Τα κράτη πλέον δεν ενδιαφέρονται για να αποκτήσουν περισσότερα όπλα αλλά μάσκες και άλλα είδη υγειονομικού εξοπλισμού που είναι περισσότερο από πολύτιμα αυτό τον καιρό. Αξίζουν το βάρος τους σε χρυσάφι όπως δήλωσε ο υπουργός Υγείας της Γερμανίας Γενς Σπαν.
Οι ΗΠΑ «κατέσχεσαν» μάσκες προστασίας που είχε παραγγείλει η αστυνομία του Βερολίνου από την Κίνα και βρίσκονταν καθ’ οδόν προς τη Γερμανία, επιβεβαίωσε πριν από λίγη ώρα ο υπουργός Εσωτερικών του Βερολίνου Αντρέας Γκάιζελ, κάνοντας λόγο για «σύγχρονου τύπου πειρατεία».
Σύμφωνα με τον ίδιο, η αστυνομία είχε παραγγείλει και προπληρώσει 400.000 μάσκες τύπου FFP-2 στην αμερικανική εταιρία 3Μ, στην Κίνα. Οι 200.000 από αυτές επρόκειτο να φθάσουν στο Βερολίνο μέσω Μπανγκόκ, αλλά παρενέβησαν, όπως πιστεύεται, οι αμερικανικές αρχές και τις κατηύθυναν στις ΗΠΑ. Η ενέργεια εκτιμάται ότι συνδέεται με την απαγόρευση εξαγωγής υγειονομικού υλικού που έχει επιβάλει η αμερικανική κυβέρνηση, λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού.
«Αυτή η συμπεριφορά είναι μια σύγχρονης μορφής πειρατεία. Δεν φέρεται έτσι κανείς στους εταίρους του. Ακόμη και σε εποχές κρίσης δεν επιτρέπεται να εφαρμόζονται πρακτικές άγριας Δύσης. Ζητώ από την ομοσπονδιακή κυβέρνηση να καλέσει τις ΗΠΑ να τηρήσουν τους διεθνείς κανόνες», δήλωσε ο κ. Γκάιζελ.
Σύμφωνα πάντως με δήλωση εκπροσώπου της αστυνομίας του Βερολίνου προς την εφημερίδα «Welt», μια αμερικανική εταιρία παρενέβη και προσέφερε στον κατασκευαστή ποσό κατά πολύ μεγαλύτερο από αυτό που είχαν καταβάλει οι Γερμανοί, οι οποίοι, διευκρινίστηκε, θα πάρουν πίσω τα χρήματά τους.
«Η αγορά υγειονομικού υλικού είναι πλέον πολύ ανταγωνιστική παγκοσμίως. Οι μάσκες αξίζουν το βάρος τους σε χρυσάφι. Το γεγονός ότι υπάρχει διαμάχη για αυτό το θέμα δεν είναι καλή εξέλιξη», δήλωσε χαρακτηριστικά ο υπουργός Υγείας Γενς Σπαν, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε σχετικά με την υλικοτεχνική υποστήριξη των νοσοκομείων, αλλά απέφυγε να σχολιάσει ευθέως την είδηση. Ο κ. Σπαν ανακοίνωσε μεταξύ άλλων ότι η Γερμανία αναλαμβάνει πλέον η ίδια κεντρικά την προμήθεια μασκών και ότι περίπου 20 εκατομμύρια κομμάτια βρίσκονται ήδη σε διαδικασία παράδοσης.
Ειδικά αεροσκάφη πετούν από τη Σανγκάη στη Φρανκφούρτη και από εκεί οι μάσκες φορτώνονται σε φορτηγά τα οποία συνοδεύει η αστυνομία. «Ένα από τα μαθήματα αυτής της κρίσης είναι ότι η παραγωγή τέτοιων ειδών θα πρέπει να επιστρέψει στη Γερμανία», τόνισε ο υπουργός Υγείας και πρόσθεσε ότι τις επόμενες ημέρες θα μοιραστούν σε διάφορες κλινικές επιπλέον 1500 αναπνευστήρες.
Κορωνοϊός: Διαβάστε εδώ όλες τις εξελίξεις για τον φονικό ιο