Δευτέρα 23 Δεκεμβρίου 2024

Η κυβέρνηση δέχεται (;) τα μέτρα που… δεν θα έπαιρνε

Ολοκληρώθηκε χωρίς ουσιαστικό αποτέλεσμα – χωρίς, δηλαδή, την επίτευξη συμφωνίας – μια ακόμη κρίσιμη συνάντηση για το ελληνικό ζήτημα στις Βρυξέλλες, με τον επικεφαλής του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, να κάνει λόγο για επιστροφή των Θεσμών στην Αθήνα την ερχόμενη εβδομάδα, «μαρτυρώντας» ουσιαστικά την υποχώρηση της ελληνικής πλευράς στα ζητήματα που υπήρχαν στο τραπέζι.

Από εδώ και πέρα, αναμένεται ένας νέος αγώνας δρόμου από την κυβέρνηση και τους εκπροσώπους των δανειστών, προκειμένου να κλείσει η δεύτερη αξιολόγηση μέχρι το Eurogroup της 20ής Φεβρουαρίου.

Η εξέλιξη αυτή θα επιτρέψει τη συνέχιση της χρηματοδότησης από τους δανειστές και θα δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για ένταξη της Ελλάδας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

«Στη σημερινή συνάντηση υπήρξε προσπάθεια εξεύρεσης κοινού τόπου ανάμεσα στους Θεσμούς και στην ελληνική κυβέρνηση, έγινε πρόοδος, ωστόσο όσο παραμένουν παράλογες απαιτήσεις από πλευράς ΔΝΤ δυσκολεύονται οι προϋποθέσεις για συνέχεια της διαπραγμάτευσης σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων», δήλωσε πριν λίγο κυβερνητική πηγή σχετική με τη σημερινή συνάντηση.

Υποχώρηση της κυβέρνησης – Μείωση αφορολόγητου & «ναι» στις ομαδικές απολύσεις

Κατά τη διάρκεια της σημερινής σύσκεψης, η οποία πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία του κ. Ντάισελμπλουμ, πληροφορίες αναφέρουν ότι η κυβέρνηση, μεταξύ άλλων, φέρεται να δέχτηκε μείωση του αφορολόγητου ορίου στα 6.000 ευρώ, και να υπαναχώρησε στην απαίτηση των Θεσμών για ομαδικές απολύσεις.

Τις παραπάνω πληροφορίες μετέφερε κυβερνητικός παράγοντας, περίπου την ώρα που τελείωνε το μίνι Eurogroup στις Βρυξέλλες, σημειώνοντας ότι η ελληνική πλευρά είναι έτοιμη να δεχθεί μείωση του αφορολόγητου-αλλά όχι κάτω από τις 6.000 ευρώ- και παράλληλα την απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων.

Η ίδια πηγή, επιχειρηματολόγησε ότι το μέτρο της απελευθέρωσης των ομαδικών απολύσεων δεν θα έχει αντίκτυπο στην πραγματική οικονομία. «Αφορά παρά ελάχιστες μεγάλες εταιρείες στην Ελλάδα αλλά είναι αμιγώς ιδεολογικό θέμα», είπε χαρακτηριστικά.

Σημειώνεται ότι στη σημερινή συνάντηση στις Βρυξέλλες συμμετείχαν ο Γερούν Ντάισελμπλουμ ως συντονιστής, ο Τόμας Βίζερ (πρόεδρος Euroworking Group), ο Μπενουά Κερέ (ΕΚΤ), ο Κλάους Ρέγκλινγκ (Πρόεδρος Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης), ο Νικολά Τζαμαρόλι (ΕΜΣ) η Ντέλια Βελκουλέσκου, ο Πολ Τόμσεν (ΔΝΤ) και ο Μάρκο Μπούτι (Κομισιόν).

Από ελληνικής πλευράς, στη συνάντηση συμμετείχαν ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Χουλιαράκης.

Δηλώσεις Τσίπρα πριν 2 εβδομάδες: Δεν θα νομοθετήσουμε ούτε ένα ευρώ επιπλέον μέτρα

Υπενθυμίζεται ότι ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, με συνέντευξή του στην «Εφημερίδα των Συντακτών» πριν από δύο περίπου εβδομάδες, δήλωνε: «Έχουμε δηλώσει με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο ότι δεν υπάρχει περίπτωση να νομοθετήσουμε ούτε ένα ευρώ επιπλέον μέτρα από όσα προβλέπει η συμφωνία και, πολύ περισσότερο, για την περίοδο μετά το τέλος του προγράμματος». Εξάλλου, «το αίτημα νομοθέτησης επιπλέον μέτρων και μάλιστα, υπό αίρεση, δεν είναι μόνο ξένο προς το ελληνικό Σύνταγμα. Είναι ξένο και προς τους κανόνες της δημοκρατίας, είναι ξένο προς το ευρωπαϊκό κεκτημένο». Εν τέλει, «δεν είναι θέμα μιας κυβέρνησης, είναι θέμα αξιοπρέπειας και αυτοσεβασμού ενός λαού και μιας χώρας».

Α. Τσίπρας: Δεν υπάρχει περίπτωση η κυβέρνηση να νομοθετήσει επιπλέον μέτρα

Νωρίτερα…

Κρίσιμη έκτακτη συνάντηση με τους Ευρωπαίους δανειστές έχει ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, με πρωτοβουλία του επικεφαλής του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, στην οποία η κυβέρνηση εναποθέτει τις ελπίδες της προκειμένου να «ξεκολλήσει» η διαπραγμάτευση.

Η συνάντηση ξεκίνησε στις 16:00 ώρα Ελλάδος.

Ο κ. Τσακαλώτος βρίσκεται απέναντι στους κ.κ. Ντάισελμπλουμ, Μοσκοβισί, Κερέ, Βίζερ και Τόμσεν και αναμένεται να κληθεί να πάρει δύσκολες αποφάσεις, καθώς σύμφωνα με το Reuters οι Θεσμοί θα παρουσιάσουν συμφωνία – τελεσίγραφο για την ελληνική πλευρά, για μέτρα 1% του ΑΕΠ τώρα (1,8 δισ.) και άλλο 1% μετά το 2018 (επιπλέον 1,8 δισ.) για να κλείσει η αξιολόγηση.

Τα παραπάνω επιβεβαίωσε και υψηλόβαθμος αξιωματούχος της ευρωζώνης, ο οποίος σημείωσε ότι οι Θεσμοί, συμπεριλαμβανομένου του ΔΝΤ, έχουν καταλήξει μεταξύ τους σε συμφωνία για μια κοινή στάση που θα παρουσιάσουν στην Ελλάδα.

«Υπάρχει συμφωνία για να παρουσιαστεί ένα κοινό μέτωπο στους Έλληνες», είπε χαρακτηριστικά ο αξιωματούχος της ευρωζώνης, προσθέτοντας ότι η έκβαση της σημερινής συνάντησης με τους Έλληνες δεν είναι ακόμα ξεκάθαρη. «Τι θα βγει από αυτό, θα το δούμε», δήλωσε. Και συμπλήρωσε: «Δεν είναι σαφές αν η Αθήνα θα αποδεχθεί τις προτάσεις μας».

Άλλη κοινοτική πηγή ανέφερε επίσης ότι η συνάντηση θα εστιάσει στα δημοσιονομικά μέτρα της περιόδου μετά το 2018. Οι διαβουλεύσεις, όπως εξήγησε, θα αφορούν στις παρεμβάσεις, τις οποίες θα κληθεί να εφαρμόσει η Ελλάδα για την επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος 3,5% του ΑΕΠ.

«Υπάρχει μία λίστα μέτρων, τα οποία θα χρειαστούν να περάσουν τώρα από την ελληνική Βουλή και θα εφαρμοστούν μετά το 2018, σε περίπτωση απόκλισης από τους δημοσιονομικούς στόχους,» έσπευσε να προσθέσει η ίδια πηγή.

Πρόκειται για μέτρα, τα οποία αφορούν τη διεύρυνση της φορολογικής βάσης και τον περιορισμό των δαπανών του συνταξιοδοτικού συστήματος.



ΣΧΕΤΙΚΑ

eXclusive

eTop

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ