Παρασκευή 22 Νοεμβρίου 2024

Η Ιστορία «αδειάζει» τον ανιστόρητο Φίλη

Έντονες αντιδράσεις όχι μόνο από την αντιπολίτευση αλλά και μέσα από τον ΣΥΡΙΖΑ, καθώς και από το συγκυβερνών κόμμα των ΑΝΕΛ προκάλεσαν οι δηλώσεις του υπουργού Παιδείας Νίκου Φίλη ότι δεν υπήρξε γενοκτονία Ποντίων, αλλά αιματηρή εθνοκάθαρση.

«Πριν από χρόνια ως δημοσιογράφος, έκανα τη δήλωση, συμμεριζόμενος απόψεις πολλών ιστορικών και πολλών διεθνολόγων. Κάναμε διάκριση ανάμεσα στην εθνοκάθαρση την αιματηρή και το φαινόμενο της γενοκτονίας. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν αναγνωρίζουμε το αίμα, τον πόνο, όσα έχουν υποστεί οι Πόντιοι, από τη θηριωδία των Τούρκων. Αυτό είναι άλλο πράγμα και άλλο πράγμα η γενοκτονία με αυστηρή επιστημονική έννοια», δήλωσε ο κ. Φίλης το βράδυ της Δευτέρας.

Αποστάσεις έλαβαν κυβερνητικές πηγές από τις δηλώσεις του υπουργού Παιδείας Νίκου Φίλη ότι δεν υπήρξε γενοκτονία των Ποντίων, αλλά εθνοκάθαρση. Η θέση του κοινοβουλίου και της κυβέρνησης στο θέμα της Γενοκτονίας των Ποντίων είναι εκπεφρασμένη, αλλά ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει τις προσωπικές του απόψεις σε επιστημονικό επίπεδο, επισήμαναν οι κύκλοι αυτοί.

Για ήδη εκπεφρασμένη, προσωπική άποψη του κ. Νίκου Φίλη, αναφορικά με το ζήτημα της Γενοκτονίας των Ποντίων, που πάντως δεν αμφισβητεί την επίσημη θέση της Ελλάδας στο ζήτημα αυτό, κάνουν επίσης λόγο πηγές που πρόσκεινται στην ηγεσία του υπουργείου Παιδείας, σχολιάζοντας τις αντιδράσεις που προκλήθηκαν μετά τις χθεσινές δηλώσεις του υπουργού Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων στην εκπομπή «Στον Ενικό», στο Star.

Η Ιστορία «αδειάζει» τον Φίλη

immagine3

Την ώρα που έγκυροι διεθνείς οργανισμοί και ξένες χώρες αναγνωρίζουν πως την περίοδο από το 1914 έως το 1923 το Κεμαλικό καθεστώς και οι Νεότουρκοι μεθόδευσαν την εξόντωση και την εξαφάνιση των χριστιανικών μειονοτήτων της γεωγραφικής επικράτειας της σημερινής Τουρκίας, ανάμεσά τους και των Ελλήνων του Πόντου, ο υπουργός Παιδείας Νίκος Φίλης, συνεχίζει να προκαλεί με τις ανιστόρητες θέσεις του.

Ο κύριος Φίλης υποστήριξε πως οι Πόντιοι υπέστησαν «εθνοκάθαρση» και όχι γενοκτονία, αγνοώντας πως η Διεθνής Ένωση Επιστημόνων Μελέτης της Γενοκτονίας (IAGS, International Association of Genocide Scholars) αναγνώρισε την γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου, όπως έχουν κάνει επίσης τα κοινοβούλια της Κύπρου, της Σουηδίας και της Αρμενίας, επτά πολιτείες των ΗΠΑ (Νέα Υόρκη, Νιου Τζέρσεϊ, Κολούμπια, Νότια Καρολίνα, Γεωργία, Πενσυλβάνια, Κλίβελαντ και Ρόουντ Άιλαντ), η τοπική βουλή της Νότιας Αυστραλίας καθώς και η γερουσία της πολιτείας της Νέας Νότιας Ουαλίας, επίσης στην Αυστραλία.

Να σημειωθεί πως η Διεθνής Ένωση Επιστημόνων Μελέτης της Γενοκτονίας (IAGS, International Association of Genocide Scholars) θεωρείται διεθνώς ο πλέον έγκυρος οργανισμός που ασχολείται με θέμα γενοκτονιών σε όλον τον κόσμο, αναγνώρισε και επίσημα το 2007 την γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου, μαζί με την γενοκτονία των Ασσυρίων. Μάλιστα στην απόφαση – ψήφισμα υποστηρίζει:

«Εκτιμώντας ότι η άρνηση μιας γενοκτονίας αναγνωρίζεται παγκοίνως ως το έσχατο στάδιο γενοκτονίας, που εξασφαλίζει την ατιμωρησία για τους δράστες της γενοκτονίας, και ευαπόδεικτα προετοιμάζει το έδαφος για τις μελλοντικές γενοκτονίες,

Εκτιμώντας ότι η Οθωμανική γενοκτονία εναντίον των μειονοτικών πληθυσμών κατά τη διάρκεια και μετά τον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο, παρουσιάζεται συνήθως ως γενοκτονία εναντίον μόνο των Αρμενίων, με λίγη αναγνώριση των ποιοτικά παρόμοιων γενοκτονιών, εναντίον άλλων χριστιανικών μειονοτήτων της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας,
Ααποφασίζεται ότι είναι πεποίθηση της Διεθνούς Ένωσης των Μελετητών Γενοκτονιών, ότι η Οθωμανική εκστρατεία εναντίον των χριστιανικών μειονοτήτων της αυτοκρατορίας, μεταξύ των έτων 1914 και 1923, συνιστούν γενοκτονία εναντίον των Αρμενίων, Ασσυρίων, Ποντίων και των Έλλήνων της Ανατολίας.
Αποφασίζεται η Ένωση να ζητήσει από την κυβέρνηση της Τουρκίας να αναγνωρίσει τις γενοκτονίες εναντίον αυτών των πληθυσμών, να ζητήσει επίσημα συγγνώμη, και να λάβει τα κατάλληλα και σημαντικά μέτρα προς την αποκατάσταση (μη επανάληψη)».

Γενοκτονία: Η ιστορική αλήθεια

Η Γενοκτονία του Ποντιακού Ελληνισμού αποτελεί μια μαύρη σελίδα της ελληνικής αλλά και της παγκόσμιας ιστορίας, ένα ιστορικό κεφάλαιο βαρύνουσας σημασίας, το οποίο δεν μπορεί να αναλυθεί σε λίγες μόνον γραμμές. Αρκεί να αναφερθούμε στα βασικά στοιχεία για να καταλάβετε ότι η συστηματική και μεθοδευμένη εξόντωση των Ελλήνων του Πόντου, μόνο γενοκτονία μπορεί να αποκληθεί.

Το 1908 ήταν η αρχή των δεινών. Εκδηλώθηκε το κίνημα των Νεότουρκων, που αποσκοπούσε στην οικοδόμηση μιας νέας «καθαρής» Τουρκίας, η οποία θα δημιουργούταν μόνο με την εκδίωξη του χριστιανικού πληθυσμού και κάθε άλλου στοιχείου που δεν ήταν μωαμεθανικό. Οι εξωτερικές συνθήκες, τα συμφέροντα των Μεγάλων Δυνάμεων και η μη ενεργή στάση της Ελλάδας απετέλεσαν παράγοντες που συνέβαλαν κατά πολύ στο μαρτύριο των Ελλήνων του Πόντου.

Οι φάσεις της γενοκτονίας ήταν δύο, ξεκίνησαν από το 1914 και ολοκληρώθηκαν το 1923. Ένα μεγάλο μέρος του ελληνικού πληθυσμού εκτοπίστηκε στη μικρασιατική ενδοχώρα και υφίστατο τρομερά βασανιστήρια, όπως ήταν τα λεγόμενα «τάγματα εργασίας» («Αμελέ Ταμπουρού»), αλλά και πολλά άλλα μαρτύρια. Βιασμοί, λεηλασίες ολόκληρων χωριών, ομαδικές εκτελέσεις, κακουχίες, πείνα, αρρώστιες και αντίξοες καιρικές συνθήκες είναι μόνο μερικά από τα βασανιστήρια που υπέστησαν οι Έλληνες του Πόντου.

Ο Κεμάλ Ατατούρκ, ο επονομαζόμενος Γενάρχης-πατέρας του τουρκικού έθνους οδήγησε τον Ποντιακό Ελληνισμό στην πλήρη εξόντωσή του. Δεν υπάρχει χρόνος για λεπτομερή αναφορά των γεγονότων που έλαβαν χώρα κατά τη διάρκεια των δύο φάσεων. Αρκεί μόνο να πούμε πως στις 19 Μαΐου του 1919, ο Μουσταφά Κεμάλ αποβιβάστηκε στη Σαμψούντα και έτσι ξεκίνησε η δεύτερη και πιο κτηνώδης φάση της Γενοκτονίας των Ποντίων, υπό την καθοδήγηση ξένων δυνάμεων.

Συνολικά έχασαν τη ζωή τους έως το 1922 περίπου 350.000 Έλληνες του Πόντου (καταγεγραμμένος αριθμός), ενώ βάσει πληροφοριών από διάφορους μελετητές και επιζώντες, ο αριθμός φτάνει και ξεπερνά τους 700.000, αγγίζοντας το 1.000.000.

Αμανατίδης: Η θέση της κυβέρνησης είναι γνωστή

«Η ιστορία του Πόντου ήταν και θα παραμείνει αδιαμφισβήτητα αληθινή». Αυτό ανέφερε ο υφυπουργός Εξωτερικών, Γιάννης Αμανατίδης, σχολιάζοντας τις δηλώσεις του υπουργού Παιδείας Νίκου Φίλη.

Σύμφωνα με τον κ. Αμανατίδη, οι επιστημονικές προσεγγίσεις μπορούν να εκφράζονται ελεύθερα σε μια Δημοκρατία, ωστόσο, «η θέση της Κυβέρνησης είναι γνωστή και δημόσια εκφρασμένη τόσο με δήλωση του πρώην κυβερνητικού εκπροσώπου στις 19.5.2015, όσο και στους χαιρετισμούς στις αντίστοιχες ημέρες μνήμης της Γενοκτονίας των Ποντίων κατά το παρελθόν».

Αντίδραση και από τον Μιχαλογιαννάκη

Εθνοκάθαρση είναι βίαιος εκτοπισμός και εκδίωξη εθνικών ομάδων από μια περιοχή είτε αιματηρός, είτε μέσω καταστροφής πολιτιστικών και θρησκευτικών στοιχείων με σκοπό την δημιουργία εθνικά ομοιογενών γεωγραφικών περιοχών. Δηλαδή γίνεται για γεωπολιτικούς λόγους. Γενοκτονία είναι εξόντωση φυλής, η έθνους συστηματικά, προσχεδιασμένα και ολοκληρωτικά. Οι πόντιοι εξοντώθηκαν λόγω του γένους τους.
Αξίζουν τον όρο γενοκτονία, γιατί γενοκτονία είναι έγκλημα ποινικού δικαίου, ενώ η εθνοκάθαρση στην ουσία είναι περιγραφή εγκλημάτων και δεν έχει ρητή ολοκληρωτική και ρητή νομική αναγνώριση, μόνο επιμέρους στοιχείων αυτής, ανέφερε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Γ.Μιχελογιαννάκης.

Υπουργείο Παιδείας: Πρόκειται για προσωπική άποψη του κ. Φίλη 

Την ίδια στιγμή διευκρινίσεις για για τη δήλωση Φίλη επιχείρησαν να δώσουν κύκλοι του υπουργείου Παιδείας, κάνοντας λόγο για ήδη εκπεφρασμένη, προσωπική άποψη του κ. Φίλη, η οποία πάντως δεν αμφισβητεί την επίσημη θέση της Ελλάδας στο ζήτημα αυτό.

Αποπομπή Φίλη ζητούν 45 βουλευτές της ΝΔ

Nea-Dimokratia-Syggrou2

Την αποπομπή του υπουργού Παιδείας, Νίκου Φίλη, ζητούν με επιστολή τους προς τον πρωθυπουργό, 45 βουλευτές της ΝΔ με επικεφαλής στον Σάββα Αναστασιάδη.

Οι γαλάζιοι βουλευτές χαρακτηρίζουν τις δηλώσεις του κου Φίλη για τη γενοκτονία των Ποντίων ως «προσβλητικές και απαξιωτικές απέναντι στο ελληνικό Κοινοβούλιο που το 1994 αναγνώρισε ομόφωνα τη γενοκτονία των Ποντίων και τον κατηγορούν ότι αναμασά τις θέσεις Τούρκων Kεμαλιστών, προσφέροντάς τους ως καλός Πρέσβης καλές υπηρεσίες.»

Σύμφωνα με τους βουλευτές της ΝΔ, οι δηλώσεις του υπουργού Παιδείας «προκαλούν αυτεπάγγελτη ποινική δίωξη και ζητούν από τον Αλέξη Τσίπρα εάν δεν τις ασπάζεται να το δηλώσει ξεκάθαρα σε διαφορετική περίπτωση να απομακρύνει τον κο Φίλη από τη θέση του Υπουργού Παιδείας.»

«Αν τις ασπάζεστε κι εσείς να το δηλώσετε ευθαρσώς και ξεκάθαρα στον ελληνικό λαό. Διαφορετικά απαιτούμε την απομάκρυνση του κου Φίλη από τη θέση του Υπουργού Παιδείας» επισημαίνεται στην επιστολή.

Επίθεση από ΝΔ 

Επίθεση στον υπουργό Παιδείας Νίκο Φίλη εξαπέλυσε ο πρόεδρος της ΝΔ Ευάγγελος Μεϊμαράκης για τα όσα είπε σχετικά με την γενοκτονία των Ποντίων.

Με δήλωσή του ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Β. Μεϊμαράκης χαρακτήρισε  «αδίστακτη πρόκληση στην εθνική μνήμη, αλλά και στις αποφάσεις της Βουλής των Ελλήνων τις δηλώσεις του υπουργού Παιδείας κ. Νίκου Φίλη που αμφισβητούν τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου».

«Ενώ, με απόφασή της, το 1994 η Βουλή των Ελλήνων αναγνώρισε επίσημα τη Γενοκτονία των Ποντίων και κήρυξε τη 19η Μαΐου ως “Ημέρα Μνήμης για τη Γενοκτονία των Ελλήνων στο Μικρασιατικό Πόντο”, εικοσιένα χρόνια από τότε ο υπουργός Παιδείας παραμερίζει την απόφαση εκείνη και αρνείται τη Γενοκτονία των Ποντίων, υποστηρίζοντας ότι πήρε τη θέση αυτή ως δημοσιογράφος», συμπλήρωσε ο κ. Μεϊμαράκης και κατέληξε:

«Ιδεοληψίες και προσωπικές εμμονές δεν μπορεί να ανατρέπουν την Ελληνική Ιστορία. Ο Πρωθυπουργός οφείλει να πάρει έμπρακτα θέση απέναντι στο διολίσθημα Φίλη».

Την παραίτηση του υπουργού Παιδείας ζήτησε από τη μεριά του ο υποψήφιος για τη προεδρία της ΝΔ Απόστολος Τζιτζικώστας.

«Όταν ο θλιβερός κ. Φίλης αντιληφθεί τους αγώνες που δόθηκαν για να αναγνωριστεί η Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου ίσως να ξεπεράσει τις εθνικά επικίνδυνες ιδεοληψίες του», αναφέρει ο κ. Τζιτζικώστας και προσθέτει:

«Περισσότεροι από 350.000 Έλληνες δολοφονήθηκαν και το επίσημο ελληνικό κράτος έχει αναγνωρίσει τη γενοκτονία από το 1994 κηρύσσοντας τη 19η Μαΐου ως ”Ημέρα Μνήμης για τη Γενοκτονία των Ελλήνων στο Μικρασιατικό Πόντο”. Αν υπουργός αυτής της καταστροφικής για τον τόπο κυβέρνησης δε σέβεται ούτε τους νεκρούς, ούτε τις αποφάσεις του ίδιου του κράτους του, να του υπενθυμίσουμε ότι το Δεκέμβριο του 2007 τη γενοκτονία των Ποντίων αναγνώρισε και η Διεθνής Ένωση Μελετητών Γενοκτονιών. Ο Χρήστος Γιανναράς στις 19 Μαΐου του 2006, στην πλατεία Αγίας Σοφίας στη Θεσσαλονίκη ήταν κεντρικός ομιλητής για τη γενοκτονία. Έχει μια φράση διδακτική για τον κ. Φίλη: ‘Το νόημα αυτής εδώ της σύναξης δεν μπορεί να είναι παρά μόνο μία ρεαλιστική πολιτική δέσμευση: ότι θα αποδοκιμάζουμε πάντοτε με την ψήφο μας κάθε πολιτική ηγεσία, οποιασδήποτε επίπλαστης ή πραγματικής ιδεολογικής απόχρωσης, που επιδεικτικά παραγνωρίζει την ευαισθησία του λαού μας για τη Γενοκτονία του ποντιακού και του μικρασιατικού Ελληνισμού».

«Κύριε Φίλη παραιτηθείτε. Κύριε Τσίπρα διώξτε τον», καταλήγει ο κ. Τζιτζικώστας.

ΑΝΕΛ: Δεν υιοθετούμε τις δηλώσεις Φίλη

anel

«Αναφορικά με τη δημόσια τοποθέτηση του υπουργού Παιδείας κ. Ν. Φίλη σχετικά με τη γενοκτονία των Ποντίων, δηλώνουμε ότι οιΑνεξάρτητοι Έλληνες δεν υιοθετούμε τις δηλώσεις του υπουργού» δήλωσε η εκπρόσωπος των Ανεξαρτήτων Ελλήνων, ΜαρίναΧρυσοβελώνη. «Θεωρούμε ότι δεν έχουμε δικαίωμα να εκμηδενίσουμε τον σχεδιασμένο τραγικό ξεριζωμό χιλιάδων ανθρώπων οι οποίοι θυσιάστηκαν με βίαιο τρόπο», τόνισε ενώ σημείωσε «η ιστορία του Πόντου ήταν και θα παραμείνει αδιαμφισβήτητα αληθινή».

pasok

«Η Βουλή των Ελλήνων προέβη το 1994 στη θεσμική αναγνώριση της γενοκτονίας των Ποντίων με τον ν. 2193/1994 με την καθιέρωση ημέρας μνήμης της γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου. Τέσσερα χρόνια αργότερα, με το ν. 2645/1998 καθιέρωσε την 14η Σεπτεμβρίου ως ημέρα εθνικής μνήμης της γενοκτονίας των Ελλήνων της Μικράς Ασίας, μιας μεγάλης προσπάθειας του ΠΑΣΟΚ που ξεκίνησε το 1991 με πρωτοβουλία του Ανδρέα Παπανδρέου. Ο στόχος, που τέθηκε αρχικά, ήταν η επίσημη αναγνώριση από τη Βουλή των Ελλήνων, της γενοκτονίας των 353.000 Ποντίων, που έγινε από τους Τούρκους από το 1916 ως το 1923 και η καθιέρωση για «ημέρα εθνικής μνήμης», ώστε να καλυφθεί ένα μεγάλο εθνικό, ιστορικό, ηθικό και πολιτικό κενό αναφορικά με τη συστηματική γενοκτονία του Ελληνισμού του Πόντου, που είχε αρχίσει από το 1916 και τελείωσε το 1923», αναφέρει το ΠΑΣΟΚ σε ανακοίνωσή του και προσθέτει:

«Η δήλωση του κ. Φίλη με την οποία δεν αναγνωρίζει τη γενοκτονία των Ποντίων αποτελεί πρόκληση και είναι ανιστόρητη για έναν υπουργό Παιδείας, για την Κυβέρνηση που απαξιώνει σιωπηρά την απόφαση της Βουλής των Ελλήνων και βεβαίως, για τον Πρωθυπουργό που τον τίμησε με αυτή τη θέση!

Καλούμε τον Πρωθυπουργό να αναλάβει προσωπικά να ξεκαθαρίσει τη θέση της Κυβέρνησης!»

Αντιδράσεις και από την Ομοσπονδία Ποντιακών Συλλόγων

Την έντονη αντίδραση και της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ποντιακών Συλλόγων προκάλεσε η δήλωση Φίλη. Ο πρόεδρος της ΟμοσπονδίαςΧ. Αποστολίδης χαρακτήρισε «Νέα Ρεπούση» τον υπουργό Παιδείας, ενώ έκανε λόγο για «προσωποποίηση της Κερκόπορτας και του Εφιάλτη». «Έλειψε από τη Βουλή η κ. Ρεπούση και μάλλον ο κ. Φίλης έσπευσε να συμπληρώσει το κενό», σημείωσε χαρακτηριστικά.

ΣΧΕΤΙΚΑ

eXclusive

spot_img

eTop

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ