Κυριακή 22 Δεκεμβρίου 2024

Η Ιταλία δίνει το «πράσινο φως» στους αρνητές των αμβλώσεων να εισέρχονται σε κλινικές

Μόλις πέντε ημέρες μετά το ιστορικό ψήφισμα του Ευρωκοινοβουλίου για τα δικαιώματα των γυναικών -που καλεί το Συμβούλιο της ΕΕ να συμπεριλάβει το δικαίωμα στην άμβλωση στον Χάρτη Θεμελιωδών Δικαιωμάτων- η Ιταλία κινείται αντίστροφα, επιτρέποντας σε αρνητές των αμβλώσεων να εισέρχονται σε κλινικές συμβουλευτικής για τη διακοπή κύησης.

Τα κόμματα της ιταλικής αντιπολίτευσης δήλωσαν ότι τα δικαιώματα των γυναικών στην Ιταλία υπέστησαν «βαρύ πλήγμα» μετά την ψήφιση από το κοινοβούλιο ενός μέτρου της ακροδεξιάς κυβέρνησης της Τζόρτζια Μελόνι, το οποίο επιτρέπει σε «ακτιβιστές» κατά των αμβλώσεων να εισέρχονται σε κλινικές συμβουλευτικής για τη διακοπή κύησης.

Το μέτρο αποτελεί μέρος μιας δέσμης πρωτοβουλιών που εγκρίθηκε από το υπουργικό συμβούλιο της Μελόνι και θα χρηματοδοτηθεί από το Ταμείο Ανάκαμψης της ΕΕ μετά την πανδημία του κορωνοϊού, του οποίου η Ιταλία είναι ο μεγαλύτερος δικαιούχος, και τέθηκε στην Κάτω Βουλή σε ψήφο εμπιστοσύνης την Τρίτη. Το πακέτο μέτρων αναμένεται να περάσει με άνεση και από τη Γερουσία της Ιταλίας.

Η κίνηση αυτή ακολουθεί τα μέτρα που έχουν ήδη υιοθετηθεί από αρκετές περιφέρειες υπό την ηγεσία της Τζόρτζια Μελόνι, χρηματοδοτώντας ομάδες πίεσης για να διεισδύσουν σε κλινικές συμβουλευτικής για τις αμβλώσεις, οι οποίες παρέχουν στις γυναίκες πιστοποιητικό που επιβεβαιώνει την επιθυμία τους να τερματίσουν μια εγκυμοσύνη. Ορισμένες περιφέρειες -όπως η Μάρκε, της οποίας ηγούνται τα «Αδέλφια της Ιταλίας» της Μελόνι- έχουν επίσης περιορίσει την πρόσβαση στο χάπι της άμβλωσης.

Η άμβλωση νομιμοποιήθηκε στην παραδοσιακά καθολική Ιταλία το 1978 με τη νομοθεσία που ονομάζεται νόμος 194. Αν και ο Meloni έχει υποσχεθεί να μην αλλάξει τον νόμο, η πρόσβαση σε ασφαλείς αμβλώσεις στην Ιταλία γίνεται όλο και πιο δύσκολη λόγω του μεγάλου αριθμού γυναικολόγων που αρνούνται να διακόψουν την εγκυμοσύνη για ηθικούς ή θρησκευτικούς λόγους. Σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Υγείας της Ιταλίας από το 2021, περίπου το 63% των γυναικολόγων αρνούνται να εκτελέσουν τη διαδικασία.

Ο αναπληρωτής πρωθυπουργός, Αντόνιο Ταγιάνι, δήλωσε ότι ενώ η κυβέρνηση δεν έχει πρόθεση να αλλάξει τον νόμο, «δεν πρέπει να ποινικοποιούμε όσους είναι κατά των αμβλώσεων». «Πάντα επιτρέπαμε την ελευθερία της συνείδησης σε θέματα αυτού του είδους. Πιστεύω ότι είναι σωστό για τον καθένα να συμπεριφέρεται σύμφωνα με τις δικές του πεποιθήσεις και τη συνείδησή του» δήλωσε ο Ταγιάνι.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ευρωκοινοβούλιο: Πέρασε το ψήφισμα υπέρ της ένταξης της άμβλωσης στον Χάρτη Θεμελιωδών Δικαιωμάτων

Ονδούρα: Αυτόχρονη, θύμα βιασμού, προσέφυγε στον ΟΗΕ διότι δεν της επετράπη η άμβλωση

 

ΣΧΕΤΙΚΑ

eXclusive

eTop

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ