Την στιγμή που η εγκληματικότητα έχει χτυπήσει «κόκκινο» με τους πολίτες να ζητούν την ουσιαστική παρέμβαση της πολιτείας καθώς αισθάνονται να απειλούνται από οργανωμένες σπείρες αδίστακτων διαρρηκτών και ληστών που εισβάλουν στα σπίτια και δεν διστάζουν να πυροβολούν κατά όσων αντιδρούν, 5.500 αστυνομικοί της υπηρεσίας φύλαξης vip προσώπων, παρέχουν τις υπηρεσίες τους σε δημοσιογράφους, δικηγόρους, ηθοποιούς και καλλιτέχνες παντός τύπου που… αισθάνονται πως απειλούνται.
Μετά την δραματική αύξηση των κλοπών και των ληστειών που σε κάποιες περιπτώσεις έχουν θέσει σε άμεσο κίνδυνο τις ζωές πολιτών, όπως η εισβολή στο σπίτι του 52χρονου επιχειρηματία στην Κηφισιά, αποφασίστηκε η αποδέσμευση 800 αστυνομικών που υπηρετούν στη φύλαξη vip προσώπων προκειμένου να επανδρώσουν αστυνομικά τμήματα της Αττικής και να βγουν και πάλι στους δρόμους.
Η ανακοίνωση για επιστροφή στα κανονικά τους καθήκοντα των αστυνομικών που μέχρι πρότινος έπαιζαν …διακοσμητικό ρόλο στο πλευρό των εγχώριων celebrity, μοιάζει με ξαναζεσταμένη σούπα, καθώς και στο παρελθόν εξαγγέλθηκε χωρίς να υλοποιηθεί ποτέ στην πράξη. Τον Απρίλιο του 2015, ο τότε αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη, είχε δεσμευτεί για την αποδέσμευση 1.000 αστυνομικών και δεκάδων οχημάτων, συγκεκριμένα είχε πει στη βουλή πώς, «στο πλαίσιο των προσπαθειών που καταβάλλονται από το υπουργείο και το αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας για την ορθολογική διάθεση του αστυνομικού προσωπικού και την εξοικονόμηση τεχνικών μέσων, προκειμένου να διατεθούν στην αστυνόμευση, κατά το χρονικό διάστημα από 22.01.2015 έως και 26.3.2015, αποδεσμεύτηκαν συνολικά 1.002 αστυνομικοί, 115 αυτοκίνητα και 57 δίκυκλες μοτοσυκλέτες από την προσωπική συνοδευτική ασφάλεια προσώπων και τη φρούρηση κτιρίων και εγκαταστάσεων».
Η πρόθεση υπήρχε, αλλά δεν εφαρμόστηκε ποτέ. Λίγες μόλις ημέρες μετά την ανακοίνωση, οι αστυνομικοί που υποτίθεται πως θα… σάρωναν το έγκλημα, χάθηκαν κάπου μεταξύ γραφείων και υπηρεσιών, επιστρέφοντας και πάλι στην σιγουριά της υπηρεσίας vip προσώπων. Μεταξύ των 50.000 αστυνομικών, οι 5.500 διοχετεύονται για την προστασία των επωνύμων προσώπων. Το εντυπωσιακό δε της υπόθεσης, είναι πως πολλοί επώνυμοι, όχι μόνο δεν απειλούνται, αλλά διατηρούν και υπερβολικά μεγάλο αριθμό αστυνομικών για να τους προστατεύουν. Σε κάποιες περιπτώσεις μάλιστα οι αστυνομικοί κάνουν τα… ψώνια του ή απλά αναβαθμίζουν το κοινωνικό τους status με την παρουσία τους.
Η δημιουργική… ασάφεια του νόμου για την φύλαξη προσώπων
Το νομοθετικό πλαίσιο πάνω στο οποίο στηρίζεται η δυνατότητα παροχής αστυνομικού για την φύλαξη προσώπου στηρίζεται στο Προεδρικό διάταγμα 141\1991 και μπορεί να έχει τροποποιηθεί στο πέρασμα των χρόνων αλλά ουσιαστικά η απόφαση για την παροχή ή όχι αστυνομικού σε κάποιον που καταθέτει αίτηση, στηρίζεται σε αντικειμενικά αλλά και υποκειμενικά κριτήρια. Η απόφαση λαμβάνεται από μια σχετική επιτροπή που υπάρχει σε κάθε Γενική Αστυνομική Διεύθυνση. Η συνηθέστερη πρόφαση των αιτούντων σχετίζεται με τις απειλές που υποστηρίζει πως δέχεται. Στην συνέχεια η επιτροπή καταρτίζει μια « έκθεση εκτίμησης κινδύνου» και αξιολογεί κατά πόσο το άτομο αποτελεί στόχο και αν η απάντηση είναι θετική, αποφασίζουν και τον αριθμό των αστυνομικών που θα τους διατεθεί.
Ποιοι έχουν υποχρεωτικά φύλαξη
Στο προεδρικό διάταγμα ξεκαθαρίζεται ρητά πως «συνοδείες ασφαλείας παρέχονται υποχρεωτικά στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, στον πρωθυπουργό, στον Πρόεδρο της Βουλής, στα μέλη της κυβέρνησης και στους αρχηγούς κομμάτων, στους αρχηγούς και τα επίσημα πρόσωπα ξένων κρατών όταν επισκέπτονται τη χώρα μας, στον πρόεδρο και τον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, τον πρόεδρο του Συμβουλίου της Επικρατείας και τον πρόεδρο του Ελεγκτικού Συνεδρίου, στους εισαγγελείς, ανακριτές και δικαστές που χειρίζονται ειδικές υποθέσεις (κατόπιν σχετικής διάταξης του αρμόδιου εισαγγελέα Εφετών, ενώ η λήψη των μέτρων αυτών παύει έξι μήνες μετά τη διεκπεραίωση της υπόθεσης που τα παραπάνω πρόσωπα χειρίζονται). Συνοδεία προβλέπεται και σε άλλα πρόσωπα (ιδιώτες) για τα οποία συντρέχουν ιδιαίτεροι λόγοι ασφαλείας. Η συνοδεία ασφαλείας παρέχεται από τον αρχηγό της ΕΛ.ΑΣ., ύστερα από γνωμοδότηση αρμόδιας επιτροπής».Δείγμα της προχειρότητας με την οποία λειτουργεί το σύστημα φύλαξης προσώπων είναι πως σε μερικές περιπτώσεις, αστυνομικοί ς έφυγαν από την υπηρεσία τους για φυλάξεις vip χωρίς καμία έγγραφη αιτιολογία από την πλευρά του επωνύμου.