Κυριακή 22 Δεκεμβρίου 2024

Η καταστροφές του τυφώνα Helene στην Αμερική επιβεβαιώνουν ότι δεν μπορούμε να κρυφτούμε από την κλιματική αλλαγή

Οι συνέπειες  από την καταστροφή που άφησε πίσω του ο τυφώνας Helene  είναι καταστροφικές. Τουλάχιστον 162 άνθρωποι σκοτώθηκαν σε έξι αμερικανικές πολιτείες, με πολλούς ακόμη αγνοούμενους και εκτιμώμενες ζημιές άνω των 35 δισεκατομμυρίων δολαρίων . Μια κοινότητα δε  επλήγη ιδιαίτερα: το Άσβιλ “Asheville”  της Βόρειας Καρολίνας και αυτό  είναι εξαιρετικά περίεργο, επειδή το Asheville φιγουράριζε για χρόνια  ως ένα μέρος πιο ανθεκτικό στην κλιματική αλλαγή από άλλες περιοχές που επηρεάζονται από την παγκόσμια κλιματική κρίση.

Οι πλημμύρες που έσπασαν ρεκόρ κατέστρεψαν δρόμους, συμπεριλαμβανομένων μεγάλων τμημάτων διακρατικών περιοχών, ενώ κόπηκε  το ρεύμα για μέρες. Τώρα με μουλάρια και αεροπλάνα μεταφέρουν προμήθειες στην πλημμυρισμένη πόλη, όπου οι κάτοικοι περιγράφουν μια κοινότητα καλυμμένη από συντρίμμια και χωρίς τρεχούμενο νερό.

Πολλοί στο Άσβιλ είναι αρκετά κατηρτησμένοι  ώστε να γνωρίζουν ότι η κλιματική αλλαγή, λόγω της καύσης ορυκτών καυσίμων, μπορεί να προκαλέσει ακραία καιρικά φαινόμενα όπως οι  τυφώνες. Πράγματι, μια πρόσφατη έκθεση υπολόγισε ότι η κλιματική αλλαγή μπορεί να έχει προκαλέσει έως και 50% περισσότερες βροχοπτώσεις κατά τη διάρκεια του τυφώνα Helene σε ορισμένες περιοχές της Τζόρτζια και της Βόρειας Καρολίνας.

Πριν από όλα αυτά, πολλοί  από τους κατοίκους του Άσβιλ  είχαν την ελπίδα ότι η κοινότητά τους θα ήταν ασφαλής από αυτά τα καταστροφικά γεγονότα. Προστατευμένοι από τα βουνά Blue Ridge, πολλοί πολίτες του Asheville πίστευαν ότι ήταν απομονωμένοι από τα είδη των άγριων καταιγίδων που είναι υποπροϊόν της κλιματικής αλλαγής. «Ποτέ μα ποτέ δεν σκέφτηκα την ιδέα ότι ο Άσβιλ θα εξαφανιζόταν», είπε στον Guardian η Άννα Τζέιν Τζόινερ, ακτιβίστρια που μεγάλωσε στην περιοχή .

Όπως όμως εξηγούν οι  ειδικοί, η τραγική πραγματικότητα είναι ότι δεν υπάρχουν πραγματικά μέρη στη Γη ασφαλή από την κλιματική αλλαγή.

«Κανένα μέρος δεν είναι «ασφαλές» από την κλιματική αλλαγή — αλλά φυσικά πολλοί άνθρωποι σε ορισμένα μέρη του κόσμου είναι πιο ευάλωτοι από άλλους», δηλώνουν. “Είναι τραγικό, αλλά αυτοί που ευθύνονται λιγότερο για την κλιματική αλλαγή είναι αυτοί που κινδυνεύουν περισσότερο: συγκεκριμένα άτομα με χαμηλά εισοδήματα σε χώρες χαμηλού εισοδήματος στον παγκόσμιο νότο. Περιοχές χαμηλού εισοδήματος όπως το Μπαγκλαντές είναι ιδιαίτερα ευάλωτες σε καταιγίδες και άνοδο της στάθμης της θάλασσας που προκαλείται από την κλιματική αλλαγή , αλλά ακόμη και οι περιοχές που μέχρι στιγμής ήταν «χαμηλότερου κινδύνου» δεν είναι πλέον ασφαλείς λόγω της αυξανόμενης σοβαρότητας της κλιματικής κρίσης».

Ο τυφώνας Helene τροφοδοτήθηκε «απολύτως» από την κλιματική αλλαγή, «δεν υπάρχει αμφιβολία», υποστηρίζει  ο Δρ Peter Kalmus, επιστήμονας  για το κλίμα στο Εργαστήριο Jet Propulsion της NASA. «Πιο ζεστός ωκεανός σημαίνει ισχυρότερη καταιγίδα και πιο ζεστή ατμόσφαιρα σημαίνει ισχυρότερη πλημμυρική βροχή», είπε. Ως εκ τούτου, ο Kalmus υποστηρίζει ότι τόσο οι κάτοικοι του Asheville όσο και οι άνθρωποι σε όλο τον κόσμο θα πρέπει να λάβουν υπόψη το αναπόφευκτο της κλιματικής αλλαγής – και την επείγουσα ανάγκη για δράση για την αντιμετώπιση του προβλήματος στην πηγή του.

«Πριν από λίγα χρόνια θεωρούσα τον Βορειοδυτικό Ειρηνικό ως κλιματικό παράδεισο», είπε ο Kalmus. “Τώρα κοιτάξτε τον θόλο της θανατηφόρας ζέστης, από τις φωτιές και τον καπνό. Εδώ στη Βόρεια Καρολίνα, το Asheville θεωρούνταν ένα καταφύγιο για το κλίμα επειδή είναι πάνω στα βουνά και επομένως πιο δροσερό. Πουθενά δεν είναι ασφαλές. Πουθενά. Οι άνθρωποι πρέπει να το αποδεχθούν αυτό. Οι άνθρωποι χρειάζονται να καταλάβουν  ότι δεν υπερβάλλω όταν λέω ότι όλα κινδυνεύουν μέχρι στιγμής, σε σύγκριση με αυτά που έρχονται.

Όπως τόνισε ο Kukowski, μέρος του προβλήματος για να πειστούν οι άνθρωποι είναι ότι τα άτομα σε πιο εύπορες χώρες συχνά αισθάνονται αποκομμένα από το ζήτημα της κλιματικής αλλαγής. Εκτός από τις οικονομικές και επιστημονικές προκλήσεις που συνεπάγεται η αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, οι άνθρωποι πρέπει επίσης να προσαρμοστούν ψυχολογικά στη νέα πραγματικότητα που προκαλείται από τις εκπομπές άνθρακα.

«Το γεγονός ότι ορισμένα μέρη του κόσμου κινδυνεύουν περισσότερο από άλλα, νομίζω ότι δίνει σε μερικούς από τους υπερπλούσιους την ιδέα ότι μπορούν να πεταχτούν σε ένα καταφύγιο στη Νέα Ζηλανδία, και δυστυχώς αυτό είναι αλήθεια σε κάποιο βαθμό», είπε ο Kukowski. «Κατά γενικό κανόνα, όσο μεγαλύτερος και πλουσιότερος είσαι —ιδιαίτερα αν ζεις σε ψυχρότερα κλίματα παρά σε τροπικά— τόσο λιγότερους κινδύνους ενέχει η κλιματική αλλαγή κατά τη διάρκεια της ζωής σου, σε σύγκριση με όσους  ζουν στον φτωχό νότο.”

Η Δρ. Twila Moon, η αναπληρώτρια επικεφαλής επιστήμονας στο Εθνικό Κέντρο Δεδομένων Χιονιού και Πάγου της NASA,σημειώνει  ότι επιστήμονες και άλλοι ειδικοί προτρέπουν τις κοινότητες παντού να σχεδιάσουν με γνώμονα την κλιματική αλλαγή ακριβώς επειδή είναι «ένα παγκόσμιο γεγονός και μια μυριάδα επιπτώσεων θα αγγίξει όλες τις κοινότητες με αλληλένδετους και διαφορετικούς τρόπους».

«Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο ο σχεδιασμός πάνω στα αποτελέσματα της κλιματικής αλλαγής είναι κάτι για το οποίο κάθε άτομο μπορεί και πρέπει να συζητά και να δουλεύει με άλλους», είπε η  Μουν. «Δεν χρειάζεται να είστε επιστήμονας για το κλίμα  για να μιλήσετε με τους γείτονές σας και τους συναδέλφους σας για το πώς να προετοιμαστείτε για ακραίες καιρικές συνθήκες όπως πλημμύρες, ισχυρούς ανέμους, πυρκαγιές και καπνό ή κύματα καύσωνα και πώς μπορείτε να εργαστείτε μαζί για να ελαχιστοποιήσετε τους μελλοντικούς κινδύνους, π. χρησιμοποιώντας λιγότερο πετρέλαιο, φυσικό αέριο και άνθρακα».

Και η  Moon πρόσθεσε: “Είναι εντάξει να αισθάνεστε έκπληκτοι, θυμωμένοι, λυπημένοι, απογοητευμένοι  λόγω της κλιματικής αλλαγής και του παράξενου καιρού που έχει επιπτώσεις  σε όλους μας. Αλλά είναι σημαντικό να βρείτε άλλους για να το συζητήσετε και να βρείτε τρόπους με τους οποίους μπορείτε να συνεργαστείτε για να μειώσουμε τους μελλοντικούς κινδύνους και να προετοιμαστούμε όσο το δυνατόν καλύτερα για να αντιμετωπίσουμε αυτές τις νέες εμπειρίες.

Ν.Β.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ 

Κλιματική αλλαγή: Η αύξηση της θερμοκρασίας του πλανήτη έχει κάνει πιο πιθανή την εμφάνιση καταιγίδων όπως η Μπόρις

Κλιματική αλλαγή: «Τα ακραία φαινόμενα θα είναι ο κανόνας στην Ευρώπη»

 

ΣΧΕΤΙΚΑ

eXclusive

eTop

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ