Η καθημερινή άσκηση, έστω και δεκαπεντάλεπτη, συμβάλλει στην πρόληψη του καρκίνου του μαστού, όπως διαπιστώθηκε από έρευνα του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης.
Σύμφωνα με την έρευνα, που παρουσιάστηκε στο συνέδριο του βρετανικού Εθνικού Ινστιτούτου Έρευνας για τον Καρκίνο (NCRI), η δεκαπεντάλεπτη έντονη άσκηση σε καθημερινή βάση, μειώνει τον κίνδυνο εκδήλωσης καρκίνου του μαστού κατά ένα πέμπτο.
Ο Δρ Τιμ Κι και οι συνεργάτες του στη Μονάδα Επιδημιολογίας του Καρκίνου του βρετανικού πανεπιστημίου, μελέτησαν 125.000 μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες και διαπίστωσαν ότι όσες από αυτές ανέφεραν τα υψηλότερα επίπεδα σωματικής δραστηριότητας, είχαν πολύ μικρότερη πιθανότητα εκδήλωσης καρκίνου του μαστού, σε σχέση με εκείνες που δεν είχαν εντάξει τη γυμναστική στο πρόγραμμά τους.
Από το αρχικό δείγμα, περίπου 1.000 γυναίκες διαγνώστηκαν με καρκίνο του μαστού κατά τη διάρκεια των τριών ετών που διήρκεσε η έρευνα, ενώ γενικότερα, οι γυναίκες που έκαναν 15 -35 λεπτά έντονης γυμναστικής, όπως τρέξιμο, με καθημερινή συχνότητα είχαν κατά ένα πέμπτο μικρότερο κίνδυνο να προσβληθούν από τη νόσο.
Ένα ακόμη στοιχείο που προέκυψε από την εν λόγω μελέτη ήταν ότι οι γυναίκες με το περισσότερο σωματικό λίπος είχαν 55% περισσότερες πιθανότητες να εκδηλώσουν τη συγκεκριμένη μορφή καρκίνου, συγκριτικά με τις πιο αδύνατες συνομήλικές τους. Ωστόσο, η σωματική άσκηση είχε θετική επίδραση, όσον αφορά τις πιθανότητες εμφάνισης της ασθένειας, ανεξαρτήτως του σωματικού βάρους των γυναικών.
«Είναι γνωστό εδώ και καιρό ότι η γυμναστική μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο καρκίνου του μαστού μετά την εμμηνόπαυση, αλλά αυτό που είναι πραγματικά ενδιαφέρον από την παρούσα μελέτη είναι ότι το όφελος δεν αποδίδεται αποκλειστικά στο γεγονός ότι οι δραστήριες γυναίκες είναι αδύνατες. Εμείς, διαπιστώσαμε ότι τελικά υπάρχει άμεσο όφελος από την γυμναστική για όλες τις γυναίκες, ανεξαρτήτως σωματικού βάρους», σχολίασε ο Δρ Κι.
Καθώς δεν είναι ξεκάθαρο κατά ποιον τρόπο η άσκηση μειώνει τον κίνδυνο του καρκίνου του μαστού, οι ερευνητές προς το παρόν δεν μπορούν να εξηγήσουν τα αποτελέσματα της έρευνας. Ενδέχεται ωστόσο να οφείλεται στην επίδραση της σωματικής άσκησης στο ορμονικό προφίλ του κάθε ατόμου, όπως έχουν δείξει και προηγούμενες μελέτες.
Σήμερα, μία στις οκτώ γυναίκες εκτιμάται ότι θα εκδηλώσει κάποια στιγμή καρκίνο του μαστού. Στις περισσότερες περιπτώσεις πρόκειται για καρκίνους που «πυροδοτούνται» από τα οιστρογόνα και είναι ευαίσθητοι στην προγεστερόνη, δηλαδή τις λεγόμενες ορμονο-ευαίσθητες νεοπλασίες.