Παρασκευή 22 Νοεμβρίου 2024

Οι καλές συνήθειες που μας ξ-έμειναν από την καραντίνα

Με την ανάλυση των στοιχείων του Κέντρου Επεξεργασίας Λυμάτων Ψυττάλειας  για τους μήνες Μάρτιο και Απρίλιο να φανερώνει πως στο διάστημα της καραντίνας διπλασιάστηκε η χρήση των αντικαταθλιπτικών φαρμάκων (αύξηση 176%), ενώ αυξήθηκε κατά 77% η χρήση αγχολυτικής ουσίας που ανήκει στην κατηγορία των βενζοδιαζεπινών, είναι προφανές πως οι Έλληνες αντιμετώπισαν το «απαγορευτικό» με ψυχοφάρμακα.

Της Αλεξίας Σβώλου

Όμως οι αρχαίοι μας πρόγονοι  έλεγαν  πως «ουδέν κακόν αμιγές καλού» κι είχαν δίκιο, καθώς κάθε νόμισμα έχει δύο όψεις. Μπορεί λοιπόν η μία, η αρνητική όψη να είναι πως το ρίξαμε στα χάπια, αλλά κάνοντας μια βόλτα στις γειτονιές της Αθήνας, τώρα που ξεκίνησαν τα εντατικά έργα για τον Μεγάλο Περίπατο, αλλά και σε όλα τα προάστια θα διαπιστώσετε πως υπάρχει και μια άλλη όψη, ότι δηλαδή γίναμε αίφνης όλοι ποδηλάτες!

Ενάμιση μήνα μετά την άρση των  περιοριστικών μέτρων,  οι δρόμοι της πόλης θυμίζουν  Άμστερνταμ, καθώς μικροί, μεγάλοι και ακόμα μεγαλύτεροι κινούνται με ποδήλατα όλες τις ώρες της ημέρας. Κάποιοι κινούνται με ηλεκτρικά πατίνια, ενώ πολλοί  τρέχουν νωρίς το πρωί ή το απόγευμα και αμέτρητοι συνάνθρωποί μας περπατούν  προς πάσα κατεύθυνση.

Έχει και η καραντίνα τα καλά της, τις καλές συνήθειες που μας έμειναν προίκα, καθώς όπως εξηγεί ο φυσικοθεραπευτής Τάσος Τερζόπουλος: «Αν κρατήσεις μια νέα συνήθεια για δύο μήνες, την κάνεις τρόπο ζωής και η καραντίνα μας έμαθε να χρησιμοποιούμε περισσότερο τα πόδια μας, να κινούμαστε με ποδήλατο ή πατίνι και μας βοήθησε να ‘ξεσκουριάσουμε’.  Η σωματική άσκηση, είτε είναι περπάτημα ή τρέξιμο ή ποδηλασία πρέπει να διαρκεί τουλάχιστον 20 λεπτά για να βοηθήσει την καύση του λίπους κι αν περπατάμε καλό είναι να περπατάμε με γρήγορο ρυθμό.» λέει ο φυσικοθεραπευτής θυμίζοντας στους ποδηλάτες και σε όσους χρησιμοποιούν ηλεκτρικό πατίνι να φορούν κράνος.

Ο Τάσος Τερζόπουλος προσθέτει πως όταν γινόμαστε πιο αθλητικοί, είμαστε και καλύτερα πρότυπα για τα παιδιά μας –που αντιγράφουν τις συμπεριφορές των γονιών.

Αν κρατήσεις μια νέα συνήθεια για δύο μήνες, την κάνεις τρόπο ζωής και η καραντίνα μας έμαθε να χρησιμοποιούμε περισσότερο τα πόδια μας, να κινούμαστε με ποδήλατο ή πατίνι και μας βοήθησε να «ξεσκουριάσουμε»
Τάσος Τερζόπουλος, φυσικοθεραπευτής

Από τη μεριά της η καθηγήτρια Αθηνά Κουτσαμπάση μητέρα δύο παιδιών κάτοικος Κηφισιάς δηλώνει πως: «Σπάνια, πλέον, παίρνω το αυτοκίνητο για τις κοντινές μετακινήσεις, αφού συνήθισα να πηγαίνω με τα πόδια, ακόμα κι όταν είμαι μαζί με τα παιδιά μου».

Η Αθηνά όπως και πολλές άλλες μητέρες στην εποχή της καραντίνας αναγκάστηκαν να δοκιμάσουν την εφευρετικότητά τους στην κουζίνα για να φτιάξουν νόστιμα σνακ και γεύματα για όλη την οικογένεια και κυρίως για τα πιτσιρίκια, αφού δεν ήταν εύκολο να πεταχτούν να πάρουν φαγητό απ’ έξω.

Η ίδια, όταν δεν παρέδιδε στους φοιτητές της διαδικτυακά μαθήματα, έφτιαχνε σε πολύ πιο νόστιμη εκδοχή όλα τα αγαπημένα σνακ των παιδιών από το κλασικό πιτόγυρο μέχρι διάφορες εκδοχές από κλαμπ σάντουιτς και πίτσας «βάζοντας τα γυαλιά» σε καταστήματα εστίασης.

Κατά την διάρκεια της καραντίνας εξασκήθηκαν στις μαγειρικές τους ικανότητες πολλοί άνδρες που δεν είχαν καμία σχέση με το συγκεκριμένο σπορ με συνέπεια τώρα να βγαίνουν πολύ πιο σπάνια για φαγητό αφού ανακάλυψαν ότι η μαγειρική είναι δημιουργική, διασκεδαστική, σε βοηθά να τρως πιο υγιεινά, να εξοικονομήσεις χρήματα και να γίνεις πιο ακαταμάχητος στο γυναικείο φύλο (οι γυναίκες βρίσκουν πολύ πιο γοητευτικούς τους άνδρες που ξέρουν να μαγειρεύουν).

«Σπάνια, πλέον, παίρνω το αυτοκίνητο για τις κοντινές μετακινήσεις, αφού συνήθισα να πηγαίνω με τα πόδια, ακόμα κι όταν είμαι μαζί με τα παιδιά μου».
Αθηνά Κουτσαμπάση, καθηγήτρια

«Φαν» του ποδήλατου έγινε στην διάρκεια της καραντίνας και η Μάρθα Ψωμιάδου, καθώς το κατάστημα της έμεινε υποχρεωτικά κλειστό. Κάνοντας βόλτες με το ποδήλατο διαπίστωσε πως κερδίζεις χρόνο στις μετακινήσεις, δεν  ψάχνεις με τις ώρες για παρκάρισμα και μπορείς να κάνεις shopping και να μεταφέρεις αρκετά πράγματα αν βάλεις ένα καλάθι μπροστά στο τιμόνι ή πίσω στην σχάρα. Έχοντας κι εκείνη παιδί, μια κόρη ηλικίας Δημοτικού, ανακάλυψε πως οι βεράντες και οι αυλές των σπιτιών μπορούν το καλοκαίρι να αποτελέσουν ιδανικό σκηνικό για φιλικά «ασμπέτε», που κανονίζονται στο πι και φι και δεν κοστίζουν τίποτα καθώς κάθε καλεσμένος φέρνει και κάτι, συμβάλλοντας έτσι στο παρεϊστικο μάζεμα.

«Μπορείς να πας σε πολλά μέρη με το ποδήλατο, στο σούπερ-μάρκετ, το ταχυδρομείο, την τράπεζα, τα εμπορικά μαγαζιά. Αποφεύγεις και την ταλαιπωρία για το παρκάρισμα»
Μάρθα Ψωμιάδου, ιδιοκτήτρια καταστήματος ένδυσης

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Κορωνοϊός: 15 νέα κρούσματα και κανένας νέος θάνατος

Πατέρας του Παναγιώτη – Ραφαήλ: «Στέκεται πλέον στα πόδια του, είναι ένα θαύμα!»(βίντεο)

 

ΣΧΕΤΙΚΑ

eXclusive

eTop

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ