Η Κάτω Βουλή (Κρατική Δούμα) της Ρωσίας θα ξεκινήσει συνομιλίες σχετικά με πρόταση για την επίσημη αναγνώριση των αυτονομιστών στο Ντονμπάς της Ουκρανίας, μια κίνηση που, αν εγκριθεί, θα μπορούσε να εμποδίσει τις ειρηνευτικές προσπάθειες και να τροφοδοτήσει τις εντάσεις στην ευρύτερη περιοχή.
Σύμφωνα με το Bloomberg, ο πρόεδρός της, Βιάτσεσλαβ Βολόντιν, δήλωσε ότι το συμβούλιο της Κρατικής Δούμας θα αποφασίσει τη Δευτέρα για το πως θα προχωρήσει αναφορικά με μια πρόταση που έγινε τον Ιανουάριο για να ψηφιστεί μια πρόταση προς τον πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν που τον καλεί να αναγνωρίσει τις λεγόμενες Λαϊκές Δημοκρατίες στο Ντονέτσκ και το Λουγκάνσκ.
Η Ρωσία έχει υποστηρίξει στρατιωτικά και οικονομικά τις αποσχισθέντες περιοχές από τον σχηματισμό τους το 2014, αν και επισήμως το αρνείται και υποστηρίζει ένα ειρηνευτικό σχέδιο που ζητά την επανένταξή τους στην Ουκρανία.
Η επίσημη αναγνώριση θα μπορούσε να περιπλέξει τις προσπάθειες για την εφαρμογή του εν λόγω συμφώνου και ενδεχομένως να ανοίξει τον δρόμο στη Μόσχα να προμηθεύσει ανοιχτά περισσότερα όπλα στις εν λόγω περιοχές, κάτι που το κυβερνών κόμμα έχει ήδη προτείνει. Το χρονοδιάγραμμα για τυχόν κινήσεις προς την αναγνώριση παραμένει ασαφές.
Σημειώνεται πως οι ΗΠΑ επανέλαβαν την πρόθεσή τους να επιβάλουν “γρήγορο, σοβαρό κόστος” στη Ρωσία εάν το Κρεμλίνο προβεί σε οποιαδήποτε επιθετική ενέργεια, καθώς η Γερμανία και η Γαλλία προχώρησαν σε διπλωματικές προσπάθειες για την αποκατάσταση της ειρήνης στην ανατολική Ουκρανία. Ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν δήλωσε ότι οι συνθήκες στην περιοχή θα μπορούσαν να “εκτροχιαστούν πολύ γρήγορα”.
Παράλληλα, η Ρωσία και η Λευκορωσία ξεκίνησαν τις μεγαλύτερες κοινές στρατιωτικές ασκήσεις τους εδώ και χρόνια, που θα διαρκέσουν έως τις 20 Φεβρουαρίου. Οι ασκήσεις γίνονται κοντά στα σύνορα της Ουκρανίας, καθώς και σε εκείνα των μελών του ΝΑΤΟ, της Πολωνίας και της Λιθουανίας.
Η Μόσχα έχει επανειλημμένα αρνηθεί ότι σχεδιάζει επίθεση στην Ουκρανία, αφού οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ προειδοποίησαν ότι η συγκέντρωση σχεδόν 130.000 στρατιωτών κοντά στα ουκρανικά σύνορα μπορεί να αποτελεί προετοιμασία για εισβολή ήδη από αυτόν τον μήνα.
Το Κρεμλίνο κατηγορεί τη Δύση ότι προσπαθεί να υπονομεύσει την ασφάλεια της Ρωσίας με το να φέρει την Ουκρανία πιο κοντά στο ΝΑΤΟ.
Διαβάστε ακόμη
Βολοντίμιρ Ζελένσκι: “Δεν αποκλείω δημοψήφισμα σχετικά με το Ντονμπάς και την Κριμαία”
Βλαντίμιρ Πούτιν: “Η ρωσοφοβία στο Ντονμπάς είναι ένα πρώτο βήμα προς τη γενοκτονία”