεως των 600 εκατ. ευρώ, δηλαδή διπλάσιας αξίας από όσα είχε κοστολογηθεί έναν χρόνο πριν η έξοδος από το Χρηματιστήριο.

Imerys
Και το ερώτημα είναι αν τελικά όταν έγινε η δημόσια πρόταση η οικογένεια είχε ήδη συμφωνήσει με την IMERYS και απλώς λειτούργησε σε βάρος των επενδυτών της μειοψηφίας. Κανένας ωστόσο δεν φαίνεται να κίνησε την υπόθεση αυτή, για την οποία υπάρχουν σκιές.

Σήμερα ο κ. Κυριακόπουλος συνεχίζει να προσφέρει τις υπηρεσίες του στην IMERYS στην Ελλάδα και συνεχίζει γενικότερα να είναι κινητικός μέσω της εισηγμένης Μοτοδυναμικής αλλά και της συμμετοχής του στη Lamda Development, όπου κάποια στιγμή βρέθηκε να είναι μέτοχος αλλά και μέλος της Επιτροπής Ελέγχου, πράγμα που συγκαλύφθηκε με την παραίτησή του από την Επιτροπή και με την ελληνική Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς να κάνει ότι δεν είδε τίποτα.

Για την πώληση της εταιρείας στην IMERYS είχε πει το 2019 στο forum των Δελφών πως αν δεν την πουλούσε θα έκλεινε. Είναι χαρακτηριστικό το παρακάτω απόσπασμα της τοποθέτησής του. «Η συγκυρία ήταν τέτοια το 2014, ακόμη κι αν η εταιρεία δεν πουλούσε στην Ελλάδα. Τα 2/3 των παγίων και εργαζομένων ήταν εκτός Ελλάδος και το 95% του τζίρου γινόταν εκτός Ελλάδος. Αυτό ήταν μια ασφάλεια για μένα, νόμιζα ότι ποτέ δεν θα συμβεί τίποτα.

Μέχρι που οι γερμανικές τράπεζες είπαν Greek Risk: έχετε ελληνικό όνομα, είστε στην Αθήνα, στο ελληνικό Χρηματιστήριο και δεν θα ανανεώσουμε τις γραμμές. Ακολούθησαν και οι άλλες τράπεζες και βρέθηκα με μια τρύπα 200 εκατ. ευρώ και δεν είχα πού να πάω. Οι ελληνικές τράπεζες μου έδωσαν κεφάλαιο κίνησης με επιτόκιο 7,5% όταν μέχρι τότε ήταν 1,5%, για κεφάλαια με τα οποία θα έπρεπε να κάνω επενδύσεις που θα απέδιδαν σε πέντε χρόνια. Πώς θα χρηματοδοτούσα επενδύσεις με κεφάλαιο κίνησης; Βρέθηκα σε αυτή την κατάσταση, προσπάθησα και άλλες κινήσεις, έβγαλα ένα ομόλογο, αλλά το επιτόκιο ήταν πάνω από 9%. Δεν ήταν βιώσιμο».
Βέβαια αυτά δεν είχαν ειπωθεί το 2014 και στις οικονομικές καταστάσεις ουδέποτε αποτυπώθηκε μια τέτοια προοπτική. Ανεξαρτήτως αυτού, όμως, η πώληση στην IMERYS κατέστησε τη γαλλική πολυεθνική μονοπώλιο στον βωξίτη.

Βέβαια αυτά που συμβαίνουν με την IMERYS Βωξίτες δεν έχουν προηγούμενο. Στις 31 Δεκεμβρίου 2019 η IMERYS αποκτά το 100% στην IMERYS Βωξίτες έναντι μηδενικού τιμήματος. Στις 18 μαρτίου 2020 βάζει στην IMERYS Βωξίτες 15 εκατ. ευρώ, τα 9,5 εκατ. ευρώ με κεφαλαιοποίηση δανείων και 6 εκατ. με μετρητά. Στις 15 Ιουλίου 2020 βάζει με αύξηση κεφαλαίου άλλα 6,2 εκατ. σε μετρητά, με αποτέλεσμα η συμμετοχή της σε έναν χρόνο να είναι 21,7 εκατ. ευρώ, την οποία όμως απομείωσε εξ ολοκλήρου στις 31.12.2020 και αξία της επένδυσης μηδενίστηκε. Δηλαδή έβαλε 21,7 εκατ. ευρώ τα οποία έγιναν όλα ζημία στη χρήση που τα έβαλε! Στο πρώτο εξάμηνο του 2021 καταβλήθηκαν άλλα 14,8 εκατ. ευρώ στην IMERYS Βωξίτες μέσω αυξήσεων κεφαλαίων, αλλά δεν υπάρχει πληροφόρηση για τη συνέχεια.

Ανατρέχοντας στη συμφωνία εξαγοράς του ομίλου από την IMERYS προκύπτει ότι η σημερινή IMERYS Βωξίτες είχαν εξαιρεθεί και είχαν πουληθεί από την οικογένεια Κυριακόπουλου στην KERNEOS, επίσης γαλλική εταιρεία, αλλά εξαγοράστηκαν από την IMERYS το 2017 μέσω της εξαγοράς της KERNEOS.

Σημειωτέον ότι το 2020 αποφασίστηκε να διανεμηθούν στη μητρική γαλλική μερίσματα 37,2 εκατ. ευρώ από τα κέρδη του 2018 και του 2019, αλλά το ποσό δεν είχε καταβληθεί στο τέλος του 2020, όπου τα ταμειακά διαθέσιμα δεν επαρκούσαν!!!

Όπως δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «ΜΠΑΜ» που κυκλοφορεί

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η Πειραιώς Α.Ε.Π.Ε.Υ στην πρώτη θέση των χρηματιστηριακών εταιρειών

ΑΔΜΗΕ: Ανανεώθηκε για τρία χρόνια η θητεία του CEO M. Mανουσάκη



ΣΧΕΤΙΚΑ

eXclusive

eTop

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ